Zougla newsroom

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τη δράση της σπείρας που έκλεβε καταλύτες πολυτελών αυτοκινήτων στα νότια προάστια φέρνει στη δημοσιότητα το zougla.gr. Ένα από τα θύματα και η πρώην αθλήτρια του στίβου Πηγή Δεβετζή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν από τον περασμένο Φεβρουάριο και προτιμούσαν συγκεκριμένη μάρκα πολυτελών τζιπ ώστε να μπορούν να χώνονται από κάτω και να κάνουν τη… δουλειά τους. Χρειάζονταν λίγα λεπτά, όπως φαίνεται και στο βίντεο, για να κόψουν τον καταλύτη με ειδικό μηχάνημα και να τον «θάψουν» μέσα στο αυτοκίνητό τους, το οποίο ήταν γεμάτο παλιοσίδερα. Η ζημιά που προκαλούσαν, όπως έγινε και στην περίπτωση της Πηγής Δεβετζή στον Άλιμο, μπορούσε να φτάσει και τις 8.000 ευρώ.  

Όμως η σπείρα ήταν καλά οργανωμένη και έκανε τα πάντα για να αποκομίζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κινητό τηλέφωνο ενός εκ των μελών βρέθηκε ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας παρακολουθούσε την αξία πώλησης καταλυτών, η οποία διαμορφωνόταν σύμφωνα με τη διεθνή διακύμανση των τιμών των μετάλλων.

«Εδώ και έναν χρόνο, όπως διαπιστώσαμε από την έρευνά μας, η κλοπή καταλυτών είχε γίνει “μόδα” στη Μεγάλη Βρετανία, όπου υπήρχαν εκατοντάδες καταγγελίες. Τα νέα φαίνεται ότι έφτασαν μέχρι τη χώρα μας και έτσι τα μέλη της σπείρας ρίχτηκαν στη δουλειά» λέει αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής που ασχολήθηκε με την ομάδα των τεσσάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ντοκουμέντο από τη δράση τους

 

Γιατί όμως οι καταλύτες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τέτοιων συμμοριών; Στέλεχος εταιρείας ανακύκλωσης εξηγεί πως «η τιμή ανεβαίνει ανάλογα με το βάρος και την περιεκτικότητά τους σε ευγενή μέταλλα, όπως παλλάδιο, ρόδιο και πλατίνα, τα οποία εμπεριέχονται σε κάθε καταλύτη. Όσο πιο μεγάλο το αυτοκίνητο, τόσο μεγαλύτερος και ο καταλύτης». Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη του κυκλώματος πούλησαν τουλάχιστον εκατό καταλύτες σε συγκεκριμένη εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων, με την τιμή να ξεκινά από 350 ευρώ και να ανεβαίνει. Κάθε βράδυ μπορεί να έκαναν και δύο ή τρία χτυπήματα σε αυτοκίνητα που είχαν εντοπίσει στις πρωινές… «περιπολίες» τους οι δήθεν παλιατζήδες.

Αν το αυτοκίνητο ήταν μικρού κυβισμού, χρησιμοποιούσαν γρύλο για να το σηκώσουν, ενώ σε μια περίπτωση που τους αντιλήφθηκε ο ιδιοκτήτης εγκατέλειψαν τα εργαλεία της δουλειάς. Τον ειδικό κόφτη τον έκρυβαν σε κρύπτη που είχαν δημιουργήσει κάτω από τον προφυλακτήρα του «επιχειρησιακού» οχήματός τους. 

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορούμενων, ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στo zougla.gr υποστήριξε ότι «έχοντας την ευθύνη της υπεράσπισης του τέταρτου συλληφθέντα στον οποίο αποδίδεται η “παραλαβή” των φερόμενων κλεμμένων καταλυτών μπορώ να πω ότι ουδεμία σχέση με τη φερόμενη αυτή συστηματική “παραλαβή” έχει, καθότι δεν προκύπτει το παραμικρό στοιχείο εμπλοκής του εντός της δικογραφίας». 

Οι τέσσερις συλληφθέντες θα απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή, ενώ αναζητείται ένας συνεργός του, τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης