Ο πρωθυπουργός παρενέβη δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διχάσει τον ελληνικό λαό. Πολύ σωστά. Αναφέρθηκε ωστόσο μόνο στον τραυματία αστυνομικό. Στον άνδρα της Ομάδας «Δράση» της ΕΛ.ΑΣ. που κείτονταν πάνω στο οδόστρωμα αιμόφυρτος.

Ο πρωθυπουργός λησμόνησε τον άλλο νεαρό που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τους αστυνομικούς την Κυριακή που μας πέρασε και φώναζε «πονάω». Όταν δεν θέλεις να διχάσεις και είσαι πρωθυπουργός, τότε στην παρέμβασή σου αναφέρεσαι και καταδικάζεις και τις δύο ενέργειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε τη βασική αρχή της Δημοκρατίας: την ισορροπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μήπως όμως δεν την ξέχασε αλλά σκοπίμως την παρέκαμψε; Μετά τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στη Νέα Σμύρνη η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Η ΕΛ.ΑΣ. από νωρίς, ήδη από το πρωί της Τρίτης, διέθετε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οργανωμένες ομάδες χούλιγκαν των βασικών «οπαδικών μηχανισμών» στην Αττική, και με τη συμπληρωματική κινητοποίηση και τοπικών οπαδικών συλλογικοτήτων, θα κατέβαιναν στη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη με την πρόθεση να συγκρουστούν. Αυτά μέσω του διαδικτύου, διότι η ΕΛ.ΑΣ. αντελήφθη ταχύτατα από τα drones πως ομάδες νεαρών όδευαν προς τη διαδήλωση με σιδερόβεργες και παραφουσκωμένα σακίδια στους ώμους. Σε τι χρησιμεύουν οι νέες τεχνολογίες αν δεν είναι αποτελεσματικές; Οι ομάδες εισήλθαν στη μαζική διαδήλωση και έδρασαν κατά το δοκούν. Όπως πάντα.

Στην απέναντι πλευρά η ΕΛ.ΑΣ. είχε κινητοποιήσει το αγαπημένο παιδί του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την Ομάδα «Δράση». Σε κατάσταση αντίστοιχη με τους μαυροφορεμένους χούλιγκαν με την οπαδική φρασεολογία οι άνδρες της Ομάδας «Δράση» δημοσιοποίησαν με κραυγές τις προθέσεις τους. Κατέβηκαν για να δείρουν. Όχι για να αποσοβήσουν επεισόδια.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διαδήλωση ακούγονταν ακραία αλλά αντιφατικά συνθήματα. Ακούστηκε με ένταση το σύνθημα «Γιατί δεν συλλαμβάνετε τους λαθρομετανάστες», που δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο της κινητοποίησης, ενώ παράλληλα άλλη ομάδα κραύγαζε «σκοτώστε τους μπάτσους». Πρόκειται για τρικυμία εν κρανίω ή για καθοδηγούμενη σύγχυση;

Παρατηρώντας σε αργή κίνηση το επίμαχο βίντεο από τη σκηνή του τραυματισμού του αστυνομικού, ο θεατής παρατηρεί τα εξής: Μία μηχανή της Ομάδας «Δράση» αναπτύσσει ταχύτητα και κατευθύνεται προς τους διαδηλωτές όταν ένας από αυτούς αποσπάται, ορμά κατά της μοτοσικλέτας και τραβά τον αναβάτη ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Θύμιζε σκηνή από ροντέο. Δύσκολο να αναλάβει ένας διαδηλωτής -με ή χωρίς κουκούλα- ένα τέτοιο ρίσκο.

Δείτε το βίντεο με τον τραυματισμό στο 2.25 λεπτό:

 

Το όλο σκηνικό προκαλεί δεύτερες σκέψεις και πολλαπλά ερωτήματα. Το αποτέλεσμα ωστόσο οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα πως μετά τα γεγονότα της Κυριακής και την απαράδεκτη και βάναυση στάση των αστυνομικών υπήρξε ο τραυματισμός του αστυνομικού, που έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να παρέμβει μονομερώς. Προφανώς τα ερωτήματα που τίθενται ζητούν απαντήσεις. Οι παλαιότεροι και κυρίως εκείνοι που ενθυμούνται τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι Αρχές στο ξεκίνημα της Μεταπολίτευσης ανακινούν στη μνήμη τους γεγονότα που σχετίζονταν με παρέμβαση παρακρατικών μηχανισμών.

Ας μην προχωρήσουμε τους συλλογισμούς παρακάτω, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα καταδείξουν εάν υπήρξαν «σκηνοθέτες» και «σκηνοθετούμενοι» σε αυτή τη δεύτερη ημέρας βίας και βαναυσότητας στο αστικό προάστιο της Νέας Σμύρνης, κάτω από το βλέμμα του Χρυσοστόμου Σμύρνης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το γήπεδο του Πανιωνίου, με την Ομάδα «Δράση» σε κατάσταση κατασταλτικού αμόκ και τους «οπαδικούς μηχανισμούς» ενδεδυμένους στα μαύρα, ανεξαρτήτως προέλευσης και σε πλήρη ανάπτυξη. Αν το κοκτέιλ αυτό δεν μυρίζει «ΑΙΜΑ», τότε μάλλον εθελοτυφλούμε.

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και όποιος επενδύει στο αίμα θα καταβάλει το τίμημα. Όποιος επιδιώκει το αίμα θα το βρει μπροστά του. Το αίμα στοιχειώνει αυτούς που το προκαλούν. Είναι το «βαμπίρ» της Ιστορίας.

Εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ακούγονται και ενεργούν κάποιοι μηχανισμοί που θυμίζουν κάτι από τα παλιά. 

Non paper που μοιράζονται, ο Θανάσης Πλεύρης με το γνωστό πολιτικό παρελθόν, ο οποίος, αν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, επιθυμεί να αναλάβει την υπεράσπιση των αστυνομικών που ξυλοκόπησαν αλύπητα και απρόκλητα τον νεαρό στη Νέα Σμύρνη, βουλευτές όπως ο Κώστας Μπογδάνος και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης αλλά και η Σοφία Βούλτεψη να ενεργούν εμπρηστικά επιχειρώντας να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν κλίμα έντασης αλλά και κλίμα διαρκούς πολιτικής αναμέτρησης. Όλα τα παραπάνω «ζητούν σκηνοθέτη» ή μάλλον παραπέμπουν σε «σκηνοθέτη».

Είπαμε. Όποιος επιδιώκει το αίμα, αριστερός ή δεξιός, ενσυνείδητα παρεμβαίνων ή ασυνείδητος ακόλουθος, οργανωμένος χούλιγκαν ή καθοδηγούμενο όργανο του Νόμου και της Τάξης, μαυροφορεμένος κουκουλοφόρος ή ενεργούμενο σκοτεινών μηχανισμών, όλοι οι παραπάνω οφείλουν να γνωρίζουν πως στο τέλος υπάρχει πάντα ένας λογαριασμός και κάποιος ο οποίος θα καταβάλει το πολιτικό τίμημα. Αυτά συμβαίνουν αργά ή γρήγορα σε μία Δημοκρατία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης