Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την πολιτική αντιπαράθεση που προκαλούν οι αποφάσεις της, βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τον αρμόδιο υπουργό να διαβεβαιώνει τους δικαστικούς λειτουργούς πως δεν πρόκειται να επαναληφθούν «λάθη του παρελθόντος».

«Δεν θα επιτρέψουμε βεβαίως την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των Δικαστικών Λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ενώ δεσμεύτηκε πως για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα η «προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ο κ. Τσιάρας αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς  οι οποίοι «ως αυθεντικοί και αμερόληπτοι εφαρμοστές του δικαίου, μέσα από την πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία τους, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής της», αρνήθηκε πως τίθεται θέμα «Δικαστικού Καλλικράτη» ή ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης: «Δεν ξέρω που μπορεί να ανακαλύπτει κανείς λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί από μένα όπως π.χ.  ότι υπάρχει σχέδιο Καλλικράτης στη Δικαιοσύνη»,  είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η αναφορά  σύμπραξης  του Δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό, ανατρέχει και μόνο στην κτιριακά υποδομή της Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στον συνδικαλισμό στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα, όχι όπως αυτό που έχουν οι άλλοι φορείς, πρέπει να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα. Πρέπει η θεσμική νηφαλιότητα να υπάρχει πάντα, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Υποσχέθηκε δε « αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Πρωτοδικεία, στα Εφετεία και στις αντίστοιχες Εισαγγελίες της χώρας», κάτι που θα υλοποιηθεί, όπως είπε,  κατά το μεγαλύτερο μέρος, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης έστειλε  πάντως σαφές μήνυμα στους συναδέλφους του πως κανείς δεν θα βαδίζει μόνος του, στο δρόμο της προσωπικής αξιοπρέπειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο  ίδιος προσωπικά και η Ένωση θα στέκονται στο πλάι του δικαστή κάθε φορά που με παρρησία και σθένος θα εκτελεί τα καθήκοντά του, κόντρα στις αντιξοότητες και στα εμπόδια που ορθώνονται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαιρετισμό με ιδιαίτερη σημασία, απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση ο  Πολωνός Bogdan Jędrys, Εφέτης Κρακοβίας και για πολλά χρόνια εκπρόσωπος της χώρας του στην Διεθνή Ένωση Δικαστών,  ο οποίος μίλησε για τη χειραγώγηση και τις παρεμβάσεις που ασκούνται στους συναδέλφους του. Η κατάσταση μάλιστα στην Πολωνική Δικαιοσύνη, όπως υπογράμμισε, συνεχώς επιδεινώνεται με  πειθαρχικές και ποινικές διώξεις δικαστών που εκδίδουν μη αρεστές αποφάσεις στην κυβέρνηση ή ασκούν κριτική. Οι Πολωνοί δικαστές δέχονται πιέσεις από τον πρόεδρο από τον πρωθυπουργό. Έχουν υπάρξει δικαστές θύματα της εκστρατείας μίσους που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι δικαστές που έχουν εκδώσει καταδικαστικές αποφάσεις κατά αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης», εξήγησε ο Πολωνός δικαστικός λειτουργός. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης