Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

«Καταπέλτης» ήταν η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου στην αγόρευσή της στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της διακίνησης 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την αλλαγή των κατηγοριών προς το δυσμενέστερο σε βάρος του κατηγορούμενου εμπόρου πολυτελών αυτοκινήτων, πρώην στελέχους του Ολυμπιακού και συνεργάτη της εταιρείας Capital του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, Αιμίλιου Κοτσώνη, και του φερόμενου ως υποναυλωτή του ναρκόπλοιου Βασίλειου Κουρούβανη, ενώ πρότεινε την καταδίκη όπως πρωτόδικα των επίσης βασικών κατηγορουμένων Ευθύμιου Γιαννουσάκη και Γεώργιου Μπουρδούβαλη.

«Ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεών τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα» επισήμανε στη αγόρευσή της η κ. Βλάχου.

Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε τη μετατροπή των κατηγοριών από απλή συνέργεια στη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης σε αυτουργία, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι Κοτσώνης και Κουρούβανης, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 έτη κάθειρξη, να κινδυνεύουν πλέον μέχρι και με ισόβια κάθειρξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ισόβια κινδυνεύουν επίσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και οι πρωτόδικα καταδικασθέντες σε ισόβια Ευθύμιος Γιαννουσάκης και Γεώργιος Μπουρδούβαλης, για τους οποίους η εισαγγελέας προτείνει την καταδίκη τους για ένταξη και συγκρότηση σε εγκληματική οργάνωση και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Η εισαγγελική λειτουργός αιτιολόγησε εκτενώς γιατί θεωρεί πως δεν ήταν απλοί συνεργοί, όπως καταδικάστηκαν πρωτόδικα, αλλά αυτουργοί οι Αιμίλιος Κοτσώνης και Βασίλειος Κουρούβανης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον… κεντρικό ρόλο του εμπόρου πολυτελών οχημάτων, πρώην στελέχους του Ολυμπιακού και συνεργάτη της Capital στο Ντουμπάι, τονίζοντας:

«Από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι όλοι μαζί μερίμνησαν από κοινού για τη συνεκμετάλλευση του “Noor 1” με προορισμό τα Εμιράτα για μεταφορά πετρελαίων κυρίως από το Ιράν.

»Υλοποιείται η συνεργασία των 4 για συνεκμετάλλευση, ετοιμάζονται και υπογράφουν τα έγγραφα. Kαταγράφονται και σε τηλεφωνικές συνομιλίες.

»Η μεταξύ τους συνεργασία και κυρίως ο ρόλος του Κοτσώνη καταδεικνύει ότι είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτής της συμφωνίας που δεν επιθυμεί να εμφανίζεται και μέχρι σήμερα δεν αποδέχεται».

Στην αγόρευση επισημαίνει αλλεπάλληλες συνομιλίες του κατηγορουμένου με συγκατηγορουμένους του κατά το ταξίδι του «Noor 1» από την Ελλάδα στα Εμιράτα, αλλά και πριν το μοιραίο ταξίδι της μεταφοράς του φορτίου του «λευκού θανάτου» στην Ελευσίνα.

Σχολιάζει σχετικά η εισαγγελέας:

«Παρά το γεγονός ότι δεν μετέχει στην εκμετάλλευση του πλοίου, καθίσταται φανερή από το αρχικό σχήμα αλλά και μετά όταν περνά στη διαχείριση Καλαφάτη (σ.σ. τελευταίου πλοιοκτήτη του “Noor 1”) και παράδοση του πλοίου στον Μπουρδούβαλη, με τον οποίο έχει συμφωνήσει να έρθει στην Ελλάδα.

»Εν γνώσει του ότι πάει στα χέρια του γνώριμου στον ίδιο Γιαννουσάκη αφού ο Κοτσώνης είναι ενήμερος για όλα και την καθυστέρηση του πλοίου στο Σουέζ μέχρι την έλευσή του στην Ελευσίνα.

»[…] Από το περιεχόμενο των συνομιλιών με σαφήνεια προκύπτει πως κεντρικό πρόσωπο αναφοράς είναι ο Αιμίλιος Κοτσώνης.

»Όλοι μαζί μερίμνησαν για την από κοινού προετοιμασία και συνεκμετάλλευση του πλοίου στον κόλπο των Εμιράτων.

»Ο κατηγορούμενος Κοτσώνης παραμένει το πρόσωπο που συμμετέχει αφανώς μετά τον κατάπλου και, επειδή η συμμετοχή του ήταν καθοριστική από την αρχή για τη συμφωνία και την επιβίωση της συνεργασίας των προσώπων, αυτός συμβάλλει χωρίς να φαίνεται σε όλες τις συνεννοήσεις της ομάδας για προμήθεια υλικών για το πλοίο, εξεύρεση λύσεων, γνωριμιών, για διεκπεραίωση διαδικασιών ενώπιον αρχών του κράτους και ξένων πρεσβειών.

»[…] Καθοριστική είναι η κατάθεση του Γιαννουσάκη σε συνομιλία με τον Κοτσώνη στις 21-6 που αναφέρει: “Ό,τι θες εσύ, Αιμίλιε, κάνουμε. Εσύ είσαι το αφεντικό στη δουλειά. Αν δεν είσαι εσύ, εγώ δεν μπαίνω”».

Η αναφορά της Εισαγγελέως στον Μαρινάκη χωρίς να τον κατονομάζει

Η κ. Βλάχου αναφέρεται και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αιμίλιου Κοτσώνη με τον εφοπλιστή και κατηγορούμενο στη δεύτερη δικογραφία για το «Noor 1» Βαγγέλη Μαρινάκη που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ.

«Ο Κοτσώνης καλεί γνωστό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας και του αναφέρει ότι έχει ένα πλοίο χιλιαράκι για το Ντουμπάι.

»Ο επιχειρηματίας ρητά δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Μόνο να εξαγοράσει εταιρεία στα Εμιράτα».

Με την αναφορά αυτή η κυρία Βλάχου δεν μπαίνει στην ουσία της δεύτερης δικογραφίας, αλλά θέλει να καταδείξει τον κεντρικό ρόλο του Αιμίλιου Κοτσώνη στο πλοίο «Noor 1», όταν αυτό αναχώρησε από την Ελλάδα με προορισμό τα Εμιράτα για τη διενέργεια μεταφορών πετρελαίου.

Εισαγγελέας: Αφανής ο Κοτσώνης

Καταλήγοντας στην αγόρευσή της για τον ρόλο του Κοτσώνη, που τώρα κινδυνεύει ακόμα και με ισόβια, η εισαγγελέας Β. Βλάχου αναφέρει:

«Σε κάθε επιμέρους στάδιο αυτής της υποθέσεως, ο κατηγορούμενος μεριμνά από την αρχή για τη διακίνηση ιρανικών πετρελαίων που δεν είναι νόμιμα.

»Γνωρίζει ότι ο Γιαννουσάκης, με τον οποίο εξαρχής συνεργάζονται με το συγκεκριμένο πλοίο και συνεργάζονται για να μη χάσουν τον απόλυτο έλεγχο του πλοίου που παραλαμβάνουν μετά την εξόφληση του τιμήματος από τον Καλαφάτη και να θέσουν τον στόχο τους που αποτελούσε η διαμετακόμιση των ναρκωτικών.

»Για την εκτέλεση του σχεδίου έχει καθημερινή συνομιλία με τους συγκατηγορούμενους του Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη. Βρίσκεται στη σκιά των γεγονότων και παραμένει πάντα αφανής».

Ως προς τον ρόλο των τεσσάρων βασικών κατηγορουμένων Κοτσώνη, Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη και Κουρούβανη η εισαγγελέας τονίζει, κλείνοντας την αγόρευσή της:

«Σκοπός της οργάνωσης ήταν η διαμετακόμιση ναρκωτικών μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη που θα διέθεταν σε τρίτα πρόσωπα με σκοπό το κέρδος.

»Ο πλους που διενήργησε το “Γκραντ Άιλαντ” στο Ρίο, όπου κατέπλευσε για τους ίδιους λόγους, για τη μεταφορά ναρκωτικών. Το επιβεβαίωσε ο Γιαννουσάκης στην απολογία του.

»Κυρίαρχο ρόλο όμως στη διαμετακόμιση είχαν ο Κοτσώνης και ο Κουρούβανης, από κοινού με τον Γιαννουσάκη και τον Μπουρδούβαλη κατέστρωσαν και οργάνωσαν από κοινού το σχέδιο.

»Υπήρξε προσεγμένη προετοιμασία του Μπουρδούβαλη με τον Γιαννουσάκη, τον Κοτσώνη και τον Κουρούβανη. Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε οργανωμένη μεταξύ τους δράση από τον Δεκέμβριο 2013, όταν για πρώτη φορά τέθηκε επιτακτικά στον Καλαφάτη να δοθεί με γυμνή ναύλωση (σ.σ. bareboat) το πλοίο στον Μπουρδούβαλη.

»Ήταν νομιμοφανής η ναύλωση από τον Μπουρδούβαλη και η υποναύλωση από τον Κουρούβανη (σ.σ. για να μεταφέρει πετρέλαια από τη Λιβύη στο Ρίο) ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι από το Ατσμάν προς την Ελευσίνα.

»Δημιούργησαν από κοινού ένα προκάλυμμα νομιμότητας τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο μπορεί να καταδικάσει τους κατηγορούμενους για βαρύτερες πράξεις και σε αυστηρότερες ποινές μετά την έφεση που άσκησε η Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Μαρία Τρουπή, η οποία ήταν Εισαγγελέας της Έδρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ζητώντας την καταδίκη των κατηγορουμένων για βαρύτερες αξιόποινες πράξεις.

Η Βασιλική Βλάχου έκανε εν μέρει δεκτή την έφεση της συναδέλφου της, ενώ αντίθετα πρότεινε να μην γίνει δεκτή ως προς τον κατηγορούμενο πρώην πλοιοκτήτη του “Noor 1” Παναγιώτη Φάρο για τον οποίο πρότεινε την απαλλαγή του από τις κατηγορίες, θεωρώντας ότι δεν είχε σχέση με την οργάνωση και τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Ο ρόλος του Κουρούβανη

Για τον κατηγορούμενο Βασίλειο Κουρούβανη, στέλεχος της εταιρείας πετρελαιοειδών Χρυσόιλ, η εισαγγελέας πρότεινε, επίσης, τη μετατροπή της κατηγορίας από απλή συνέργεια σε αυτουργία στη διαμετακόμιση των ναρκωτικών.

Μάλιστα επεσήμανε πως μαζί με το Γιαννουσάκη ήταν παρών στον κατάπλου του πλοίου στην Ελευσίνα αλλά και στην αποθήκη στο Κορωπί όπου είχε μεταφερθεί τμήμα του φορτίο της ηρωίνης.

Στην αγόρευση της η κ. Βλάχου επιχείρησε να ανατρέψει τον ισχυρισμό του Κουρούβανη πως θα υποναύλωνε το “Noor 1” για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας, για λογαριασμό της επενδυτικής εταιρείας Fairbanks με έδρα στην Ελβετία και εκπρόσωπο τον αποθανόντα Κωνσταντίνο Καζινάκη.

Η εισαγγελέας επεσήμανε πως το συγκεκριμένο πλοίο θα μπορούσε να μεταφέρει μόλις 600 τόνους πετρέλαιο σε κάθε ταξίδι, ενώ η συμφωνία για μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη ήταν για

50.000 τόνους το μήνα.

“Ο Κουρούβανης δεν προέβη σε κανέναν έλεγχο του “Noor 1” ούτε για τα πιστοποιητικά ούτε για την χωρητικότητα του. Απλή πληροφόρηση να είχε θα διαπίστωνε πως θα μπορούσε να ξεφορτώσει μόνο 600 τόνους. Δεν τον συνέφερε” ανέφερε η κ. Βλάχου.

Και συμπληρώνει:

“Γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός πλοιοκτήτης του “Noor” (Σ.Σ. Παντελής Καλαφάτης) αλλά ενώ είναι στο Ντουμπάι δεν συναντιέται μαζί του για τη σύνταξη ναυλοσυμφώνου.

O κατηγορούμενος αποφασίζει να μη συναντηθεί μαζί του, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να περιμένει το πλοίο χωρίς να το έχει δει, υποστηρίζοντας ότι έχει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια από πίσω.

Αν ληφθούν υπόψιν όσα λέει τότε θα υπήρξε συνεργασία Οράιζον -Fairbanks και G Tankers (Σ.Σ. εταιρεία του κατηγορούμενου Ευθύμιου Γιαννουσάκη) γιατί έπρεπε να πληρωθούν προσωπικά;

Αν θεωρήσουμε ότι θα έπαιρνε ένα μικρό ποσό όπως υποστηρίζει, τότε γιατί να καταβάλει το ποσό διέλευσης στο Σουέζ ως μεσάζοντας;

Η σχέση του ήταν προσωπική για ίδιον όφελος χωρίς καμία εταιρία.

Ο κατηγορούμενος επικαλούμενος διαφορετικό σενάριο προσπαθεί να αποκρύψει τη συμμετοχή του συμβάλλοντας ενεργά για τη διακίνηση της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.

…Έπεσε σε αντιφάσεις κάτω από ένα πέπλο εμπορικής συνεργασίας με εταιρείες που δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε”.

Επεσήμανε δε ότι ούτε ο αποθανών Καζινάκης, ούτε κανείς από τις εταιρείες Fairbanks και Χρυσόιλ, δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του περί συμφωνίας για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη.

Αντίθετα ο Καζινάκης είχε πει στον Κουρούβανη να μην χρησιμοποιήσει τον Γιαννουσάκη και πλοία του καθώς υπήρχαν πληροφορίες για εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση ναρκωτικών με άλλο πλοίο.

 

Η συμμετοχή του Μπουρδούβαλη κατά την Εισαγγελέα

Ως προς το ρόλο του κατηγορούμενου Γιώργου Μπουρδούβαλη, στελέχους της μεγάλης εταιρείας πετρελεύσεων στο Ντουμπάι Οράιζον, ο οποίος φέρεται ως ο ναυλωτής του “Noor 1”, η εισαγγελέας ανέφερε:

“Μετά από συνεννόηση με τον Κοτσώνη, το Γιαννουσάκη και τον Κουρούβανη, ο Μπουρδούβαλης

είχε τον απόλυτο έλεγχο για τον απόπλου του πλοίου από το λιμάνι Ατσμάν.

Είχε συνεχή επικοινωνία με τον πλοίαρχο και είχε τον απόλυτο έλεγχο του πλοίου, την εν πλω φόρτωση ναρκωτικών και διαμετακόμιση τους στην Ευρώπη”.

Μάλιστα η κυρία Βλάχου αναφέρθηκε στην πρόσφατη πραγματογνωμοσύνη της Αστυνομίας μετά τον εντοπισμό του δορυφορικού τηλεφώνου του πλοίου τον Μάρτιο του 2020. Όπως διαπιστώθηκε, ο πλοίαρχος είχε επικοινωνία πολλές φορές με το εταιρικό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Μπουρδούβαλης, με την ένδειξη στην τηλεφωνική συσκευή ως κάπτεν Τζωρτζ.

Μία τηλεφωνική επικοινωνία σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Μαϊου 2014 όταν έφτασε λάντζα μεσοπέλαγα και φόρτωσε τα ναρκωτικά στο “Noor 1”.

Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως ο καπετάνιος του “Noor 1” συνομίλησε με τον Μπουρδούβαλη μετά τη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης στο πλοίο.

Σημείωσε δε ότι τα ναρκωτικά τοποθετήθηκαν σε δεξαμενή τέσσερα καταστρώματα κάτω από τη γέφυρα του πλοίου, ενώ επιβιβάστηκε στο πλοίο και ο Ιρανός Μπονιάντ.

Ας σημειωθεί πως ο Μπονιάντ μετά τον κατάπλου του πλοίου στην Ελευσίνα, μετέφερε ναρκωτικά από τη βίλα της πρώην συζύγου του συγκατηγορούμενου τους Ευθύμιου Γιαννουσάκη προκειμένου να δοθούν σε Τούρκους συγκατηγορούμενους συνεργούς οι οποίοι θα τα συσκεύαζαν σε αποθήκη στο Κορωπί για να μεταφερθούν με νταλίκα που θα μετέφερε στην Ευρώπη φορτίο με μαρμαρόσκονη.

 

Βλάχου: Συμμετείχε σε όλα τα στάδια ο Γιαννουσάκης

Ως προς τον εφοπλιστή Ευθύμιο Γιαννουσάκη στη βίλα της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη βρέθηκε ποσότητα της ηρωίνης, η Εισαγγελέας Εφετών αναφέρθηκε στη συμμετοχή του τόσο στην οργάνωση του ταξιδιού του “Noor 1” από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα και τις συνεννοήσεις του με τους συγκατηγορούμενους του Κοτσώνη, Μπουρδούβαλη και Κουρούβανη.

Στη συνέχεια μερίμνησε για τον κατάπλου του πλοίου στην Ελευσίνα και τον ορισμό ναυτικού πράκτορα για τις απαιτούμενες διατυπώσεις.

Επεσήμανε δε ότι ήταν πολύ νωρίς παρών το πρωί την ημέρα άφιξης του ναρκόπλοιου στην Ελευσίνα.

Στη συνέχεια μαζί με τον υπάλληλο του Σταύρο Λάγιο, τον Ιρανό Μπονιάντ και τον ιδιοκτήτη αποθήκης στο Κορωπί Κωνσταντίνο Καρτσώνη φρόντισε για τη μεταφορά της ηρωίνης στην αποθήκη και στη συνέχεια στη βίλα της πρώην συζύγου του στην Φιλοθέη.

 

Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τους Τούρκους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών

Η κυρία Βλάχου αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τους Τούρκους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών Ριγκαμπάντι και Ζιτνάστι στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε πάει μα την πρώην σύζυγό του και το μετέπειτα σύντροφό της.

Η εισαγγελέας επεσήμανε σχετικά με τον ρόλο του Γιαννουσάκη:

“Συμμετείχε ενεργά σε όλα τα στάδια από την φόρτωση της ηρωίνης στη βίλα στη Φιλοθέη για να πάνε στους Τούρκους αγοραστές.

Σε συνεννόηση πάντα με τον Αιμίλιο Κοτσώνη διατηρεί τη διαχείριση του “Noor 1” μέχρι αρχές 2013 αν και έχει καταρτιστεί συμφωνία ναύλωσης με τον Kαλαφάτη (Σ.Σ. τελευταίο πλοιοκτήτη του “Noor 1”).

Για περίπου ένα έτος το πλοίο φεύγει από τη διαχείριση του Γιαννουσάκη.

Η οικονομική κατάσταση του κατηγορούμενου μεταβάλλεται προς το καλύτερο με περισσότερα του ενός πλοία.

Η αιφνίδια αυτή οικονομική ανάπτυξη με την εμπλοκή του ονόματος του σε διακίνηση ναρκωτικών με την ένδειξη “criminal” για την εκμετάλλευση πλοίων με ναρκωτικά.

Στο σπίτι του Μπουρδούβαλη συναντιέται με τον Αχμέντ Σαχίντ (Σ.Σ. συμμετείχε στη διακίνηση της ηρωίνης αλλά κατάφερε να διαφύγει στην Κωνσταντινούπολη την ημέρα σύλληψης των κατηγορουμένων στις 12-6-2014).

Δια του συγκεκριμένου προσώπου έρχεται σε επαφή με τον Ζιντάστι και Ριγκαμπάτι (Σ.Σ. Τούρκους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών).

Ο ίδιος ο Γιαννουσάκης φέρνει σε επαφή τον Κοτσώνη και Κουρούβανη με τον Μπουρδούβαλη και η συναπόφαση για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ασιατικής προέλευσης.

Επιλέγεται το “Noor 1” υπό την ουσιαστική διαχείριση των Γιαννουσάκη και Κοτσώνη

έχοντας τον Καλαφάτη που εμπιστεύεται απόλυτα το συνεταίρο του Κοτσώνη και ενώ βρίσκεται σε αδυναμία να συνεχίσει την εκμετάλλευση του πλοίου, έπρεπε να ακούσει το συνεταίρο του να το παραδώσει στο Μπουρδούβαλη.

Το πλοίο βρίσκεται στον έλεγχο του Μπουρδούβαλη και του Γιαννουσάκη οι οποίοι ενημερώνουν με τη σειρά τους τους Κοτσώνη και Κουρούβανη όπως φαίνεται από συνομιλίες (ΣΣ που έχουν καταγραφεί από τον “κοριό” της ΕΥΠ)”.

 

Βλάχου: Δεν γνωρίζω μυστικές καταθέσεις του Γιαννουσάκη

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής της η κυρία Βλάχου αναφέρει ότι δεν γνωρίζει μυστικές καταθέσεις του Γιαννουσάκη.

Ας σημειωθεί πως με βάση μυστικές καταθέσεις που έχουν έρθει κατά καιρούς στη δημοσιότητα, ο Γιαννουσάκης αναφέρεται στο ρόλο των Τούρκων εμπόρων ναρκωτικών Ριγκαμπάντι και Ζιντάστι αλλά και στο όνομα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Όμως η Εισαγγελέας της Έδρας τις αγνοεί, καθώς δεν περιλαμβάνονται στην εκδικαζόμενη υπόθεση…

 

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης της η Εισαγγελέας της Έδρας αναφέρεται στο ταξίδι άλλου πλοίου του Γιαννουσάκη στο Ρίο, στις εγκαταστάσεις της Χρυσόιλ όπου στέλεχος ήταν ο συγκατηγορούμενος του Κουρούβανης.

Μάλιστα η εισαγγελική λειτουργός επικαλείται κατάθεση του ίδιου του Γιαννουσάκη ο οποίος υποστηρίζει:

“Με το πλοίο “Γκραντ Άιλαντ” είπε ο ίδιος ο Γιαννουσάκης ότι η δουλειά των ναρκωτικών ήταν οργανωμένη για να πάει στην εγκατάσταση του Κουρούβανη.

Εγώ ήμουν γνωστός του Κουρούβανη.

Έκτοτε προέκυψε το “Noor”, όταν αρνήθηκα τη μεταφορά με το “Grand Island”.

Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι το “Noor” μετέφερε ναρκωτικά άλλα είχε μόνο τη ναυτιλιακή επίβλεψη… Βέβαια βρέθηκαν στο σπίτι του…

Από την πρώτη στιγμή τα ρίχνει όλα στο Σταύρο Λάγιο και στον Μπουρδούβαλη.

Είναι ψευδές αυτό. Κάθε φορά εξέθετε διαφορετικά περιστατικά της ιστορίας σε κάθε ανακριτική απολογία.

Προσπάθησε να καταδείξει ότι έπεσε θύμα εκβιασμού από Τούρκους υπηκόους που θα ήταν οι αποδέκτες της ναρκωτικής ουσίας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη με την πρώην σύζυγο του και του συντρόφου της.

Ο κατηγορούμενος επιχειρεί σε κάθε στάδιο να αποσείσει τις ευθύνες από το πρόσωπο του σε διαφορετικά πρόσωπα, στον Σταυρο Λάγιο (Σ.Σ. υπάλληλο του επί σειρά ετών), στο Μπουρδούβαλη ως μόνο εγκέφαλο, τον Αντέλ (Σ.Σ. στέλεχος της εταιρείας Οράιζον) ως εκτελεστή, τον πράκτορα Μ. συνεργό, ακόμα και τον πράκτορα Σ. που θεωρεί σοβαρό συμμέτοχο στην κατάσταση που ήταν το πλοίο (Σ.Σ. οι ναυτικοί πράκτορες δεν διώκονται για την υπόθεση καθώς δεν προέκυψε τίποτα επιβαρυντικό σε βάρος τους).

Επιχειρεί να καταδείξει τον εαυτό του ως θύμα.

Δεν μπόρεσε ο ίδιος με όλο το συνονθύλευμα των ισχυρισμών του να εξηγήσει γιατί επισκέφτηκε στην Κωνσταντινούπολη τους Τούρκους εμπόρους ναρκωτικών;

Οργανώνει και επιβλέπει κάθε επιμέρους σχεδίου μεταφοράς των ναρκωτικών.

Είναι το πρόσωπο που παραλαμβάνει τα ναρκωτικά. Μέρος του φορτίου μεριμνά για τη μεταφορά του στην αποθήκη του Καρτσώνη και στη συνέχεια στη βίλα στη Φιλοθέη.

Η ναυτιλιακή επίβλεψη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις επόμενες ενέργειες του και αποθήκευση των ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια”.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των συνολικά 12 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης