Το πολιτικό μένος του συστήματος Βαγγέλη Μαρινάκη κατά των αντιπάλων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των ίδιων των Θεσμών ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής και αντοχής. Με μία πρωτοφανή έκρηξη χυδαιότητας και κοινωνικής αναισθησίας, ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» και άμεσος συνεργάτης του εφοπλιστή επιτέθηκε μέσω Τwitter σε πολίτη ο οποίος «τόλμησε» να του ασκήσει κριτική, υπενθυμίζοντάς του την υπόθεση Noor1 και τους τόνους ηρωίνη που διακινήθηκαν, για την οποία κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος ο Βαγγέλη Μαρινάκης. 

Εν γνώσει του πως ό,τι γράφεται και αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σε δημόσια θέα, ο Γιάννης Κουρτάκης καθυβρίζει τη μητέρα του πολίτη χαρακτηρίζοντάς την «πόρνη» και εθισμένη στα ναρκωτικά, καταδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το πραγματικό ιδεολογικό και κοινωνικό στίγμα που εκπέμπει το σύστημα Μαρινάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη και προκαλεί ακόμη και εκείνους οι οποίοι παρακολουθούν εκ του μακρόθεν όλη αυτήν την ιστορία της υπόθεσης Νoor1 και της εμπλοκής Μαρινάκη. Προκαλεί ακόμη και τους υγιώς σκεπτόμενους φίλους της Νέας Δημοκρατίας.

Το ακριβές περιεχόμενο της υβριστικής ανάρτησης του Γιάννη Κουρτάκη έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς, όμως, άρχισε η ιστορία;

Ο Γιάννης Κουρτάκης αναρτά στο διαδίκτυο ένα σχόλιο για κάποιους χρηματοδότες που βρίσκονται πίσω, κατά τους ισχυρισμούς του, από την έκδοση εφημερίδας που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολίτης ανταπαντά με δική του ανάρτηση και, με προφανώς ειρωνική διάθεση, του υπενθυμίζει την υπόθεση Noor1 και τους 2,1 τόνους ηρωίνη.

Έξαλλος, ο «υπάλληλος» του εφοπλιστή προχωρεί στην επίμαχη ανάρτηση με το καθ’ όλα υβριστικό και χυδαίο περιεχόμενο στοχεύοντας τη μητέρα του πολίτη. Όχι δεν είναι παραίσθηση. Είναι η πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την εκδοτική δραστηριότητα του συστήματος Μαρινάκη. Η πραγματικότητα που αποδεικνύει το ύφος, το ήθος και το ποιόν αυτού του συστήματος. Λογικά, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το σύνολο των δημοσιογραφικών και εκδοτικών Θεσμών της χώρας θα έπρεπε να είχε αναλάβει δράση. Να είχε καταγγείλει τη χυδαία συμπεριφορά του Γιάννη Κουρτάκη και να είχε καλέσει τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει σε έρευνα, αλλά και να καθορίσει τους κανόνες μέσα στους οποίους θα πρέπει να κινείται η εκδοτική και δημοσιογραφική ζωή. 

Επί της ουσίας, η ενέργεια του Γιάννη Κουρτάκη προδίδει έκδηλη φασιστική νοοτροπία, η οποία καθορίζεται από το δόγμα του Γκέμπελς. «Πες, πες, κάτι θα μείνει, έστω κι αν δεν είναι αλήθεια». Πρόκειται για όνειδος αλλά και για επικίνδυνο φαινόμενο, εάν το ανεχθούν οι πολιτικοί και οι κοινωνικοί Θεσμοί. 

Είναι ντροπή για την ελληνική δημοσιογραφία αλλά -ας το σκεφθούν- και για το εκδοτικό κατεστημένο. Η ενέργεια του Γιάννη Κουρτάκη εκθέτει ανεπανόρθωτα όχι μόνο το σύστημα Μαρινάκη, αλλά και εκείνους που το ανέχονται, άτομα, πολιτικά κόμματα, Θεσμοί, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτικό σύστημα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς εξελίχθηκε στο διαδίκτυο αυτή η χιονοστιβάδα καταγγελιών και κατηγοριών κατά του Γιάννη Κουρτάκη από τους πολίτες αυτής της κοινωνίας, οι οποίοι παρακολούθησαν το χυδαίο παραλήρημα του εκδότη. 



Επίλογος

Ο Γιάννης Κουρτάκης τόλμησε να απαντήσει στον καταγγελτικό λόγο των πολιτών που σχολίασαν τη χυδαία συμπεριφορά του. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπόρεσε να αντέξει και εξέφρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πολιτικό του στίγμα, καταδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ποιον εκπροσωπεί και πού το πάει. Το μπλοκ Μαρινάκη βρίσκεται σε απόγνωση και ο πανικός είναι έκδηλος σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητας του συστήματος που ελέγχει ο εφοπλιστής. Όμως, αυτή η διαπίστωση δεν είναι δικαιολογία, ούτε καν επιχείρημα.

Ο Γιάννης Κουρτάκης απαντώντας θεώρησε πως οι πολιτικοί αντίπαλοι του Βαγγέλη Μαρινάκη και των πολιτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, όπως η σημερινή Νέα Δημοκρατία, είναι όλοι «εραστές» της μολότοφ. Με αυτήν την ισοπεδωτική απαξίωση επιχειρεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο. Εις μάτην. Δεν διαθέτει ούτε την Παιδεία, ούτε πολιτική συνείδηση, ούτε ιστορική συναίσθηση. Έρπει ανάμεσα στα σκουπίδια της ιστορίας όπου οι άνθρωποι σαν αυτόν, όπως και εκείνοι τους οποίους εκπροσωπούν, ανήκουν. Επιτέλους, τα προσωπεία έπεσαν και αναδεικνύεται πλέον το πραγματικό εύρος της πολιτικής μάχης που διεξάγεται μεταξύ αυτού που εκπροσωπεί το σύστημα Μαρινάκη, δηλαδή τη χυδαιότητα και τον θεσμικό υπόκοσμο, και εκείνου που επιχειρεί να διασώσει τις δημοκρατικές παραδόσεις και το πολιτικό ήθος σε αυτόν τον τόπο. 

Σε αυτήν τη χώρα πέρασαν πολλοί εκδότες. Όλοι είχαν τις αδυναμίες τους και τα προσόντα τους. Κατάφεραν να δημιουργήσουν δημοσιογραφικούς κολοσσούς, οι οποίοι ακόμα αποτελούν αναφορά. Κατάφεραν με όλα τα συν και τα πλην να διατηρήσουν σε αυτόν τον τόπο τουλάχιστον την αίσθηση της δημοσιογραφικής εντιμότητας.

Ο Γιάννης Κουρτάκης, ως φερέφωνο ενός συστήματος, υποβιβάζει τη δημοσιογραφική εντιμότητα σε επίπεδο οχετού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ας πρόσεχαν αυτοί που έστησαν το σύστημα που εκπροσωπεί ο Γιάννης Κουρτάκης και ας αναλογιστούν -έστω και αργά- τις ευθύνες τους. Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ οφείλει, όχι μόνο στους ψηφοφόρους τους, αλλά και στην ίδια την κοινωνία, μια ξεκάθαρη απάντηση. Θα συμπορευτεί με τον οχετό ή θα πάρει έστω και εκ των υστέρων τις αποστάσεις του;

Οψόμεθα…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης