Τραγικός ήταν ο απολογισμός από την ανατροπή βάρκας στην οποία επέβαιναν πρόσφυγες, στη θαλάσσια περιοχή των Νενήτων, λίγο έξω από τη Χίο.

Τρία παιδιά, ηλικίας από 3 έως 14 ετών, και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους. Ένα άτομο εξακολουθεί να αγνοείται και συνεχίζονται οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό του, ενώ 22 (14 άνδρες, επτά γυναίκες και ένα παιδί) έχουν διασωθεί.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν πως η βάρκα βυθίστηκε ενώ οι μετανάστες προσπαθούσαν να διασχίσουν το στενό Χίου – Τσεσμέ και να αποβιβαστούν στις ακτές του νησιού. H λέμβος που τους μετέφερε έγινε αντιληπτή στις 8.45 το πρωί από περιπολικό του Λιμεναρχείου Χίου, σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από τις ακτές, ενώ πέντε λεπτά αργότερα ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο. Αδίστακτοι λαθρέμποροι θέτουν σε κίνδυνο ζωές σε βαριά φορτωμένες, μη αξιόπλοες λέμβους, στα ανοιχτά της Χίου. Παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τέσσερα παιδιά -όλα μεταξύ 3 και 14 ετών- επιβεβαιώθηκαν νεκρά, ένα άτομο αγνοείται, 22 διασώθηκαν και νοσηλεύονται. Οι τουρκικές Αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτές οι διελεύσεις δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπονται», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, η εν λόγω λέμβος είχε εκκινήσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση της γάστρας (πάτωμα λέμβου) της μη αξιόπλοης λέμβου και την επακόλουθη ημιβύθισή της. Επίσης, το Λιμενικό ανέφερε ότι ουδείς εκ των επιβαινόντων έφερε ατομικό σωσίβιο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

«Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την τραγική απώλεια τριών μικρών παιδιών και μιας γυναίκας στο Αιγαίο. Η εγκληματική αδιαφορία, των κυκλωμάτων διακίνησης, για την ανθρώπινη ζωή, ξεπέρασε κάθε όριο, αφού πάνω από 20 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, αφέθηκαν χωρίς σωσίβιο», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως αναφέρει ο υπουργός σε δήλωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, «το Λιμενικό Σώμα έσπευσε για βοήθεια και διέσωσε 22 συνανθρώπους μας, δυστυχώς όμως τα τρία παιδιά και η γυναίκα είχαν χαθεί, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση ενός ακόμα ατόμου».

«Εκφράζω την οδύνη όλων μας για το τραγικό αυτό γεγονός», είπε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης: 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης