Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ομαλή αποκομιδή και διάθεση των απορριμμάτων, καθώς και η επιτακτική ανάγκη ολοκληρωμένης διάθεσης – διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί της Τήνου είναι ζήτημα υψίστης ζωτικής σημασίας.

Όπως πολύ γνωρίζει όλη η Τήνος η εγκατάσταση δεματοποίησης στο Κοσσίνι έχει μετατραπεί σε χωματερή, αφού απορρίμματα διατίθενται με ανεξέλεγκτο τρόπο και χωρίς να έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα και κανένα προστατευτικό μέτρο, χωρίς να τηρείται στο ελάχιστο κανένας από τους εγκριθέντες περιβαλλοντικούς όρους, όπως αυτοί διατυπώνονται στην υπ’ αριθ. πρωτ. 109627/8409//24-05-2013 Απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εγκατάσταση δεματοποίησης στην αρχή λειτουργούσε ικανοποιητικά προσφέροντας μία προσωρινή αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλανίζει εδώ και χρόνια την Τήνο. Μόλις διαπιστώσαμε το πρόβλημα κάναμε πλείστες αναφορές στο δημοτικό συμβούλιο και στην Περιφέρεια, δυστυχώς χωρίς καμία απάντηση.

Πολλοί που έχουν αγροικίες και/ή καλλιεργούμενες εκτάσεις ή εκτρέφουν ζώα στην περιοχή ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας ως περιοχή της εγκατάστασης δεματοποίησης, αφού ήταν προς το συμφέρον όλων να δοθεί επιτέλους λύση, έστω και προσωρινή, στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν, όμως, αντιλήφθηκαν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που λαμβάνει χώρα στην περιοχή, μας ήταν αδύνατο να μην αντιδράσουν αφού:

– Τα δέματα, πλέον, είναι τόσα πολλά που έχουν υπερκαλύψει τον προβλεπόμενο χώρο εναπόθεσής τους και ήδη νέα προστίθενται τοποθετούμενα σε μη αδειοδοτημένο χώρο, για τον οποίο, ούτε πρόβλεψη αποτροπής περιβαλλοντικών μολύνσεων υπάρχει, ούτε και υφίστανται επί του εδάφους τα αναγκαία προστατευτικά στρώματα επί των οποίων επιβάλλεται να τοποθετούνται τα δέματα αυτά.

– Η εγκατάσταση δεματοποίησης υπολειτουργεί ή παρουσιάζει σοβαρή βλάβη με συνέπεια να μην δεματοποιεί σωστά τα απορρίμματα και τα δημιουργούμενα δέματα να είναι διάτρητα ή να σκίζονται εύκολα από την έκθεσή τους στα καιρικά φαινόμενα, αποτέλεσμα δε είναι ότι τα απορρίμματα διασκορπίζονται στα γύρω χωράφια, και έτσι μολύνουν την περιοχή πραγματικά, αλλά και οπτικά, καταστρέφοντας το περιβάλλον.

– Οι σωλήνες μεταφοράς υγρών λυμάτων (που προκύπτουν από τη συμπίεση των δεμάτων στο δεματοποιητή) παρουσιάζουν ρήξη σε πολλά σημεία τους με αποτέλεσμα μολυσμένα υγρά να χύνονται απευθείας και ανεπεξέργαστα στο έδαφος και να ρυπαίνουν τόσο αυτό (το έδαφος) όσο και τους κάτωθεν αυτού υδροφόρους ορίζοντες και διά της βροχής, να μεταφέρονται σε παρακείμενα λαγκάδια και κτήματα, επεκτείνοντας και σ’ αυτά τις βλαπτικές τους επενέργειες.

Για τους λόγους αυτούς ήδη κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2014 το Σωματείο μας «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΓΑΠΙΑΝΩΝ» απηύθυνε επιστολή διαμαρτυρίας με ΑΡ. ΠΡΩΤ. 16339 (2-12-2014) στο Δήμο Τήνου και στην Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Αγάπης, χωρίς να τύχει κάποιας απάντησης ή προσοχής.

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, δεν πτοηθήκαμε, αλλά το Μάρτιο του 2015 αποστείλαμε εκ νέου επιστολές διαμαρτυρίας με ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3021&3022 (17-03-2015) όντας έντονα προβληματισμένοι για την παρατηρούμενη ολιγωρία της δημοτικής αρχής ως προς την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, το οποίο συνεχώς επιδεινώνεται, λαμβάνοντας υπ’όψιν το γεγονός ότι τα απορρίμματα συσσωρεύονται στην περιοχή, δεματοποιημένα και μη, εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες και εν συνεχεία διασκορπίζονται με ανυπολόγιστα βλαπτικές συνέπειες για το χωριό μας, τους κατοίκους του, τους κατοίκους της Τήνου, την υγεία μας και την ψυχική μας ισορροπία, κυρίως δε για το φυσικό περιβάλλον, τις βοσκές, τις καλλιέργειες και το κάλλος του νησιού που έχει πληγεί χωρίς επιστροφή. Επιπλέον επιστολή διαμαρτυρίας αποστείλαμε τον μήνα Απρίλιο με ΑΡ.ΠΡΩΤ 3714 (03-04-2015) χωρίς και πάλι να πάρουμε καμία απάντηση.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας και την ανησυχία μας για τη συντελούμενη υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος, η οποία ολοένα και περισσότερο επιδεινώνεται, διαπιστώσαμε μια προκλητική αδιαφορία ως προς τη λήψη πρόσφορων μέτρων εκ μέρους της δημοτικής αρχής, παρά το γεγονός ότι το Μάιο του 2015 αποστείλαμε και Εξώδικη Δήλωση – Πρόσκληση – Διαμαρτυρία με ΑΡ ΠΡΩΤ 6111(ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ) και ΑΡ ΠΡΩΤ 1752 (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ) 29-5-15.

Βλέποντας τις προσπάθειές μας να βαίνουν άκαρπες, αποστείλαμε αίτηση – αναφορά τον Ιούλιο του 2015 με ΑΠ.ΠΡΩΤ 2482 (28-07-2015) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θεωρώντας την, πλέον, ιεραρχικά υπεύθυνη να αναλάβει δράση και να κινητοποιηθεί.

Από όλες τις παραπάνω εξωδικαστικές ενέργειες, πρέπει να γίνει αντιληπτό τοις πάσι ότι καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης αυτού του μείζονος προβλήματος που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας και την υγεία μας.

Απευθυνθήκαμε πολλάκις στο δήμο και το δημοτικό συμβούλιο ζητώντας να επέμβουν, να λάβουν ενεργό δράση και να αποτρέψουν τη συντελούμενη υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά ουδέποτε λάβαμε κάποια απάντηση ή έστω αντιληφθήκαμε κάποια ενέργεια, εν αντιθέσει, προς μεγάλη μας δυσαρέσκεια διαπιστώσαμε ότι προκηρύσσονταν διαγωνισμοί μίσθωσης αγροτεμαχίων για την περαιτέρω επέκταση της εγκατάστασης δεματοποίησης – χωματερής και συνεπώς του προβλήματος, αντί, δηλαδή να περιοριστεί η αυθαίρετη και παράνομη συμπεριφορά του δήμου, αυτή λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Διαπιστώνοντας, λοιπόν, ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέτρο και κάθε δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης της κατάστασης που έχει προκύψει, αιτηθήκαμε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, αιτούμενοι την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης τον Ιούλιο του 2015.

Ωστόσο, ποτέ δεν κοινοποιήσαμε την εν λόγω αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προς γνώση και κλήση του δήμου, αφού εκείνη την περίοδο λόγω της πολιτικής αστάθειας, της έλλειψης ρευστότητας που είχε επιβληθεί με τα capital controls, θεωρήσαμε ότι δεν ήταν πρέπον να ξεκινήσει μια δικαστική διαμάχη, η οποία δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί λόγω των δικαστικών εξόδων και των εξόδων μετακίνησης όλων των ενδιαφερομένων μερών, σταθμίζοντας την πολιτική κατάσταση ως μείζονος σημασίας σε σχέση με το θέμα του δεματοποιητή, παρότι και αυτό ίσταται ως ένα θέμα ύψιστης σημασίας για το μικρόκοσμο του νησιού μας.

Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο καταθέσαμε δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία και συζητήθηκε στις αρχές του μηνός Οκτωβρίου. Με αυτή την αίτηση ζητήσαμε από το δικαστήριο το αυτονόητο, δηλαδή να προβεί ο Δήμος Τήνου στην αποκατάσταση της εύρυθμης και σύννομης λειτουργίας της εγκατάστασης δεματοποίησης και της επιδιόρθωσης όλων των μηχανικών προβλημάτων του, καθώς και πλημμελειών.

Αιτηθήκαμε να υποχρεωθεί επιτέλους να συμμορφωθεί και να τηρεί όλους τους περιβαλλοντικούς όρους που διέπουν τη λειτουργία της εγκατάστασης δεματοποίησης και να απέχει από ενέργειες περαιτέρω έκνομης επέκτασης της εγκατάστασης δεματοποίησης. Αιτηθήκαμε να λειτουργήσει επιτέλους η εγκατάσταση δεματοποίησης σύννομα και να ανταποκριθεί στο σκοπό λειτουργίας της, την προσωρινή αποθήκευση κι μεταφόρτωση των απορριμμάτων.

Είναι κοινή μας πεποίθηση πως ό,τι κάναμε το κάναμε για το καλό όλων, για την υγεία των κατοίκων του νησιού μας και για την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου που τόσο αγαπάμε. Ουδέποτε θελήσαμε να απευθυνθούμε στην ελληνική δικαιοσύνη ούτε να «αντιδικήσουμε» με το δήμαρχο και την Περιφέρεια, αλλά ουσιαστικά αυτή ήταν η μόνη μας επιλογή!!

Ο Δήμος Τήνου με την αδιαφορία του, την ολιγωρία του και την αδράνειά του μας εξώθησε σε αυτή την ενέργεια, η οποία κατά αντικειμενική παραδοχή ήταν το μόνο πρόσφορο μέσο για να τεθεί ένας, έστω και προσωρινός, φραγμός στις αυθαιρεσίες και παρανομίες του κυρίου του έργου. Αναμένουμε, λοιπόν, την κρίση των ελληνικών δικαστηρίων….

Πολιτιστικός σύλλογος Απανταχού Αγαπιανών

Και σύσσωμα όλα τα μέλη του

ΠΗΓΗ: cyclades24.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης