Video – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Χάρης Γκίκας

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14.13, με επίκεντρο τη Μαγούλα Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χλμ. βορείως της Μαγούλας και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 12 χλμ., σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, ο σεισμός είχε επίκεντρο 25 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας στην περιοχή του Θριασίου και εστιακό βάθος 13 χλμ. «Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε ο κ. Τσελέντης.

Δείτε τις δηλώσεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση παρατηρήθηκε έντονο πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής. H κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί.

O σεισμός διήρκεσε περίπου 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός και σε περιοχές εκτός Αττικής, όπως στην Κορινθία, τη Χαλκίδα και τη Βοιωτία.

Συγκλονίζουν τα βίντεο από τη στιγμή του σεισμού που ανήρτησαν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το ΕΚΑΒ, υπήρξε ένας ελαφρύς τραυματισμός στα Πατήσια, καθώς σοβάδες από κτήριο έπεσαν πάνω σε μία τουρίστρια.

Η Πυροσβεστική, που είναι σε πλήρη επιφυλακή, έχει λάβει εώς τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

Παράλληλα, εξαιτίας της σεισμικής δόνησης κατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στην οδό Ερμού 90, προκαλώντας ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτήριο.

Μικροζημιές καταγράφηκαν και στο κτήριο της Βουλής. Ειδικότερα, λόγω της ισχυρής δόνησης έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, και διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού, κυρίως στον παιδικό σταθμό της Βουλής, που ήταν γεμάτος παιδιά, επικράτησε αναστάτωση, ωστόσο τα παιδιά με τους συνοδούς τους απομακρύνθηκαν από τον χώρο ομαλά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχείς είναι οι περιπολίες της πυροσβεστικής σε περιοχές της δυτικής Αττικής και κυρίως στη Μαγούλα όπου ήταν και το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης. Οι κάτοικοι τρόμαξαν βεβαίως στην αρχή αλλά στη συνέχεια αντιμετώπισαν το φαινόμενο με ψυχραιμία. Τουλάχιστον με την πρώτη ματιά δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές ή καταρρεύσεις κτηρίων.

Δηλώσεις του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα στο zougla.gr

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη, ώστε να κάνουμε μία εκτίμηση, για να δούμε προς τα πού πάει η εκτόνωση της ενέργειας» ανέφερε στο zougla.gr ο δρ Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, έπειτα από την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Χουλιάρα:

 

Στ. Πέτσας: «Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές»

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

Ζημιές στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά

Ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού σημειώθηκε πτώση σκελετού κατασκευής σε μήκος αρκετών μέτρων, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες με τον φακό του zougla.gr.

Στο σημείο έσπευσαν περιπολικά του Λιμενικού:

 

Παράλληλα, εξαιτίας του σεισμού, υλικές ζημιές μικρής έκτασης υπέστη παλιό κτήριο στην πύλη Ε2 του λιμανιού.

 

Ακολουθία μετασεισμών

Μετά την πρώτη σεισμική δόνηση ακολούθησε αριθμός μετασεισμικών δονήσεων με ισχυρότερη αυτή στις 15.11 μεγέθους 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Προηγουμένως, στις 14.42, είχε σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 3,8R.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και έχουν ξεπεράσει τους 10.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στην Πεντέλη:

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος του PSL που είναι εγκατεστημένος στο Λουτράκι:
 

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Διόνυσο:

Έπεσε ψευδοροφή σε γραφείο στα Άνω Λιόσια:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης