Την Τρίτη αποφασίζει ο  Άρειος Πάγος για τον Δ. Κουφοντίνα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, 13:14
Την Τρίτη αποφασίζει ο  Άρειος Πάγος για τον Δ. Κουφοντίνα

Την ερχόμενη Τρίτη, 21 Μαίου, θα συνεδριάσει  το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί εάν κάνει δεκτή την αναίρεση που ζήτησε η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου με το οποίο απορρίφθηκε η χορήγηση νέας άδειας στο Δημ. Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την εισήγηση στους αρεοπαγίτες θα κάνει η ίδια η κ. Δημητρίου η οποία αναμένεται να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άδειας του πολυισοβίτη, θεωρώντας εσφαλμένη την ερμηνεία των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα στην περίπτωση Κουφοντίνα από το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου που είπε «όχι» στη χορήγησή της.

Ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό που ανέπτυξε και στο έγγραφο για την αναίρεση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα επιμείνει πως και οι πολυισοβίτες δικαιούνται άδεια εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης. Θα επικαλεστεί δε τρεις  παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου από 1993 ως το 2011 αλλά και πρόσφατη δημοσίευση άποψη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτου Μπρακουμάτσου.  Επιπλέον, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός θα τονίσει πως αν το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για την 7η άδεια του Δημ. Κουφοντίνα, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για αυτήν

 Η απόφαση του Ποινικού Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει και την τύχη της αναίρεσης στο ομόφωνο απορριπτικό βούλευμα, φέρνοντας και πάλι το θέμα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο Βόλου, με διαφορετική όμως σύνθεση. 

Ν.Δ: Κανένα δημοκρατικό κράτος δεν εκβιάζεται

«Κανένα σοβαρό δημοκρατικό Κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς και προσθέτει: «Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για αμετανόητους τρομοκράτες».

Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης  κατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων.

Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου.

Μετά την άσκηση της  αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν  τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια την δικαιοκρατία».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, 15:20