Η προτελευταία καταμέτρηση του πολεμικού υλικού που φυλάσσεται στην προκεχωρημένη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο διεξήχθη την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η τελευταία έγινε πριν από δύο ημέρες, κατά τη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής από τον νέο αποθηκάριο – οπλονόμο της βάσης. Τότε διαπιστώθηκε και η απώλεια.

Λείπουν δύο αντιαρματικά, νάρκες, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, σφαίρες και ποσότητα βραδύκαυστου φιτιλιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εξοπλισμός αυτός που φυλάσσεται στη βάση της Λέρου εξυπηρετεί και ανάγκες -πάγιες και έκτακτες- των Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού (ΟΥΚ).

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίστηκε πως το σύστημα φύλαξης-παρακολούθησης των εγκαταστάσεων είναι επαρκές, με ηλεκτρονική 24ωρη κάλυψη των χώρων με κρυφές κάμερες και αισθητήρες.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε πως η «κλοπή» θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από την 31η Δεκεμβρίου του 2018 έως και τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, αλλά ενδεχομένως και πριν από την προτελευταία καταμέτρηση. Τουτέστιν, οι Αρχές παραδέχονται εμμέσως πως στο παρελθόν, πάντα ενδεχομένως, να μην είχαν τηρηθεί οι κανόνες και να μην είχε διενεργηθεί πραγματικός έλεγχος σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Δηλαδή, να είχε πραγματοποιηθεί τυπικά παράδοση – παραλαβή μεταξύ ενός πρώην και ενός επόμενου οπλονόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τόσο η Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού όσο και το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που από την Τρίτη βρίσκεται στο νησί καταλήγουν πως η περίπτωση «λογιστικού λάθους» θα πρέπει να αποκλειστεί. Δηλαδή να έχει παραδοθεί το υλικό έπειτα από κάποια άσκηση φερ’ ειπείν σε άλλη αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι οι ειδικοί εξετάζουν τρία σενάρια:

1) Οι δράστες να συνεργάστηκαν με άτομα της βάσης, δηλαδή ενστόλους ή πολίτες που υπηρετούν εκεί. Ο χώρος της αποθήκης δεν φέρει ίχνη παραβίασης. Ούτε το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει κάτι που να καταδεικνύει πως πραγματοποιήθηκε «επιχείρηση» από το εξωτερικό της βάσης.

2) Το δεύτερο σενάριο αφορά σε συνεργασία ατόμων που υπηρετούν στη βάση με τρομοκρατική οργάνωση.

3) Περίπτωση συνεργασίας ατόμων από τη βάση με οργάνωση ή ομάδα που εδρεύει στο εξωτερικό. Αυτό είναι και το πλέον εφιαλτικό σενάριο. Για τον λόγο αυτόν συνδράμουν τις έρευνες και ειδικοί ξένων υπηρεσιών ασφαλείας.  

Για την Αντιτρομοκρατική είναι φανερό πως οι επιλογές των ατόμων που διέπραξαν την κλοπή καταδεικνύουν ότι γνωρίζουν τακτικές και ανάγκες εξοπλισμού για ανορθόδοξο πόλεμο. Προκαλεί εντύπωση η επιλογή κλοπής αντιαρματικών, διότι τα όπλα αυτά είναι ευμεγέθη και δύσκολο να μεταφερθούν υπό κάλυψη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο στόχαστρο εκείνων που διερευνούν την υπόθεση βρίσκονται 10 άτομα, των οποίων η αρμοδιότητα δεν έχει αποκαλυφθεί. Και τα 10 άτομα υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη βάση της Λέρου.

Το «μυστήριο» προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στο Πολεμικό Ναυτικό, διότι η προκεχωρημένη βάση της Λέρου καλύπτει ειδικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν τη φάση της πολύμηνης και υψηλού βαθμού επιφυλακής στην οποία βρίσκεται ο αμυντικός σχεδιασμός της χώρας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης