Ρεπορτάζ : Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Χριστίνα Νικόλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό συνθήκες «γαλέρας» αναγκάζονται να εργάζονται οι υπάλληλοι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Την ίδια στιγμή το κράτος εμφανίζεται να δίνει χρήματα σε ιδιώτες τα οποία είναι άγνωστο πού καταλήγουν καθώς, ενώ προορίζονταν για τους μισθούς των εργαζομένων, εκείνοι απασχολούνται αμισθί το τελευταίο διάστημα.

Πρωταγωνίστρια της υπόθεσης είναι μια μηχανικός της οποίας η εταιρεία, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού του υπουργείου Πολιτισμού το 2008, ανέλαβε την εποπτεία, το χειρισμό και τη συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του μουσείου.

Η σύμβαση που υπογράφηκε όριζε ότι η εταιρεία πρέπει να απασχολεί συνολικά 11 υπαλλήλους οι οποίοι όφειλαν να πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως να αμείβονται με τον «βασικό» μισθό και να τους καταβάλλονται τυχόν υπερωρίες ή «βραδινά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσό που εγκρίθηκε για το χρονικό διάστημα που θα ήταν σε ισχύ η σύμβαση (συνολικά τρία έτη) άγγιζε τις 693.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες, τίποτα από τα παραπάνω δεν ίσχυσε.

Δεν τηρείται η σύμβαση

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο ότι η ανάδοχος εταιρία έχει σταματήσει εδώ και καιρό να τηρεί τους δεσμευτικούς όρους του συμφωνητικού.

Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να ανέρχονται σε 11, απασχολούνται μόλις τέσσερις! Από αυτούς μάλιστα, τα προαπαιτούμενα προσόντα για να εργάζεται στο Μουσείο πληροί μόλις ένας.

Τα «περίεργα» όμως, της υπόθεσης, δεν σταματούν εδώ. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εργοδότρια, διακατεχόμενη από πνεύμα οικονομίας (;), δεν τους καταβάλλει τα χρήματα που οφείλει. Για την ακρίβεια δεν τους αναγνωρίζει επιδόματα, μέρες αργίας και «βραδινά».

Δείτε τα παρουσιολόγια

 
 
Τι γίνεται με τη μισθοδοσία;

Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω, προκύπτει το αυθόρμητο ερώτημα πώς γίνεται το υπουργείο να εγκρίνει κονδύλια για την πληρωμή της μισθοδοσίας 11 εργαζομένων από την στιγμή που εργάζονται μόνο τέσσερις; Τα υπόλοιπα χρήματα πού καταλήγουν; Ασκείται κάποιος έλεγχος;

Πληροφορίες που έχουν φθάσει στα γραφεία της zougla.gr αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οι υπογραφές να είναι πλαστές και να προέρχονται από συνεργάτες της μηχανικού, ώστε να φαίνεται ότι εργάζονται 11 άτομα προκειμένου να εγκριθεί το αντίστοιχο κονδύλι.

«Παίρνει ένα πολύ μεγάλο ποσό για τη συντήρηση του Μουσείου, για την οποία δεν έχει δώσει ούτε εργαλεία στους εργάτες. Τα κριτήρια της σύμβασης πρόσληψης τα τηρεί μόνο ένας από τους τέσσερις. Έχει πάρει πτυχία από άλλους, τους έχει καταχωρήσει ότι πάνε δήθεν στο μουσείο και μπαίνουν υπογραφές στο χαρτί μισθοδοσίας μόνο για να φαίνονται» αναφέρει η καταγγελία.

Παράλληλα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι συμβασιούχοι υπάλληλοι, εμφανίζονται να έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος τους τελευταίους έξι μήνες.

Τι λέει η μηχανικός

Η zougla.gr επικοινώνησε με την εν λόγω μηχανικό, η οποία δήλωσε πως δεν απασχολούνται τέσσερις εργαζόμενοι αλλά 11, όπως άλλωστε ορίζει και η σύμβαση.

Ερωτώμενη σχετικά με τα παρουσιολόγια, ανέφερε ότι «φαίνονται» τέσσερις γιατί υπογράφουν σε αυτά μόνο οι υπεύθυνοι της κάθε βάρδιας, ενώ σημείωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται όπως ορίζει ο νόμος.

«Στο παρουσιολόγιο φαίνονται τέσσερις, γιατί εμείς βάσει σύμβασης δεν έχουμε την υποχρέωση να υπογράφουν όλοι κάθε φορά. Εμείς έχουμε κανονίσει -επειδή έχουμε τρεις βάρδιες- να αφήνουμε το όνομα του υπεύθυνου της βάρδιας, ώστε αν κάποιος θέλει να επικοινωνήσει να γνωρίζει ποιος είναι ο υπεύθυνος. Οι εργαζόμενοι μας πληρώνονται κανονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης