Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβει η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer/BioNTech. Την επόμενη μέρα θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» και «Θριάσιο».

Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου, ενώ έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις και σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που έχει αναλάβει τον συντονισμό του σχεδίου εμβολιασμού που ονομάζεται «Ελευθερία».

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους «όσο προχωράμε τόσο περισσότερες εταιρείες θα λαμβάνουν έγκριση, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών. Η προτεραιοποίηση των πληθυσμών που θα εμβολιαστούν στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό, ανέφερε κατά την ενημέρωση η κα. Θεοδωρίδου.

Σε λειτουργία η πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Με βάση τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Από σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν αντλούν πληροφορίες.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα. Θεοδωρίδου είπε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια. «Και ναι το εμβόλιο θα γίνεται υπό την ιατρική εποπτεία. Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ήπιες παρενέργειες έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν».

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε εξειδικευμένους χώρους. Έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι και έχουν εφοδιαστεί με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Οι εταιρείες που θα κάνουν τη διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων. Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχουν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης