Τοξική βόμβα τα σαπάκια στην Ελευσίνα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017, 13:25
Τοξική βόμβα τα σαπάκια στην Ελευσίνα
Σε απόσταση 20 χλμ. από την Αθήνα βρίσκεται η Ελευσίνα. Πρόκειται για πόλη με ιδιαίτερη σημασία καθώς, κατά την αρχαιότητα, αποτελούσε μαζί με την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδος. 

Πρόσφατα η πόλη ήρθε και πάλι στο προσκήνιο καθώς αναδείχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι «καρδιά» της πόλης αποτελεί ο κόλπος της Ελευσίνας, στη βόρεια παραλία του οποίου είναι εγκατεστημένη η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Ελλάδας που περιλαμβάνει ναυπηγεία, διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, σιδηροβιομηχανίες κ.ά. 

Θα περίμενε λοιπόν κανείς σε μία τέτοια πόλη με ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους, πολιτισμικό πλούτο, παράδοση αλλά και μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα, η Πολιτεία να έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν οι υποδομές αυτές που θα αναδεικνύουν την ιστορική και πολιτιστική σημασία της ή που -αν μη τι άλλο- θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών καθώς και την καθαρότητα των υδάτων. 

Και όμως η εικόνα απέχει παρασάγγας ακόμη και από τις πλέον απαισιόδοξες σκέψεις που θα μπορούσε να κάνει κανείς. Το zougla.gr, σε μια προσπάθεια να «χαρτογραφήσει» την περιοχή και να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκεται, πραγματοποίησε αυτοψία καταγράφοντας εικόνες που -δυστυχώς- παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες.Ο κόλπος, απ' άκρη σε άκρη, έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο νεκροταφείο ναυαγίων και παροπλισμένων πλοίων. Η εικόνα τους, όπως θα δείτε παρακάτω, δεν θυμίζει σε τίποτα τις ημέρες της δόξας τους. Σκουριασμένα, μπαταρισμένα, κομμένα σε κομμάτια (!) και γεμάτα -κάποια από αυτά- με πετρέλαιο, είναι παρατημένα στη μοίρα τους αποτελώντας μια βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί να σκάσει από στιγμή σε στιγμή.

Σήμερα υπολογίζεται ότι στο κεντρικό λιμάνι και τον περιβάλλοντα χώρο στα αβαθή νερά υπάρχουν περισσότερα από 25 ναυάγια, ενώ ο αριθμός των παροπλισμένων και κατασχεθέντων πλοίων που επιβαρύνουν την αισθητική -κυρίως όμως αυξάνουν τη ρύπανση της θάλασσας-, προσεγγίζει τα 40!Πλοία που κανονικά θα έπρεπε, όπως λένε στο zougla.gr άνθρωποι που ζουν και εργάζονται εκεί, να έχουν απομακρυνθεί εδώ και καιρό. Πολλά από αυτά ανήκουν σε γνωστά πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό, πολιτικό και όχι μόνο χώρο, τα οποία αφού απήλαυσαν τις θαλάσσιες βόλτες τους, πάρκαραν τους «σιδερένιους γίγαντες» σε κάποια ξέρα και τους άφησαν να σαπίζουν, μολύνοντας ψάρια, ανθρώπους και ακτές.Άλλα πάλι ανήκουν σε εφοπλιστές που δεν έχουν καταφέρει να βρουν ενδιαφερόμενους αγοραστές για να τα πουλήσουν και από τη στιγμή που δεν έχουν κλείσει ναυλοσύμφωνα, επιλέγουν να τα αγκυροβολήσουν στα λιμάνια, με την Eλευσίνα να έχει τον «πρώτο λόγο».

Ιδιαίτερα εξοργιστικό είναι δε το γεγονός ότι, όπως θα δείτε και στα πλάνα που εξασφάλισε το zougla.gr, υπάρχουν παροπλισμένα και μπαταρισμένα πλοία στην κοιλιά των οποίων υπάρχουν ποσότητες πετρελαίου, λυμάτων καθώς και μπουκάλες οξυγονοκόλλησης εκτεθειμένες σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ικανές να κάνουν το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» να μοιάζει με ανέκδοτο.

Όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, τόσο το λιμεναρχείο όσο και ο Δήμος είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση εδώ και χρόνια. Οι δράσεις τους, όπως καταγράφονται μέχρι στιγμής, είναι μηδενικές, σχεδόν ανύπαρκτες. Στον αντίποδα η καταστροφή είναι μεγάλη και εμφανής.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας αφήσουμε την κάμερα να δώσει τις υπόλοιπες απαντήσεις...
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017, 13:32