Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Το κρύο φαίνεται ότι σκοτώνει στη χώρα μας, και ενώ διανύουμε την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Σε τρία ξεχωριστά περιστατικά, σε Κέρκυρα, Αμαλιάδα και Κομοτηνή, το βράδυ της Πέμπτης και την Τετάρτη, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους είτε από κρυοπαγήματα, καθώς δεν βρήκαν τρόπο να ζεσταθούν επαρκώς, είτε από ατύχημα με θερμαντικό μέσο κατά την προσπάθειά τους να ζεσταθούν τη νύχτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις πρόκειται για ηλικιωμένους πολίτες και στην τρίτη για ένα κοριτσάκι μόλις 7 ετών, το οποίο απανθρακώθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο σπίτι του.

Το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε καταυλισμό Ρομά, που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης της Κομοτηνής.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε στις 12 τα μεσάνυχτα για να επέμβει σε φωτιά που ξέσπασε μέσα σε παράπηγμα του καταυλισμού, στο οποίο διέμενε μια οικογένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, οι πυροσβέστες εντόπισαν το άψυχο σώμα του 7χρονου κοριτσιού. Η οικογένεια του πρόλαβε να βγει εγκαίρως από το οίκημα, όμως όπως φαίνεται το κοριτσάκι έμεινε πίσω και έχασε τη ζωή του.

Στο σημείο επιχείρησαν 11 πυροσβέστες με 6 οχήματα, που έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο πριν επεκταθεί και στα διπλανά παραπήγματα.

Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς και του θανάτου του κοριτσιού, ενώ πιθανότατα η αιτία της πυρκαγιάς οφείλεται σε ατύχημα με θερμαντικό σώμα.

Νεκρός ηλικιωμένος στην Αμαλιάδα

Στην ίδια αιτία πιθανότατα οφείλεται και ο θάνατος 78χρονου, που σημειώθηκε ελάχιστες ώρες νωρίτερα στον Άγιο Ιωάννη Αμαλιάδας του Νομού Ηλείας. Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε μέσα στη φλεγόμενη διώροφη κατοικία του, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης από την Πυροσβεστική, το βράδυ της Πέμπτης.

Ο ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός μέσα στην κρεβατοκάμαρά του από τους πυροσβέστες που επιχειρούσαν, ενώ δίπλα του υπήρχε ένα θερμαντικό σώμα. 

Επί τόπου επιχείρησαν πυροσβέστες με 2 οχήματα.

Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να προσδιορίσει την αιτία θανάτου του θύματος, ενώ έρευνα για τα αίτια της φωτιάς διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Εξετάζεται εάν η φωτιά ξεκίνησε από το θερμαντικό σώμα στο υπνοδωμάτιο του άνδρα.

Νεκρή 63χρονη στην Κέρκυρα από κρυοπαγήματα

Τραγικό θάνατο από το κρύο βρήκε και μια 63χρονη γυναίκα από την Κέρκυρα. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της Κέρκυρας Ιωάννη Αϊβατίδη , «ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε από κρυοπληξία».

Η σορός της άτυχης γυναίκας εντοπίστηκε την Τετάρτη από τους γείτονές της όταν την αναζήτησαν, καθώς δεν είχε δώσει τις τελευταίες ώρες σημεία ζωής.

Η 63χρονη έμενε μόνη της, σε ένα μικρό σπίτι χωρίς θέρμανση, στην Εβραϊκή συνοικία, στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, στο κέντρο της πόλης.

«Η επίδραση του ψύχους των τελευταίων νυχτών ήταν ο κύριος λόγος του θανάτου της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατροδικαστής Κέρκυρας, ο οποίος ολοκλήρωσε την Πέμπτη την ιατροδικαστική εξέταση της θανούσης.

Οι πρόσφατοι θάνατοι και σε Διόνυσο και Πλαταιές

Κατά τη διάρκεια των εορτών που πέρασαν, ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για λόγους που σχετίζονται με το κρύο, καθώς προσπαθούσαν να ζεσταθούν. 

Στις 31 Δεκεμβρίου, ένας 63χρονος άντρας έχασε τη ζωή του στο σπίτι του στον Διόνυσο Αττικής και η σύζυγός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο διασωληνώμένη, εξαιτίας των αναθυμιάσεων που εισέπνευσαν μέσα στο σπίτι τους. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ζευγάρι όπως φαίνεται έχασε τις αισθήσεις του από αναθυμιάσεις λέβητα. 

Μία μέρα νωρίτερα, ένας ηλικιωμένος 94 ετών στις Πλαταιές Βοιωτίας απεβίωσε από τις αναθυμιάσεις της γεννήτριας που έθεσε σε λειτουργία για να ζεσταθεί αφού είχε κοπεί το ρεύμα.

Ο άτυχος άνδρας και ο γιος του 66 ετών, βρίσκονταν χωρίς τις αισθήσεις τους εντός της κατοικίας τους καθώς άνοιξαν γεννήτρια για να θέσουν σε λειτουργία θερμαντικό σώμα προκειμένου να ζεσταθούν, αφού το χωριό ήταν αποκλεισμένο από το χιόνι και είχε κοπεί το ρεύμα. Ο 66χρονος διασώθηκε από τους γείτονες οι οποίοι τον επανέφεραν. 

«Θάνατοι από αστικές πυρκαγιές»: Ένα υποτιμημένος κίνδυνος  – Τι αποκαλύπτει μελέτη

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Πυροσβεστικής, με ειδική εκπαίδευση στη διερεύνηση των εμπρησμών, εκπόνησε μια αναλυτική μελέτη με θέμα «Θάνατοι από αστικές πυρκαγιές» την οποία δημοσίευσε το zougla.gr.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις συνανθρώπων μας, που έχασαν τη ζωή τους με φριχτό τρόπο, μέσα στις φλόγες, και τα στατιστικά καταδεικνύνουν ότι «τα 4 στα 5 θύματα ανήκουν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου, δηλαδή θύματα που από την εν γένει συμπεριφορά τους και τις καθημερινές δραστηριότητες τους μπορούσαν να έχουν απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς μια περισσότερο φυσιολογική αντίδραση για αυτοσυντήρηση».

Διαβάστε τα συμπεράσματα της μελέτης:

Σχεδόν 8 στα 10 θύματα, που χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά και μάλιστα αστική, δηλαδή εκδηλωθείσα σε αστικό περιβάλλον προς αντιδιαστολή με το δασικό περιβάλλον, ο θάνατός τους οφείλεται σε ορισμένη αμελή συμπεριφορά (πράξη ή παράλειψη) είτε δική τους ή τρίτου προσώπου, ενώ τα 2 θύματα χάνουν τη ζωή τους από εμπρησμό από πρόθεση.

Επίσης περισσότερα από 1 στα 10 θύματα αυτοπυρπολείται, με διαβροχή των ρούχων του, κατά κανόνα με βενζίνη, οινόπνευμα και πετρέλαιο, ενώ το 1/3 αυτών που αυτοπυρπολείται έπασχε από κάποια ψυχική πάθηση ή αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα ή βρίσκονταν σε ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Από τα θύματα που χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά που προκλήθηκε με πρόθεση, το 1 στα 4 θύματα χάνει τη ζωή του από εγκληματική ή ύποπτη εγκληματικής ενέργειας, ενώ τα 3 θύματα αυτοπυρπολήθηκαν.

Από τα θύματα εγκληματικής ή ύποπτα εγκληματικής ενέργειας, το 1 στα 3 θύματα χάνουν τη ζωή τους σε μεταφορικά μέσα και μάλιστα στη συντριπτική πλειοψηφία σε αυτοκίνητα.

Από τα θύματα που κάηκαν εξ αιτίας εγκληματικής ή ύποπτα εγκληματικής ενέργειας, το (28,6%) θανατώθηκε με εμπρησμό με πρόθεση που προκλήθηκε από βόμβα μολότοφ, το (21,4%) διαπιστώθηκε ότι πριν την πυρκαγιά θανατώθηκε με όπλο ή μαχαίρι, ενώ το (50%) θανατώθηκε με τη χρήση κάποιου εύφλεκτου υγρού ή από άλλο άγνωστο κατά το στάδιο της νεκροψίας – νεκροτομής τρόπο.

Σχεδόν 1 στα 4 θύματα βρέθηκε από τις τοξικολογικές εξετάσεις να έχει στο αίμα του ή ούρα ή βιολογικό υλικό αλκοόλη ή μεταβολίτες ναρκωτικών ή φαρμακευτικών ουσιών ή συνδυασμός αυτών.

Η μέση ηλικία των θυμάτων εγκληματικής ενέργειας είναι 42 ετών.

Τ α 4 στα 5 θύματα ανήκουν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου δηλαδή θύματα που από την εν γένει συμπεριφορά τους και τις καθημερινές δραστηριότητες τους μπορούσαν να έχουν απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς μια περισσότερο, σε σχέση με τα θύματα υψηλού κινδύνου (τοξικομανείς, ψυχικά προβλήματα κ.α) και τα θύματα μεσαίου κινδύνου (αλκοολισμό, νοητική ή άλλη αναπηρία κ.α), φυσιολογική αντίδραση για αυτοσυντήρηση.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης