Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Βραδιά πανσελήνου η αποψινή και, όπως κάθε χρόνο τον Αύγουστο, πλήθος κόσμου αναμένεται να επισκεφτούν 100 και πλέον αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια, που θα παραμείνουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο, πολλά με εκδηλώσεις, έως τα μεσάνυχτα. Στην Αθήνα και στην Αττική, ο πετυχημένος θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που γιορτάζει κάθε χρόνο την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, υπόσχεται σε πολίτες και τουρίστες μια μαγική νύχτα υπό το φως του φεγγαριού, το οποίο μπορούν να «συναντήσουν» σε διάφορα μέρη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που υποδέχεται την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου με ελεύθερη είσοδο από τις 8 μμ. έως τις 11:30 μμ. Η φετινή δράση του Μουσείου είναι αφιερωμένη στα μυστικά της αρχαιότητας. Από τις 8.30 μμ. και εξής, οι ματιές και τα βήματα των επισκεπτών θα οδηγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, σε συναρπαστικά και αναπάντεχα ταξίδια στον χρόνο, με ιστορίες που θα ξεδιπλώσουν οι αρχαιολόγοι – αφηγητές.

• Στο Μουσείο Ακρόπολης, που γιορτάζει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική κινηματογράφου και γνωστές ξένες μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας στον προαύλιο χώρο του (έναρξη 9 μμ.). Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ.

• Στον Άγιο Γεώργιο (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η μουσική εκδήλωση «Ένας κόσμος τραγούδια…», που διοργανώνει ο Δήμος Γαλατσίου στον χώρο δυτικά από τον περίβολο του μνημείου (έναρξη 9 μμ.). Έως την ώρα έναρξης της εκδήλωσης θα γίνονται διαδοχικές ξεναγήσεις στο εσωτερικό του μνημείου σε ολιγομελείς ομάδες επισκεπτών από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Στο Νομισματικό Μουσείο, που «ανοίγει» τον κήπο του Ιλίου Μελάθρου για τη μουσική εκδήλωση «Σμύρνη, ξανά γεννήτρες είναι οι Μοίρες (χτυπήστε Ομήρων Ιωνικών οι λύρες)», με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας Ευγενίας Γκρίμας, του τραγουδοποιού Βαγγέλη Δούβαλη και του πιανίστα Νεκτάριου Διονυσάτου και τη φιλική συμμετοχή της υψιφώνου Λαμπρινής Καρτάλη και του τενόρου Χρήστου Λάζου. Ώρα έναρξης: 21.00. Είσοδος ελεύθερη.

• Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, που θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης, από τις 8 μμ. έως τα μεσάνυχτα.

• Στο Σούνιο, εκτός περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, δίπλα στο αναψυκτήριο, όπου ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα ερμηνεύει αγαπημένες επιτυχίες του στη συναυλία με τίτλο «Ένα φως αναμμένο». Μαζί του οι Βίκυ Καρατζόγλου, Βύρων Τσουράπης και οι Ευγενείς Αλήτες. Ώρα έναρξης 9 μμ. Είσοδος ελεύθερη.

• Στον Αρχαιολογικό Χώρο Αμφιαρείου, στον Κάλαμο Ωρωπού, που υποδέχεται την πανσέληνο με το κουαρτέτο εγχόρδων ENCHORD, με το οποίο συμπράττει η solist του πιάνου Κωνσταντίνα Χάνδρου σε έργα κλασικής μουσικής (ώρα έναρξης 8.30μμ.). Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός ως τις 11.45 μμ. Είσοδος ελεύθερη.

• Τέλος, στο Κάστρο Κυθήρων, που θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης από τις 8 μμ έως τα μεσάνυχτα. Είσοδος ελεύθερη.

Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία. Η φετινή διοργάνωση πλαισιώνεται με εκδηλώσεις ανήμερα της Πανσελήνου (12 Αυγούστου), αλλά και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρασία και του ίχνους που αυτό άφησε στη συλλογική μνήμη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης