Ρεπορτάζ: Στέλιος Βογιατζάκης

Για λιγότερες από 24 ώρες θα μείνουν στην Αθήνα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, οι οποίοι είναι επίσημοι προσκεκλημένοι στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους θα συναντήσουν και θα συνομιλήσουν με αρκετούς Έλληνες επίσημους, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει συγκεκριμένη ετικέτα και ότι θα πρέπει να αποφύγουν να μιλήσουν στα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας με τον τρόπο με τον οποίο μιλούν στους φίλους τους.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βασίλης Κουτσαβλής, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου και άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα θέματα πρωτοκόλλου και εθιμοτυπίας, εξηγεί στο zougla.gr το τυπικό μέρος της επίσκεψης του διαδόχου του βρετανικού θρόνου και μιλάει για το τι απαιτεί η περίσταση.

«Όταν προσγειωθεί το αεροπλάνο, θα βγουν από το πιλοτήριο δύο σημαιάκια, ένα ελληνικό και ένα με το προσωπικό έμβλημα του πρίγκιπα της Ουαλίας, το οποίο είναι κίτρινο, κόκκινο και μπλε με σύμβολα. Αυτό γίνεται οπουδήποτε φτάνει μέλος της βασιλικής οικογένειας» λέει.

Η πρώτη επαφή του πρίγκιπα Καρόλου και της δούκισσας της Κορνουάλης με Έλληνα επίσημο θα είναι με τον υπουργό Εξωτερικών στο κόκκινο χαλί που θα έχει στρωθεί στην πίστα του αεροδρομίου. Υπό κανονικές συνθήκες οι δύο άνδρες θα αντάλλασσαν χειραψία, αλλά λόγω κορωνοϊού αυτό δεν θα γίνει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι με τον πρίγκιπα Κάρολο πρέπει να ακουμπάμε τους αγκώνες. Αρκεί μια μικρή κλίση του κεφαλιού και από τους δύο, κατά τον τύπο της υπόκλισης των ανδρών. Αυτό ισχύει για όλες τις συναντήσεις που θα έχει στο διάστημα της παραμονής του στην Ελλάδα. Πρέπει να επισημανθεί ότι, αν γινόταν χειραψία, ο οικοδεσπότης δεν πρέπει να δώσει πρώτος το χέρι. Ο πρίγκιπας δίνει πρώτα το δικό του και ο οικοδεσπότης ακολουθεί» τονίζει ο κ. Κουτσαβλής, ο οποίος συμπληρώνει ότι «δεν του απευθύνουμε τον λόγο αν δεν μας μιλήσει πρώτα ο ίδιος. Και δεν τον ακουμπάμε για κανένα λόγο, ούτε αυτόν ούτε τη σύζυγό του. Είναι σοβαρό ατόπημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσφώνηση προς τον πρίγκιπα της Ουαλίας και την δούκισσα της Κορνουάλης είναι πολύ συγκεκριμένη. «Για οποιονδήποτε τους συναντά η προσφώνηση είναι “your royal highness”, δηλαδή “υψηλότατε και υψηλοτάτη”. Δεν τους αποκαλούμε ούτε “your majesty”, δηλαδή “μεγαλειότατε και μεγαλειοτάτη”, ούτε φυσικά με τα μικρά τους ονόματα. Σε περίπτωση προσφώνησης, ο τίτλος του διαδόχου είναι “Κάρολος, πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου” και της συζύγου του είναι “δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα”» τονίζει ο κ. Κουτσαβλής.

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Είναι ένα στεφάνι με ιδιαίτερους συμβολισμούς, το οποίο έρχεται κατευθείαν από την Αγγλία. «Είναι φτιαγμένο από κόκκινες παπαρούνες, οι οποίες συμβολίζουν τις ψυχές των ηρώων που έχουν πεθάνει στον πόλεμο, και έχει τρία φτερά στρουθοκαμήλου, τα οποία είναι σύμβολο του πρίγκιπα της Ουαλίας» διευκρινίζει ο κ. Κουτσαβλής.

Στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο τόσο για τις θέσεις των καλεσμένων και των τιμώμενων προσώπων όσο και για την ώρα της άφιξής τους. Ο κ. Κουτσαβλής λέει: «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καθίσει στο κέντρο και ο πρίγκιπας Κάρολος στα δεξιά της. Δίπλα του γίνεται ιεράρχηση βάσει αξιώματος και -αν το αξίωμα είναι το ίδιο- βάσει ηλικίας. Κανονικά, οι σύζυγοι πρέπει να κάθονται αριστερά της Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του, τους επίσημους προσκεκλημένους από το εξωτερικό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας φτάνουν τελευταίοι. Οι υπόλοιποι Έλληνες καλεσμένοι θα πρέπει να βρίσκονται ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης