Κωμικοτραγικές καταστάσεις εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στην Αίγινα.

Περισσότεροι από 40 καταστηματάρχες του παραλιακού μέτωπου πέρασαν τη δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου στο αστυνομικό τμήμα, μετά από καταγγελία για «παράνομη εκμετάλλευση παραλίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την εν λόγω κατάσταση, ωστόσο, φαίνεται πως ευθύνονται ο Δήμος και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων.

Βάσει της διαδικασίας για τη νόμιμη εκμετάλλευση αιγιαλού, πρώτα δημοπρατείται η παραλία και καταχωρείται ο διαγωνισμός στον πλειοδότη. Έπειτα, θα πρέπει να καταβληθεί το τίμημα και να εγκριθεί το μισθωτήριο από την ΕΤΑ. Οι αιτήσεις για το μισθωτήριο αιγιαλού κατατέθηκαν από τους επιχειρηματίες στις αρχές Ιουνίου και έχουν εγκριθεί, ωστόσο -λόγω γραφειοκρατικών διεργασιών- δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί. Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού μάλιστα, το… 2015 τα μισθωτήρια χορηγήθηκαν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, προς τα τέλη δηλαδή του καλοκαιριού…

Η γραφειοκρατία και οι παλινωδίες μεταξύ Δήμου-ΕΤΑ οδήγησαν και φέτος δεκάδες ανθρώπους στο κρατητήριο για ένα θέμα που σε μία οργανωμένη πόλη του εξωτερικού θα είχε επιλυθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Τα όσα συνέβησαν όμως αποκαλύπτουν την προχειρότητα και την έλλειψη οργάνωσης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον απλό πολίτη να μένει απροστάτευτος και να παλεύει να αποδείξει τα αυταπόδεικτα. Σε μία, λοιπόν, ευνούμενη Πολιτεία, δεν θα χρειαζόταν οι πολίτες να οδηγούνται στο τμήμα και να χρειάζεται η παρέμβαση ενός υπουργού για να μην περάσουν ολόκληρη τη νύχτα μακριά από τις οικογένειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν προκειμένω, εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης (διαθέτει σπίτι στο νησί και παραθερίζει καλοκαίρια-γιορτές) για να καλέσει τον εισαγγελέα Πειραιώς ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι 40 πολίτες, οι οποίες έως τις 2.00 τα ξημερώματα παρέμεναν κρατούμενοι.


(Ηλικιωμένη γυναίκα έξω από το Α.Τ. με τα φάρμακά της)

Όπως είναι φυσικό οι επαγγελματίες που προσήχθησαν έχουν περιέλθει σε μεγάλη αναστάτωση και απόγνωση, καθώς το νησί βρίσκεται σε περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα (ή ακόμα και νέες προσαγωγές…) έως ότου ο Δήμος προχωρήσει με τα μισθωτήρια και αντιμετωπίσει το πρόβλημα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την τοπική οικονομία.

Μεταξύ των «κρατούμενων» καταστηματαρχών ήταν άνθρωποι ηλικιωμένοι, με προβλήματα υγείας. Ένας κύριος δεν άντεξε την κούραση και λιποθύμησε. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αίγινας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και μία 82χρονη που μιλά στο zougla.gr, έξω από το αστυνομικό τμήμα, κάνοντας λόγο για την απίστευτη περιπέτεια που αναγκάστηκε να ζήσει στα γεράματα. «Για πρώτη φορά αυτό συνέβη στη ζωή μου. Μου χει δώσει άδεια ο δήμος για τις δύο καρέκλες που έχω στην παραλία και με προσήγαγαν», λέει με απορία η ταλαιπωρημένη κυρία.

Το zougla.gr μίλησε επίσης με έναν εκ των προσαχθέντων επιχειρηματιών, ο οποίος μίλησε για το «καθεστώς» που επικρατεί στην Αίγινα και την κωλυσιεργία των δημοτικών Αρχών που ζημιώνει τους επιχειρηματίες του νησιού, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου…

Πώς ξεκίνησε το μπαράζ συλλήψεων;

«Όλα ξεκίνησαν το πρωί στην παραλία Αύρα κοντά στο λιμάνι της Αίγινας, όταν ένας καταστηματάρχης αποπειράθηκε να τοποθετήσει παράνομα ομπρέλες. Μετά από ονομαστική καταγγελία, οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο οι τρεις εργάτες που τοποθετούσαν τις ομπρέλες. Ύστερα από μία ώρα, έγινε δεύτερη καταγγελία στο Α.Τ. Αίγινας «εκδικητικού περιεχομένου» για παράνομη χρήση αιγιαλού, στην οποία ωστόσο δόθηκαν συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της Αίγινας (Αγία Μαρίνα και Πέρδικα) και όχι σε περιοχές όπως λ.χ το νησί Μονή, όπου έχουν παρατηρηθεί παραβιάσεις υγειονομικού και πολεοδομικού χαρακτήρα.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε γύρω τις 13.30 το μεσημέρι και όλη την ημέρα μέχρι τις 20.30 μάζευαν κόσμο. Συνολικά προσήγαγαν περίπου 35-40 επιχειρηματίες. Υπήρχαν και άρρωστοι άνθρωποι και υπερήλικες, που δεν έχουν συνηθίσει αυτές τις διαδικασίες και ήταν πολύ φοβισμένοι.
Μέχρι τις 2.00, οπότε αφεθήκαμε ελεύθεροι, δεν εμφανίστηκε ούτε ο δήμαρχος, ούτε κάποιος εκπρόσωπος από τον Δήμο, μόνο ένας κοινοτάρχης της Πέρδικας και ο υπουργός κ. Φλαμπουράρης γύρω στις 22.30 ο οποίος μας δήλωσε ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για να μη διανυκτερεύσουμε στο τμήμα».

Μιλήσατε με τον Δήμο για τo ζήτημα;

«Μέχρι και τη Δευτέρα δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο Αίγινας για το θέμα των προσαγωγών και την κωλυσιεργία έκδοσης των μισθωτηρίων. Την Τρίτη θα μεταβούμε στο δημαρχείο για να ρωτήσουμε γιατί δεν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με το θέμα».

Για ποιο λόγο, δεδομένου ότι έχουν κατατεθεί από τους καταστηματάρχες οι αιτήσεις για το μισθωτήριο αιγιαλού, σας προσήγαγαν ως «παράνομους»;

«Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο Δήμος. Έχουν κατατεθεί από αρχές Ιουνίου οι αιτήσεις για το μισθωτήριο αιγιαλού, αλλά αργούν να χορηγηθούν. Κάθε καλοκαίρι υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Και πέρυσι υπήρξε ανάλογο περιστατικό με εκδικητική καταγγελία αλλά με λιγότερες προσαγωγές.
Είναι ένα καθεστώς που βολεύει κάποιους. Πέρσι τα μισθωτήρια για τη χρήση αιγιαλού και τοποθέτηση ομπρελών και τραπεζο-καθισμάτων πέρυσι χορηγήθηκαν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση, ένα αλαλούμ.»

Δε σας ζημιώνει αυτή η κατάσταση; Εξυπηρετεί κάποιους συγκεκριμένους;

«Οι ζημίες για τους καταστηματάρχες είναι μεγάλες, ειδικά τους καιρούς αυτούς που ζούμε. Δεν γίνεται το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου να κλείνει το μαγαζί από τις 13.00 και να περνάμε την ημέρα στο Α.Τ. Αίγινας.

Δεν μας δίνουν απαντήσεις για τους λόγους της καθυστέρησης, είναι ένα καθεστώς. Έτσι γίνεται. Και εμείς δεν μπορούμε να πιέσουμε τις υπηρεσίες που μπορούν να μας κλείσουν το μαγαζί».

Επιμέλεια-ρεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης-Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης