Περίπου 300 άτομα διαδήλωσαν σήμερα Σάββατο στο Δικελί της δυτικής Τουρκίας, διαφωνώντας με την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στην πόλη τους.

Καταγγέλλουν πως η έλευση μεταναστών θα προκαλέσει πλήγμα στον τουρισμό, ενώ διατυπώνουν ανησυχίες και για την ασφάλειά τους. «Δεν χρειάζεται να υφίσταμαι τις συνέπειες των βρόμικων πολιτικών της κυβέρνησης. Ας πληρώσουμε χίλιες λίρες ο καθένας και να πάρει η Ευρώπη τους μετανάστες. Από ανθρωπιστικής πλευράς, τους λυπόμαστε. Λέμε όχι στους πολέμους», δήλωσε μια διαδηλώτρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, σε εφαρμογή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δικελί θα υποδεχθεί μερικούς από τους πρώτους ανθρώπους που θα επαναπροωθηθούν από τα ελληνικά νησιά. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες όμως οι εγκαταστάσεις υποδοχής δεν είναι ακόμα έτοιμες.

Το πρωί του Σαββάτου η τουρκική ακτοφυλακή απέτρεψε 63 άτομα, κυρίως Σύρους, να αποπλεύσουν από το Δικελί με προορισμό τις ακτές της Λέσβου.

Τον υπάρχοντα σχεδιασμό για τη επιστροφή μεταναστών το τριήμερο από τη Δευτέρα 4 Απριλίου έως την Τετάρτη 6 Απριλίου από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι του Δικελί αποκαλύπτει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων, τα οποία και θα μεταφέρουν 150 συνολικά μετανάστες τη φορά. Κάθε μετανάστης θα συνοδεύεται και από έναν αστυνομικό της Frontex.

Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν, της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα κάθε φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς), δηλαδή 200 μετανάστες τη μέρα, καθώς έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα.

Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς), δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα, καθώς έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα.

Συνολικά το τριήμερο έχει σχεδιασθεί η μετακίνηση 750 μεταναστών, σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο, στους μετανάστες και στους συνοδούς τους αστυνομικούς θα προσφέρονται σάντουιτς, χυμοί και νερό.

Η πρώτη επαναπροώθηση προγραμματίζεται για τις 10.00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω του τελωνείου της Μυτιλήνης, στο οποίο οι μετανάστες θα μεταφέρονται με ναυλωμένα λεωφορεία.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη αστυνομικών της Frontex στη Λέσβο προκειμένου να επιληφθούν της όλης διαδικασίας. Γι’ αυτόν το λόγο και από το βράδυ της Κυριακής έχει ενοικιασθεί το σύνολο των δωματίων σε ξενοδοχεία και των ενοικιαζομένων δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από την πόλη.

Με πληροφορίες από euronews, ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης