Η ανθρώπινη ευαισθησία, η αλληλεγγύη, ο αναλογισμός και η συναίσθηση της ευθύνης, η θεσμική υποχρέωση, όπως φαίνεται, εδώ και χρόνια, τελούν εν υπνώσει στο Δήμο Τριφυλίας. Για ένα ακόμη καλοκαίρι, ο Δήμος στερεί το δικαίωμα των ΑμεΑ για πρόσβαση στις παραλίες.

Το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα το έχουμε θέσει και αναδείξει πολλές φορές μέσα από το «Θ», όμως, δυστυχώς, οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι δεν έχουν κάνει, εδώ και χρόνια, τίποτα. Σχεδόν όλος ο κόσμος, λοιπόν, μικροί και μεγάλοι, καθημερινά επισκέπτονται τις παραλίες της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν όλος… επειδή δυστυχώς κι αυτό το καλοκαίρι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να προσεγγίσουν, να φτάσουν στις περισσότερες παραλίες, παρόλο που είναι ιδιαίτερα έντονη η ανάγκη ισότιμης συμμετοχής τους στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι ακτές και οι παραλίες…

Αρκετά σχόλια και δημοσιεύματα έχουν γίνει κατά το παρελθόν, χωρίς ωστόσο να σταθούν αρκετά, όχι τόσο για να «ευαισθητοποιηθούν» οι παράγοντες της Δημοτικής Αρχής, όσο κυρίως και πρωτίστως για να πράξουν το αυτονόητο στο πλαίσιο των ευθυνών και των θεσμικών τους αρμοδιοτήτων.

Για να εξασφαλιστεί μία λειτουργική, άνετη και φιλική παραλία για το σύνολο των επισκεπτών της, αλλά και το περιβάλλον, υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις περί «Ειδικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους» και το άρθρο 2 του νόμου «Περί αιγιαλού και παραλίας», όπου «αιγιαλός, παραλία, όχθη ή παρόχθια ζώνη είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τοπικές Αρχές έχουν υποχρέωση – και εκ του νόμου αλλά κυρίως ηθική – να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ! Παράλληλα, οφείλουν να μεριμνούν ώστε να υπάρχουν χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, με ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, WC και αποδυτήρια, όπου τουλάχιστον ένα (1) να διαθέτει διαστάσεις που να εξασφαλίζεται η κίνηση αμαξιδίου εντός αυτού, τηλέφωνα σε κατάλληλη θέση και ύψος, διάδρομοι πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων κ.ά.

Όμως, τίποτα δεν έχει γίνει. Καμία μέριμνα, σε καμία παραλία. Καμία παρέμβαση με εκτέλεση έργων υποδομής για προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις παραλίες της Τριφυλίας δεν έχει γίνει. Ακόμη και σε παραλίες όπου προηγούμενοι δήμαρχοι και προηγούμενες Δημοτικές Αρχές είχαν κατασκευάσει, έστω υποτυπώδεις, ράμπες πρόσβασης, και υπέστησαν ζημιές από τον κυματισμό, ο Δήμος (από τα προηγούμενα χρόνια, όπως και τώρα) δεν τις αποκατέστησε.

Θυμίζεται, δε, ότι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, στις 3 Δεκεμβρίου 2014, σε μήνυμα του Δήμου Τριφυλίας αναφερόταν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, πως «η Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις όλων προς τα άτομα αυτά, τη δημιουργία δηλαδή κατάλληλων συνθηκών κι υποδομών, την παροχή ίσων ευκαιριών στη μόρφωση και την απασχόληση. Στις σημερινές συνθήκες που ζούμε, τα άτομα με αναπηρία δίνουν το δικό τους αγώνα και, μάλιστα, κάτω από τεράστιες δυσκολίες.
Οφείλουμε ως κοινωνία να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα και να διεκδικήσουμε το καλύτερο για το αύριο.
Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα των ΑμεΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί αξίωμα που δεν έχει κι ούτε επιδέχεται εξαιρέσεις.

Όταν αυτός ο σεβασμός συνδυαστεί με τη διεκδίκηση, θα γεννηθεί η ελπίδα και η δύναμη που θα δώσουν την ώθηση στις κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά». Το μήνυμα «εστάλη» από το Δήμο στα ΜΜΕ, δυστυχώς, όμως, όπως αποδεικνύεται, δε βρήκε παραλήπτες στην ίδια τη Δημοτική Αρχή!

Την ίδια στιγμή που σε άλλους Δήμους και άλλες παραλίες τοποθετούνται μέχρι και ειδικές ηλεκτρονικές μπάρες για να μπορούν τα ΑμεΑ να έχουν πρόσβαση στην παραλία και τη θάλασσα…

Τα ΑμεΑ δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας, ας το αντιληφθούν στο Δήμο Τριφυλίας και, έστω και τώρα, δεν είναι αργά, ας δημιουργήσουν υποδομές προσβασιμότητας. Το καλοκαίρι είναι εδώ, δεν πέρασε. Υπάρχει χρόνος να γίνουν παρεμβάσεις.

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης