Έλλειμμα αλλά και διπλές πληρωμές συνολικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ, δια-πιστώνει έλεγχος ορκωτών λογιστών στον Δήμο Κιλελέρ. Την έκθεση των ελεγκτών παρέλαβε ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθ. Νασιακόπουλος, με την οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά.

Σε δήλωσή του ο κ. Νασιακόπουλος, επαναλαμβάνει τη δημόσια δέσμευσή του για «διαφάνεια παντού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση των ελεγκτών διαπιστώνει οικονομικό έλλειμμα ύψους 25.564,23 ευρώ, αλλά και διπλές πληρωμές ύψους 77.873,99 ευρώ από δύο νομικά πρόσωπα του δήμου: την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλελέρ (ΚΔΕΚ) και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ).

Χθες ο κ. Νασιακόπουλος, μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αχιλλέα Βαρδακούλη προσήλθαν στην εισαγγελία Λάρισας, καταθέτοντας τα στοιχεία του ελέγχου και υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά ζητώντας τη δικαστική παρέμβαση, τόσο ως προς το σκέλος των διαπιστώσεων της έκθεσης όσο και στην κατεύθυνση της περαιτέρω έρευνας στο σύνολο των οικονομικών στοιχείων των συγκεκριμένων δύο νομικών προσώπων προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί παράνομες ενέργειες που ζημίωσαν τον Δήμο Κιλελέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών – λογιστών, από τον ταμειακό έλεγχο που αφορά στη διαχειριστική περίοδο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έδειξε ότι υπάρχει οικονομικό έλλειμμα στον ΟΠΑΠ ύψους 13.225,52 ευρώ καθώς και στην ΚΔΕΚ ύψους 12.338,71 ευρώ. Έλλειμμα το οποίο και στις δύο περιπτώσεις προκύπτει αν συγκρίνει κανείς τα ταμειακά υπόλοιπα της 31ης Αυγούστου, των καταθέσεων που έγιναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο επιχειρήσεων μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου και των μετρητών που βρέθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλές Πληρωμές

Ακόμη, από τον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη διπλών αποδείξεων για την πληρωμή καθηγητών της Μουσικής Σχολής, της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλελέρ (ΚΔΕΚ) όπου υπάγεται η Σχολή, συνολικού ύψους 77.873,99 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι καθηγητές πληρώνονταν με τα χρήματα που εισέπραττε η Σχολή από τα δίδακτρα των μαθητών και τα οποία επαρκούσαν για τις πληρωμές. Για τα ποσά αυτά υπάρχουν αποδείξεις τόσο προς τους γονείς των μαθητών όσο και για την πληρωμή των καθηγητών την οποία διενεργούσε αρμόδιος υπάλληλος, σύμφωνα με την κατάσταση μισθοδοσίας.

Το περίεργο στην υπόθεση όμως είναι ότι ενώ οι καθηγητές φαίνεται να πληρώνονται από τη Μουσική Σχολή μέσω των διδάκτρων, για τα ίδια ποσά (αλλά και τις ίδιες ημερομηνίες πληρωμής) υπάρχουν αντίγραφα αποδείξεων και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλελέρ, ενώ οι καθηγητές βεβαιώνουν με υπεύθυνες δηλώσεις ότι πληρώθηκαν μόνο από τη Μουσική Σχολή και για τα ποσά τα οποία έλαβαν από εκείνη!

Συμπερασματικά, το σύνολο του οικονομικού ελλείμματος και των διπλών αποδείξεων των δύο Οργανισμών του Δήμου, ανέρχεται στο ποσό των 103.438,22 ευρώ.

Μετά τη συνάντησή του, με τον εισαγγελέα ο κ. Θ. Νασιακόπουλος, προέβη στην εξής δήλωση: «Μία από τις πλέον βασικές, η βασικότερη, δέσμευση που αναλάβαμε προεκλογικά ως «Νέο Κιλελέρ», συνοψίζεται στο τρίπτυχο: «Διαφάνεια παντού. Όλα στο φως. Δήμος – καθρέφτης».

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα δημοτική αρχή και υλοποιώντας την ξεκάθαρη εντολή των δημοτών του Δ. Κιλελέρ για διαφάνεια, ζητήσαμε από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές να διενεργήσουν ταμειακό έλεγχο στον Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα.

Από τον έλεγχο αυτό που μόλις ολοκληρώθηκε, προέκυψαν στοιχεία που καταφανώς χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης: αφ’ ενός ένα μεγάλο έλλειμμα στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση του δήμου μας και αφ’ ετέρου διπλές πληρωμές.

Συνεπώς, ως έχουμε υποχρέωση, προσήλθαμε στην Εισαγγελία, προσκομίσαμε την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών – λογιστών αλλά και τα παραστατικά που βρέθηκαν στα δύο νομικά πρόσωπα και φυσικά καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά προκειμένου οι δικαστικές αρχές να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ξεκαθαρίζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εμείς δεν υπονοούμε τίποτε για κανένα. Εμπιστευόμαστε την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη και αναμένουμε κι εμείς, όπως φυσικά όλοι οι δημότες, τι θα προκύψει από τη δικαστική έρευνα. Είμαστε –και το δήλωσα στον εισαγγελέα – στη διάθεση των δικαστικών αρχών για οτιδήποτε επιπλέον απαιτηθεί.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ίδιο θα πράξουν τα στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που είχαν την ευθύνη για τον Δήμο Κιλελέρ την περίοδο 1/1/2011 – 31/8/2014.

Θέλουμε ως δημοτική αρχή κι εγώ προσωπικά ως δήμαρχος να επισημάνουμε ότι η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο, χωρίς εκπτώσεις: Απλετο φως στις υποθέσεις του δήμου μας ώστε οι δημότες να γνωρίζουν πού διατέθηκε και πού διατίθεται και το τελευταίο ευρώ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκθέσεων των ορκωτών λογιστών που αφορούν στον Δήμο Κιλελέρ, τις Σχολικές Επιτροπές και τη ΔΕΥΑΚ. Δίνουμε έτσι προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση θεσμών και διαδικασιών ώστε οι δημότες να γνωρίζουν τα πάντα για τον δήμο ανεξάρτητα ποια είναι η δημοτική αρχή.

Η αλήθεια, η διαφάνεια, ο σεβασμός στους δημότες, το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομούμε το νέα Δήμο Κιλελέρ, έναν Δήμο που να είναι αντάξιος στη μακρά ιστορία του τόπου μας και να ανταποκρίνεται στις δίκαιες απαιτήσεις των δημοτών μας».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Ελευθερία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης