Αυστηρότητα, καμία ανοχή σε βίαιες ενέργειες, αλλά και ταυτόχρονα μεγάλη προσοχή και αποφυγή κλιμάκωσης της κατάστασης και πρόκλησης σοβαρού τραυματισμού διαδηλωτή ή αστυνομικού, είναι το τρίπτυχο του δόγματος της Ελληνικής Αστυνομίας εν όψει της πορείας της Κυριακής για το Πολυτεχνείο. Η αστυνομική κινητοποίηση δε θα είναι μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, με 5.000 ενστόλους να βρίσκονται στον δρόμο, συνοδεία των δύο υδροβόλων οχημάτων του σώματος, ενώ από αέρος θα επιχειρούν ένα ελικόπτερο και δύο αστυνομικά drones.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ στελεχών της ηγεσίας της αστυνομίας με τους κατώτερους αξιωματικούς, κατά τις οποίες γίνονταν έντονες συστάσεις για «προσοχή» στις πράξεις, αλλά και στη γενικότερη συμπεριφορά, των αστυνομικών που θα συμμετάσχουν στα μέτρα ασφαλείας της πορείας, ειδικά προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος, τα συνεχόμενα περιστατικά που καταγγέλθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες περί αστυνομικής αυθαιρεσίας στα Εξάρχεια, δηλαδή λεκτική και μη βία από αστυνομικούς, κατά τρόπο που δεν συνάδει με τον επαγγελματισμό τους αλλά και τις αρμοδιότητες των ενστόλων. «Προσέξτε τη συμπεριφορά σας για να μην εκτεθούμε», έλεγαν χαρακτηριστικά οι ανώτατοι στους κατώτερους. 

Όσον αφορά στους φόβους για τη χρήση ταρατσών από ταραξίες, καθώς κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί επιθέσεις από ψηλά προς τους αστυνομικούς, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, φαίνεται ότι η Αστυνομία επιλέγει να αποφύγει την οποιαδήποτε κλιμάκωση. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να επιχειρήσουν, εφόσον γίνουν επεισόδια στα Εξάρχεια, στις ταράτσες, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιου σοβαρού τραυματισμού ή ακόμα και πτώσης ανθρώπου στο κενό. 

Το Σάββατο, πάντως, τα αστυνομικά drones επιτηρούσαν από αέρος την περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τοποθετηθεί «πολεμοφόδια» στις ταράτσες κτηρίων των Εξαρχείων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαφορετικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος των υδροβόλων οχημάτων της αστυνομίας, οι γνωστές «αύρες». Τα συγκεκριμένα οχήματα κρίθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια των περσινών επεισοδίων, φέτος όμως φαίνεται ότι θα αξιοποιηθούν μόνο ως μέσα πυρόσβεσης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν σοβαροί τραυματισμοί από τη χρήση τους, καθώς εάν το νερό χτυπήσει πεζό με μεγάλη δύναμη, εγκυμονούν κίνδυνοι. Έτσι, και εάν χρειαστεί, αναμένεται να τα δούμε στην πρώτη γραμμή, αλλά με στόχο να σβήνουν φωτιές και να καταστρέφουν οδοφράγματα, και όχι να στρέφονται απευθείας κατά πολιτών.

Τα υπόλοιπα μέτρα και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι πύλες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έκλεισαν από τις 21:00 του Σαββάτου για το κοινό ενώ σε ισχύ βρίσκονται ήδη τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν, σύμφωνα με την Aστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου», στο οδικό δίκτυο γύρω από το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα μέχρι την πλατεία Κάνιγγος, σήμερα Σάββατο.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή και από τις 12:00 της Κυριακής, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Την Κυριακή, ο εορτασμός της επετείου θα κορυφωθεί με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Το Συγκρότημα Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 9:30 και θα κλείσει στις 13:00, αφού προηγουμένως εκκενωθεί από όλους τους επισκέπτες. Όσον αφορά την  πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16:00. Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, από σήμερα έως και αύριο Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Ιδιαίτερα αυστηρά αναμένονται τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας ενόψει της αυριανής 46ης επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου, με 5.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή. Ανάμεσα σε αυτούς και  η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» η οποία αποτελείται συνολικά από 50 αστυνομικούς, σε πέντε ομάδες των 10, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα και θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Παράλληλα οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουν στο πλευρό τους drones αλλά και το ελικόπτερα προκειμένου να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη στην πρωτεύουσα.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα είναι σε θέση να δίνουν άμεσα εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, ενώ στη συνέχεια ανάλογες θα είναι και οι εντολές που θα δίδονται στους Αστυνομικούς των ΜΑΤ για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης που πιθανόν να δημιουργηθεί.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται έξω από κυβερνητικά κτήρια, πρεσβείες, και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται εφέτος και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν επεισόδια. Υπενθυμίζεται πως με την κατάργηση του ασύλου η Αστυνομία θα μπορεί φέτος να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Όπως έγινε γνωστό, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει εντολές στου αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν και μέτρα αυτοπροστασίας. Οι εντολές περιλαμβάνουν, επίσης, αυξημένα μέτρα σε Αστυνομικά Τμήματα, υπό τον φόβο επιθέσεων.

Mέτρα έλαβαν και υπεύθυνοι των συγκοινωνιών της Αθήνας. Την Παρασκευή το πρωί, συνεργεία του ΟΑΣΑ προχώρησαν στην απομάκρυνση των πινακίδων τηλεματικής (έξυπνες στάσεις) που ενημερώνουν τους επιβάτες τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων και των τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να τις προστατεύσουν από πιθανές φθορές σε περίπτωση επεισοδίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης