Το σκεπτικό της απόφασης για την απόρριψη νέας άδειας στον Κουφοντίνα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, 19:00
Το σκεπτικό της απόφασης για την απόρριψη νέας άδειας στον Κουφοντίνα

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει το σκεπτικό του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου που απέρριψε ομόφωνα το αίτημα νέας άδειας στον Δημ. Κουφοντίνα, συνδέοντας ευθέως τη χορήγησή της με το σωφρονισμό και τη μεταμέλεια του κάθε κρατούμενου.

Πολύ περισσότερο για τον Δημ. Κουφοντίνα, σύμφωνα με τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, είναι απαγορευτική μία νέα  άδεια, καθώς, θεωρείται ότι υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» να συνεχίσει τη δράση του με άλλες οργανώσεις που δρουν στην παρανομία.

Το σκεπτικό αυτό που εισέρχεται στην ουσία και τείνει (διά της επαναλήψεως) να παράγει νομολογία για τον πολυισοβίτη της 17Ν, ο οποίος εκτίει ποινή 11 φορές σε ισόβια κάθειρξη, αρνείται για δεύτερη φορά τη χορήγηση άδειας στον Δημ. Κουφοντίνα θέτοντας εν αμφιβόλω το δικαίωμα αυτό και στους άλλους καταδικασθέντες πολλάκις σε ισόβια.

«Δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του «κρατικού μονοπωλίου της βίας» και άρα καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας», τονίζουν στο βούλευμά τους για το Δημ. Κουφοντίνα,  οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου απορρίπτοντας ομόφωνα το αίτημα του για τη χορήγηση νέας άδειας. 

Βαρύνοντα ρόλο στην κρίση τους φαίνεται ότι είχε το γεγονός, όπως αναφέρουν, ο καταδικασμένος Δ.Κουφοντίνας, «καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα».

Οι δικαστές επικαλούνται αναφορές του Δημήτρη Κουφοντίνα τονίζοντας ότι «οι δηλώσεις «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων» και «η ένοπλη δράση δείχνει το δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα», οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη, δοθέντος ότι δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδρασή του υπό ορισμένες συνθήκες συναισθηματικής πίεσης».

Όπως επισημαίνουν «στην έννοια του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου. Ευλόγως, όμως, η έννομη τάξη συναρτά το σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με το σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών προεχόντως αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων».

Έτσι, δεν αργούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αν εγκρίνουν την ολιγοήμερη άδεια στο Δημ. Κουφοντίνα  «ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να συνευρεθεί με μέλη ομάδων-οργανώσεων και να τελέσει, σχεδιάσει ή καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του». Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν  «ενδεικτικό  στοιχείο της  προσωπικότητας του εν λόγω καταδίκου είναι η παντελής και απολύτως συνειδητή έλλειψη οποιασδήποτε μεταμέλειας για τις άδικες πράξεις τις οποίες τέλεσε και τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί ως πολικά εγκλήματα, θέτοντας τον εαυτό του σε θέση ήρωα-πολιτικού κρατουμένου».

Μεταξύ άλλων στο βούλευμά τους οι δικαστικοί λειτουργοί επικαλούνται και την τελευταία ανάρτηση ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα που αφορούσε στην απόφαση τους για το θέμα της άδειας Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με τους δικαστές, οι δηλώσεις του καταδικασθέντος για συμμετοχή στη 17Ν και εν γένει στάση του δείχνουν «ότι ο κρινόμενος κατάδικος διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος όπου εκτίει την ποινή του, με οργανώσεις που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας, με το ίδιο ή παρεμφερές ιδεολογικό υπόβαθρο με αυτόν, δεδομένου ότι άλλως, αυτές δεν θα παρείχαν τόσο αυξημένης έντασης υποστήριξη προς το πρόσωπό του, εκδηλούμενη όχι με νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με έκνομες συμπεριφορές. Εκτιμάται, επομένως, βάσιμα ότι, επί ικανοποίησης του αιτήματός του για χορήγηση άδειας εξόδου από το ως άνω κατάστημα κράτησης, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να συνευρεθεί με μέλη των εν λόγω ομάδων-οργανώσεων και να τελέσει, σχεδιάσει ή καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του».

Τέλος, οι δικαστές δεν παραλείπουν να αναφέρουν πως ο νομοθέτης δεν αναφέρει ρητά ότι δικαιούνται άδεια οι καταδικασμένοι σε περισσότερες από μια φορά ισόβια. «Eρευνητέο ερμηνευτικά τυγχάνει το ζήτημα της δυνατότητας χορήγησης τακτικής αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως. Κατά την κρίση του Συμβουλίου τούτου, εφόσον ουδέν προβλέπεται, ούτε ρυθμίζεται ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά» τονίζουν στο σκεπτικό τους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, 19:01