Την τελική έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Πελοποννήσου, έλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας, το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της περιφέρειας με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η έγκριση, δόθηκε από την Οικονομική Επιτροπή κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και εξουσιοδοτήθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, να υπογράψει την Τετάρτη την σχετική σύμβαση με τον οριστικό ανάδοχο που είναι η εταιρία ΤΕΡΝΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Πατσαρίνος, ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση επί του θέματος, λέγοντας ότι λείπουν στοιχεία και κυρίως η άποψη των υπηρεσιών, αλλά και προκειμένου όπως είπε, να εξετασθεί το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και των εγγυήσεων για τους ευρωπαϊκούς πόρους από την Διυπουργική Επιτροπή που ακόμα δεν έχει συνεδριάσει.

Το αίτημα, όμως, δεν έγινε δεκτό από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και ακολούθως, έγινε μακρά συζήτηση επί πολλών παραμέτρων της σύμβασης που αναμένεται να υπογραφεί. Εκεί όπου εστίασαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είναι τόσο στην ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπει η σύμβαση, όσο και ότι με την σύμβαση δεσμεύεται η περιφέρεια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν έχει τηρηθεί ο ΠΕΣΔΑ.

Από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, επισημάνθηκε ότι τηρήθηκε η νομιμότητα σε όλη την διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου και μετέπειτα, σημειώνοντας την θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ υπογραμμίστηκε πως έχουν ενσωματωθεί στην σύμβαση όλες οι αλλαγές του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ και τόνισαν πως το κόστος ανά τόνο είναι στα 61,79 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τέλος η Οικονομική Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως και κατά πλειοψηφία παρείχε εξουσιοδότηση στον περιφερειάρχη να υπογράψει την σύμβαση του έργου της Ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.

Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Ντίνα Νικολάκου με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Οικονομική Επιτροπή, διότι ολοκληρώσαμε ένα έργο πρωτοπόρο που θα λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Πελοποννήσου, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Επιπλέον, η Ντίνα Νικολάκου υπογράμμισε ότι, το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων της Πελοποννήσου, είναι το πρώτο που χρηματοδοτείται μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προσθέτοντας, «η ALPHA BANK είναι η τράπεζα που εγγυάται την δανειοδότηση του έργου και εμπιστεύεται την φερεγγυότητα της περιφέρειας Πελοποννήσου».

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι «το έργο είναι εθνικής σημασίας, γιατί αποδεικνύει πως η Ελλάδα μέσα στην κρίση μπορεί να τα καταφέρει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης