Ένα πάγιο αίτημα των Ενόπλων Δυνάμεων ικανοποιήθηκε με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, δηλαδή να έχουν οι εργαζόμενοι συνδικαλιστική εκπροσώπηση για τα εργασιακά προβλήματα του κλάδου τους, τα οποία αφορούν περισσότερους από 80 χιλιάδες πολίτες και τις οικογένειές τους, αλλά φυσικά, λόγω της φύσης του αντικειμένου, ακουμπούν και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Έκτοτε, προέκυψαν, μετά από νομοθετικές διχογνωμίες, δύο ομοσπονδίες: η ΠΟΜΕΝΣ και η ΠΟΕΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις για προφανείς λόγους απέχει από κομματικές παρατάξεις και ταυτίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο διάστημα η ΠΟΜΕΝΣ έχει σηκώσει εξαιρετικά σημαντικά θέματα, όπως ότι ολόκληρη η πυρασφάλεια της χώρας αυτή τη στιγμή έχει ανατεθεί αποκλειστικά στους εργαζόμενους των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς καμία εκπαίδευση, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς κανόνες εμπλοκής, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τις δικές τους ζωές, όσο, φυσικά, και την δημόσια ασφάλεια αφού ένας στρατιωτικός δεν έχει την παραμικρή ιδέα πώς να αντιμετωπίσει μια δασική πυρκαγιά ή έναν εμπρηστή και δεν διαθέτει καν τα μέσα να ενημερώσει άμεσα την πυροσβεστική στα δυσπρόσιτα μέρη όπου βρίσκεται για δασική περιπολία.

Η ΠΟΜΕΝΣ συγκεντρώνει στα ενεργά μέλη της γύρω στους 15 χιλιάδες εργαζόμενους, χωρίς η εγγραφή σε οποιαδήποτε ομοσπονδία να είναι υποχρεωτική ενώ συχνά προκύπτουν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ΠΟΕΣ φυλλοροεί μέλη προς την ΠΟΜΕΝΣ, στην οποία προσχωρούν πρωτοβάθμιες Ενώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε πρόσφατα ένα περιστατικό που φέρεται να υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Σε πρόσφατες εκλογές πρωτοβάθμιας Ένωσης της ΠΟΕΣ στην Αττική, συμμετείχαν μόλις 10 άτομα, σε σύνολο περίπου 200 εγγεγραμμένων μελών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι προσήλθαν μόνο οι υποψήφιοι για να ψηφίσουν τον εαυτό τους, και αυτοί ούτε καν όλοι. Βέβαια, υπήρξαν μαρτυρίες μελών ότι η ελάχιστη προσέλευση εξηγείται από το ότι η εκλογική διαδικασία δεν ανακοινώθηκε, συνεπώς ήταν αδύνατο να ψηφίσει οποιοσδήποτε δεν ήταν υποψήφιος. Έτσι εκλέχθηκε ένα 5μελές διοικητικό συμβούλιο, αντί για το 7μελές που προβλέπει ξεκάθαρα το καταστατικό της εν λόγω Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πιθανή εξήγηση για αυτή την προβληματική εκλογική διαδικασία είναι ότι σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση πρωτοβάθμιας Ένωσης που για έξι περίπου χρόνια ανήκε στην ΠΟΕΣ, οι στρατιωτικοί ψήφισαν συντριπτικά να προσχωρήσουν στην ΠΟΜΕΝΣ, με την εκλογική διαφορά να αγγίζει τις 100 ψήφους.

Φυσικά, από τον κατακερματισμό των συνδικαλιστικών δυνάμεων των στρατιωτικών εξυπηρετείται μόνον η πολιτική ηγεσία και όχι οι εργαζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν, τα οποία είναι κοινά και γνωστά σε όλους, η πολυδιάσπαση λειτουργεί ως άλλοθι για να γίνονται οι εργαζόμενοι μπαλάκι και να καταλήγουν στην δασοπροστασία των βουνοκορφών χωρίς καν ασύρματο, παρά με την προφορική οδηγία να καλούν από τα προσωπικά τους κινητά τα οποία δεν έχουν σήμα στις δυσπρόσιτες αυτές περιοχές.

Ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης και η ΠΟΜΕΝΣ επανειλημμένα καλεί την πολιτική ηγεσία να εφαρμόσει την αρχή του «πολυπληθέστερου και αντιπροσωπευτικότερου εκπροσώπου» ώστε να μην χάνονται τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις στο λαϊκό απόφθεγμα «όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει». Αλλά, πιθανά, αυτή ακριβώς να είναι η επιδίωξη του υπουργείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης