Η είδηση πως η πολυτελής κατοικία στη Ρόδο, που κατασκευάστηκε με σκοπό να αποτελέσει το ησυχαστήριο του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι στα βαθιά του γεράματα, βγαίνει στο σφυρί έχει προκαλέσει μεταξύ άλλων το έντονο ενδιαφέρον Ιταλών επιχειρηματιών από τον χώρο του Τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χτισμένη στον λόφο του Προφήτη Ηλία, η «Villa de Vechi» παραμένει αναξιοποίητη εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα ο χρόνος και η εγκατάλειψη να έχουν αφήσει εμφανή σημάδια στο ιστορικό αυτό κτήριο, το οποίο βρίσκεται στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ με τα ακίνητα προς πώληση. Αρκετοί Ιταλοί επιχειρηματίες θεωρούν πως με την κατάλληλη αξιοποίηση η «Βίλα Μουσολίνι» θα μπορούσε να μετατραπεί σε πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες τόσο από την Ιταλία όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, ορισμένοι κάνουν λόγο και για ένα δεύτερο… Αχίλλειο, το άλλοτε θερινό ανάκτορο του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου του Β΄ (ευρύτερα γνωστού ως Κάιζερ), που βρίσκεται στην Κέρκυρα και το οποίο είχε σχεδιαστεί και αυτό από Ιταλούς αρχιτέκτονες (Ραφαέλε Καρίπο και Αντόνιο Λάνντι).

Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου ταξιδεύει στην Κέρκυρα για να θαυμάσει από κοντά μια από τις σημαντικότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα από τον τουρισμό. Έτσι λοιπόν, πληροφορίες αναφέρουν πως το εγκαταλελειμμένο κτήριο στη Ρόδο θα μπορούσε να μετατραπεί σε… ναυαρχίδα ενός φιλόδοξου τουριστικού προγράμματος για την ανάδειξη των ιταλικών επιρροών στα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια της «Ιταλοκρατίας».

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν εξελίξεις με τον διαγωνισμό. Η «Villa de Vechi», στην οποία ο Μπενίτο Μουσολίνι δεν πρόλαβε να μείνει καθώς βρέθηκε στην πλευρά των ηττημένων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εντάσσεται σε μια ομάδα 14 ακινήτων, που θα παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση για 50 χρόνια. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του διαγωνισμού, ο νικητής της διαδικασίας θα κληθεί να δημιουργήσει μικρά ξενοδοχεία υψηλής αισθητικής (γνωστά και ως «Boutique Hotels»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βίλα που δεν κατοικήθηκε ποτέ

Η «Villa de Vechhi» πήρε το όνομά της από τον Ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων κόμη Τσέζαρε Μάριο Ντε Βέκι, ο οποίος φρόντισε να κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να συνεχίσει να έχει την εύνοια του Ιταλού δικτάτορα, ο οποίος με τις… πλάτες της Γερμανίας και του Χίτλερ είχε ενισχύσει θεαματικά τη θέση του στην πολιτική σκακιέρα της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

Η ανέγερση ενός πολυτελούς κτηρίου μέσα στο δάσος με την κομψότητα της ιταλικής αρχιτεκτονικής και με εκπληκτική θέα θα ευχαριστούσε τον «Ντούτσε» και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θερινή κατοικία. Παράλληλα, λόγω της θέσης της θα ήταν και εύκολα φρουρούμενη, καθώς επιτρέπει την πανοραμική επίβλεψη της ευρύτερης περιοχής. Η βίλα βρίσκεται σε ύψος περίπου 800 μέτρων πάνω στον λόφο του Προφήτη Ηλία και απέχει 40-45 λεπτά από την πόλη και το αεροδρόμιο της Ρόδου.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα (κατασκευάστηκε από τις ιταλικές αρχές κατοχής), συνολικής επιφανείας 757 τ.μ., μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας. Βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με μοναδική θέα, η οποία αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους» επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το ΤΑΙΠΕΔ.

Η «Βίλα Μουσολίνι» είναι τοποθετημένη μέσα σε οικόπεδο 8.100 τ.μ. και δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητη από τη στιγμή που αποχώρησαν οι Ιταλοί στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ένταξη των Δωδεκανήσων στο ελληνικό κράτος μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ετοιμόρροπη και λεηλατημένη η «εν δυνάμει» θερινή κατοικία του Μουσουλίνι παραμένει αφημένη στην τύχη της. Σπασμένα τζάμια, τοίχοι γεμάτοι γκράφιτι και δωμάτια με σκουπίδια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό εγκατάλειψης.

Στο ίδιο οικόπεδο υπάρχουν κι άλλα μικρότερα βοηθητικά κτήρια, συμπεριλαμβανομένου ενός παρεκκλήσιου. Η βίλα αποτέλεσε πρώην κατοικία του κόμη Τσέζαρε Μάριο Ντε Βέκι και χρησιμοποιήθηκε για ένα χρονικό διάστημα ως θερινό ανάκτορο του Ιταλού βασιλιά Βιτόριο Εμμανουέλε του Γ’.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Η ιστορία της «Βίλας Μουσολίνι» στη Ρόδο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014, 16:54

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης