Οι Βιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα αναπτύσσουν, με την υποστήριξη της Google, την πρωτοβουλία «Ideas Box» (Κουτί των Ιδεών) για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ευρώπη. Τα πρώτα δύο «κουτιά» ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις αρχές Μαρτίου στην Ελλάδα, στη Λέσβο και στην Αθήνα.

Το “Ideas Box” είναι ένα κινητό κέντρο πρόσβασης σε πληροφορία σε μορφή μεγάλης εργαλειοθήκης, τοποθετημένο πάνω σε δυο παλέτες. Μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να στηθεί σε λιγότερο από 20 λεπτά, δημιουργώντας έναν χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και επικοινωνίας σχεδόν 28 τετραγωνικών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσφέρει σύνδεση σε διαδίκτυο, υπολογιστές και ταμπλέτες, εκπαιδευτικό υλικό, βιβλία, δυνατότητα κινηματογραφικής προβολής και πληροφορίες σχετικές με τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες υποδοχής.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει ένα ασφαλές και φιλόξενο χώρο για παιδιά, εφήβους και ευάλωτα άτομα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος και την ανασφάλεια. Επίσης, παρέχοντας σύνδεση στο διαδίκτυο, βοηθά τους πρόσφυγες να αναζητήσουν οικεία τους πρόσωπα και να έλθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους. Τα «κουτιά» παρέχουν ακόμη πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες για νομικές και διοικητικές διαδικασίες, όπως για υπάρχοντες φορείς και υπηρεσίες στην περιοχή που βρίσκονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο «Ideas Box» στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο κέντρο φιλοξενίας Μόρια στη Λέσβο – σε συνεργασία με την οργάνωση «Save The Children» – και στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα στην Αθήνα. Σύντομα θα εγκατασταθούν και άλλα τέτοια «κουτιά» στη Γερμανία, την Τουρκία και στη Γαλλία. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Google.org, το φιλανθρωπικό τμήμα της Google.

Οι Βιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα (www.bibliosansfrontieres.org), που δημιουργήθηκαν το 2007, είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει την πρόσβαση στην πληροφορία, στην εκπαίδευση, καθώς και την διατήρηση πολιτισμών και τοπικών χαρακτηριστικών μέσα από τη δημιουργία, την υποστήριξη και την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης