Ο κατηγορούμενος πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού Αιμίλιος Κοτσώνης είχε …συστήσει τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη στους πρώην πλοιοκτήτες του “Noor 1” Παναγιώτη Φάρο και Τρ. Τζανετή να δημιουργήσουν εταιρεία που θα συνεκμεταλλευόταν το πλοίο για τη μεταφορά πετρελαίων.

Αυτό ανέφερε ο τελευταίος μάρτυρας στη δίκη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το ναρκόπλοιο στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, Τριαντάφυλλος Τζανετής, συνιδιοκτήτης της πρώην πλοιοκτήτριας εταιρείας του “Noor 1”, ενώ ο συνεταίρος του Π. Φάρος είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μάρτυρας απάντησε στις ερωτήσεις της Εισαγγελέως της Έδρας Βασιλικής Βλάχου η οποία τον ρώτησε για την εταιρεία που θα δημιουργούνταν από κοινού για μεταφορές πετρελαίου.

Όπως είπε ο μάρτυρας, ο κατηγορούμενος Αιμ. Κοτσώνης δεν ήθελε να εμφανίζεται σε αυτήν την εταιρεία. Θα ήταν αφανής.
 

Ο ρόλος του Κοτσώνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την συνεκμετάλλευση των πετρελαίων θα κέρδιζαν 60% οι Κοτσώνης-Γιαννουσάκης και 40% οι Φάρος-Τζανετής.

Όμως η σύσταση της εταιρείας δεν προχώρησε. “Δεν προχώρησε γιατί ο κ. Κοτσώνης δεν ήθελε να εμφανίζεται στην εταιρεία για τους δικούς του λόγους”, ανέφερε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια ο Κοτσώνης σύστησε την αγορά του “Noor 1” από τον επόμενο πλοιοκτήτη Καλαφάτη, συναλλαγή η οποία ολοκληρώθηκε.

Στη συνέχεια ο κ. Τζανετής αναφέρθηκε στη ναύλωση του “Noor 1” τον Μάιο του 2014 για τη μεταφορά 2.000 τόνων πετρελαίου αν και το ναρκόπλοιο μπορούσε να μεταφέρει μόλις 600 τόνους… “Δεν θα μπορούσε. Ήταν ασύμφορο”, επεσήμανε ο μάρτυρας.

Ο κ. Τζανετής ανέφερε, επίσης, ότι ο εκπρόσωπος πετρελαϊκής εταιρείας (Σ.Σ. που θα χρησιμοποιούσε το καράβι για τη μεταφορά του πετρελαίου) και κατηγορούμενος στην υπόθεση, Βασίλης Κουρούβανης, είχε διαπιστώσει πως το “Noor 1” ήταν “σε άσχημη κατάσταση” για τη μεταφορά του πετρελαίου, κάτι που διαπίστωσε και ο μάρτυρας ανεβαίνοντας στο πλοίο.

Εξάλλου, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε μετά τη σύλληψη του Γιαννουσάκη για τα ναρκωτικά, με τους Κοτσώνη και Καλαφάτη οι οποίοι εμφανίστηκαν να μην γνωρίζουν τι είχε συμβεί με το ναρκόπλοιο. “Ήταν σα να έπεσαν από τα σύννεφα”, είπε.

Μάλιστα ο μάρτυρας διευκρίνισε πως κατά το προηγούμενο διάστημα η μόνη επαφή που είχαν για τη μεταφορά πετρελαίων με το “Noor 1” ήταν με τον Γιαννουσάκη και όχι με τους Κοτσώνη-Καλαφάτη.

Πάντως, ο Τζανετής παραδέχθηκε πως ο Κοτσώνης έφερνε πελάτες στην κοινή εταιρεία που είχε με τον κατηγορούμενο Φάρο.
 

Ο ρόλος των Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη

Ο μάρτυρας τα …έμπλεξε ως προς το ρόλο των βασικών κατηγορουμένων (Σ.Σ. καταδικασμένων σε ισόβια στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο) Ευθύμιου Γιαννουσάκη και Γιώργου Μπουρδούβαλη.

Ερωτηθείς από την Εισαγγελέα της Έδρας Βασιλική Βλάχου ποιος ήταν ο ρόλος του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ο κ. Τζανετής είπε πως “ο Γιαννουσάκης ασχολούνταν με τα ναυτιλιακά του πλοίου”.

Πρόεδρος: Φαινόταν ως ναυλωτής…

Μάρτυρας: Ναυλωτής

Εισαγγελέας: Τον θεωρούσατε ναυλωτή; Γιατί του προτείνατε να πάει το πλοίο στη Λιβύη;

Απάντηση: Για λογαριασμό του Κουρούβανη

Εισαγγελέας: Τι σας νοιάζει ο Γιαννουσάκης να πάει στη Λιβύη για να κερδίσει;
 

Οι τέσσερις κλήσεις του Γιαννουσάκη στον Φάρο κατά την άφιξη του “Noor 1” στην Ελευσίνα

Η Εισαγγελέας της Έδρας ρώτησε τον μάρτυρα και για τις τέσσερις κλήσεις που είχε κάνει από το κινητό του τηλέφωνο ο Γιαννουσάκης στο κινητό που εμφανίζεται στο όνομα του Τζανετή, (Σ.Σ. το οποίο χρησιμοποιούσε ο συνέταιρός του και κατηγορούμενος Φάρος), την ημέρα άφιξης του “Noor 1” στην Ελευσίνα.

“Ο Γιαννουσάκης έκανε ναυτιλιακές εργασίες για το πλοίο. Μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι ναυλωτής του πλοίου” είπε.

Όμως μετά από λίγο σε ερώτηση συνηγόρου του κατηγορουμένου Γιαννουσάκη, επανέλαβε την κατάθεσή του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο πως ναυλωτής του “Noor 1” ήταν ο Μπουρδούβαλης.

“Ο Κουρούβανης είπε ότι θα παραλάμβανε το πλοίο από το Μπουρδούβαλη” κατέθεσε ο μάρτυρας.

Οι αντιφάσεις του μάρτυρα Τρ. Τζανετή προκάλεσαν την παρατήρηση της προέδρου του δικαστηρίου: “Δεν βοηθάτε το δικαστήριο”.

Για να πάρει την απάντηση: “Με μπέρδεψε η ερώτηση κυρία πρόεδρε”.

Όμως η πρόταση των Φάρου-Τζανετή για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Λιβύη, προκάλεσε την εύλογη απορία της προέδρου: “Αν ήταν ναυλωτής ο Μπουρδούβαλης, γιατί καλέσατε τον Κουρούβανη και όχι τον Μπουρδούβαλη” διερωτήθηκε.

“Ο Κουρούβανης είπε ότι παρέλαβε το πλοίο από τον Μπουρδούβαλη” απάντησε.
 

Πουθενά στα χαρτιά ο ναυλωτής!

Πάντως, σε επίμονες ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης κατηγορουμένων, παραδέχθηκε πως δεν γίνονται προφορικά ναυλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως στα χαρτιά του πλοίου δεν εμφανίζεται η εταιρεία του Μπουρδούβαλη και η εμπλοκή του ως ναυλωτή προκύπτει από τον ισχυρισμό του συγκατηγορούμενου του Γιαννουσάκη.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της κατάθεσής του είναι πως το πλήρωμα του “Noor 1” ήταν επιλογής του Γιαννουσάκη.
 

Μπουρδούβαλης: Προσπαθείτε να εξαπατήσετε το δικαστήριο

Ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στον μάρτυρα και τον κατηγορούμενο Γιώργο Μπουρδούβαλη ο οποίος προσπάθησε να αντικρούσει τον ισχυρισμό του μάρτυρα πως είναι ο ναυλωτής του “Noor 1”.

Ο κατηγορούμενος παρουσίασε δύο έγγραφα στο δικαστήριο τα οποία έδωσε στη Ζούγκλα μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας.

Το ένα έγγραφο (ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΕΩΣ-ΑΦΞΙΞΕΩΣ) δείχνει πως στο τελευταίο ταξίδι του “Noor 1” στην Ελευσίνα, οι συναλλαγματικές διατυπώσεις που έγιναν από ναυτικό πράκτορα στις 7-6-2014, εμφανίζεται ως πλοιοκτήτης η εταιρεία AXIA SHIPTRADING SA των Φάρου-Τζανετή.

Το δεύτερο έγγραφο που αφορά τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για εργασίες στο “Noor 1” που εκδόθηκε στις 28-7-2014, εκδόθηκε για λογαριασμό της AXIA SHIPTRADIND SA.

Δηλαδή δεν εμφανίζεται ούτε ο ναυλωτής, ούτε η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, αλλά η εταιρεία των Φάρου-Τζανετή, αν και το πλοίο είχε πουληθεί εδώ και μήνες στην εταιρεία του κ. Καλαφάτη και της συζύγου του Αλεξανδρή…

“Προσπαθείτε να εξαπατήσετε το δικαστήριο” φώναξε ο κατηγορούμενος.

Νωρίτερα είχε καταθέσει η πρώην σύζυγος του Γιαννουσάκη, Τίνα Σταματιάδη η οποία ήταν κατηγορούμενη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά απαλλάχθηκε.

Σήμερα ως μάρτυρας εμφανίστηκε να γνωρίζει καλά τον κατηγορούμενο Μπουρδούβαλη και μάλιστα ότι είχαν φάει μαζί, αν και δεν το είχε πει πρωτόδικα ως κατηγορούμενη…
 

Καμία αναφορά στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση στο όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη, αν και έχουν συμπληρωθεί έξι χρόνια από τη μεταφορά των 3,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1” και δύο χρόνια από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη media για την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση.

Ουδείς μάρτυρας ή κατηγορούμενος πλην του Ευθύμιου Γιαννουσάκη που είχε δώσει καταθέσεις στους λιμενικούς που ερευνούσαν την υπόθεση, δεν έχει αναφερθεί στον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, παρά το γεγονός ότι ένας από τους κατηγορούμενους στο δικαστήριο, ο Αιμίλιος Κοτσώνης, ήταν στενός του συνεργάτης στην ερυθρόλευκη ποδοσφαιρική ομάδα πριν την εμπλοκή του στη μεταφορά του φορτίου του “λευκού θανάτου”.

Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά εδώ και 20 μήνες από τις 10 Οκτωβρίου 2018 και ενώ είχαν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και στενών του συνεργατών από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα.

Η εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη είχε προκύψει μετά τις καταθέσεις του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση της μεταφοράς των 3,1 τόνων ηρωίνης Ευθύμιου Γιαννουσάκη, σε σπίτι και αποθήκη του οποίου είχε βρεθεί το φορτίο του “λευκού θανάτου”.

Ο ίδιος είχε δώσει στις διωκτικές αρχές εμβάσματα εταιρειών συμφερόντων ή συνεργατών του Βαγγέλη Μαρινάκη, για να αποδείξει τη συνεργασία που είχε μαζί του για εμπόριο πετρελαίων στο Ντουμπάι.

Τα εμβάσματα αυτά ήταν το βασικό στοιχείο για να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του εφοπλιστή η οποία “λιμνάζει” εδώ και δύο χρόνια στο γραφείο του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά.

Από το γραφείο αυτό έχουν περάσει τρεις ανακριτές αλλά ουδεμία ουσιαστική ανακριτική πράξη έχει γίνει για τη διακρίβωση της συμμετοχής του Β. Μαρινάκη στην υπόθεση του “Noor 1”, σύμφωνα με τη σε βάρος του ασκηθείσα δικογραφία.

Η δικογραφία “λιμνάζει”, ενώ στοιχεία όπως τα εμβάσματα εταιρειών συμφερόντων ή συνεργατών του Μαρινάκη προς το βασικό κατηγορούμενο Γιαννουσάκη, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δίκη που είναι σε εξέλιξη σε δεύτερο βαθμό.

Απαγορεύεται στην Ελλάδα και διεθνώς να χρησιμοποιούνται σε δίκη στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της 20μηνης ακροαματικής διαδικασίας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, κανείς μάρτυρας ή κατηγορούμενος δεν έχει κατονομάσει το γνωστό εφοπλιστή ως εμπλεκόμενο με οποιονδήποτε τρόπο στη χρηματοδότηση της μεταφοράς των ναρκωτικών.

Από σήμερα βρισκόμαστε στην πιο σημαντική φάση της ακροαματικής διαδικασίας, αυτή των απολογιών των κατηγορουμένων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι απολογίες των δύο καταδικασμένων σε ισόβια κάθειρξη στο πρωτόδικο δικαστήριο Ευθύμιου Γιαννουσάκη και Γιώργου Μπουρδούβαλη.

Ιδιαίτερα ο Γιαννουσάκης θα πρέπει να εξηγήσει ποια από όσα έχει καταθέσει σε βάρος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στους λιμενικούς αλλά και σε συνεντεύξεις του σε δημοσιογράφους ισχύουν…

Την ίδια ώρα ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να εξετάσει για ποιο λόγο …λιμνάζει εδώ και δύο χρόνια μια σοβαρή υπόθεση που αφορά την εμπλοκή στην μεταφορά 3,1 τόνων ηρωίνης ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στην Ελλάδα και μάλιστα ιδιοκτήτη τηλεοπτικού καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας και εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Εκτός και αν κάποιοι θέλουν να μένει καταχωνιασμένη η δικογραφία σε ένα ανακριτικό γραφείο για τους δικούς τους λόγους…
 

Ξεκίνησαν οι απολογίες

Μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων, ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Πρώτος απολογήθηκε Τούρκος κατηγορούμενος ο οποίος είχε καταδικαστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη και οκτώ χρόνια φυλάκιση και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στην αποθήκη του Γιαννουσάκη στο Κορωπί, όπου βρέθηκε μεγάλο μέρος του φορτίου του “λευκού θανάτου”.

Θεωρείται ως συνεργάτης του “εγκεφάλου” της μεταφοράς του φορτίου των ναρκωτικών Βέλγου πολίτη με καταγωγή από την Τουρκία, Οργκάν.

Μάλιστα ο αδερφός του έχει καταδικαστεί για ανάλογες μεταφορές ναρκωτικών.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών.

Υποστήριξε πως θα πήγαινε φαγητό σε κάποιον φίλο του, εργαζόμενο στην αποθήκη όπου και συνελήφθη.

Πρόκειται για τον Πασκάλε ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί αλλά πέθανε κατά τη διάρκεια της κράτησης του στις φυλακές Κορυδαλλού. Είναι ένας από τους συνολικά εννέα νεκρούς πρωταγωνιστές του ναρκόπλοιου…

“Χρειάστηκε να επισκεφτώ έναν φίλο μου (Σ.Σ. εννοεί τον συγκατηγορούμενο του Πασκάλε). Με κάλεσε να τον επισκεφτώ και να με δει.

Εγώ γι’ αυτό βρέθηκα μπλεγμένος στην υπόθεση” ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος εξετάστηκε κατ’ αντιπαράσταση με τον αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχε στις έρευνες για το “Noor 1” Γιώργο Κατσούλη ο οποίος επεσήμανε πως έπαιρνε εντολή από τον Οργκάν, ηγετικό μέλος κυκλώματος ναρκωτικών στο Βέλγιο και παραλήπτη των 2,1 τόνων ηρωίνης του ναρκόπλοιου.

Σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές, είχαν δοθεί λεφτά από τον Οργκάν στον Πασκάλε που θα μοιράζονταν και στα άλλα μέλη του κυκλώματος.

Ο λιμενικός τόνισε ότι ο κατηγορούμενος ταξίδευε από Κωνσταντινούπολη στο Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία. Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως πήγε στις χώρες για ένα ανταλλακτικό και διακοπές…

Η δίκη συνεχίζεται στις 23 Ιουνίου με τη συνέχιση της απολογίας του πρώτου κατηγορουμένου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης