Της Άντζελας Πεΐτση

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει αιφνίδια στην κατάργηση των κοιμητηριών της Μαλακοπής στην περιοχή της Τούμπας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ξαφνική απόφαση αναστολής από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας, όπου χωροταξικά ανήκουν τα εν λόγω κοιμητήρια. Μάλιστα οι κάτοικοι στην Τούμπα έχουν ήδη μαζέψει περισσότερες από 500 υπογραφές, ζητώντας την αναστολή της απόφασης αυτής.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι πολύ μεγάλο καθώς η διοίκηση Μπουτάρη θέλει ν’ αναστείλει τη λειτουργία του χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ούτε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Οι αποφάσεις μάλιστα ελήφθησαν κατευθείαν μέσα από τις υπηρεσίες, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στον δήμο μετέβησαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΕΝΤΑΞΗ» του Σταύρου Καλαφάτη, ζητώντας να αρθεί η αναστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του zougla.gr, υπήρξε προφορική δέσμευση από την αρμόδια αντιδήμαρχο οικονομικών, Γιούλη Ρανέλα και τον πρόεδρο της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα κοιμητήρια. Ταυτόχρονα το πρόβλημα ακουμπά και την ηθική διάσταση, καθώς υπάρχουν «ανθρώπινοι δεσμοί» με τα συγκεκριμένα κοιμητήρια για αυτονόητους «οικογενειακούς» λόγους.


 
Η ιστορία

Τα εν λόγω κοιμητήρια είχε ζητήσει ξανά κατά τη δεκαετία του ’80 από τις δημοτικές Αρχές να τα κλείσουν. Έχουν ωστόσο ιστορική σημασία και αξία για την περιοχή και για τους ανθρώπους της. Έτσι λοιπόν το 1998, ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης θέλησε να συνεχιστεί η λειτουργία των κοιμητηρίων, δίνοντας έμφαση σε σχετική μελέτη που αποδείκνυε την καταλληλότητα του εδάφους για «χώνεψη των νεκρών». 
 
Η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε και προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του «χωνευτηρίου». Επίσης στην τότε μελέτη, προβλεπόταν και η δημιουργία γέφυρας, ώστε οι συγγενείς των θανόντων να μην περνάνε από το ρέμα της περιοχής για να πάνε στα κοιμητήρια.

Η σημερινή κατάσταση

Σήμερα υπάρχει μία εικόνα εγκατάλειψης στο συγκεκριμένο κοιμητήριο. Χρειάζεται ανακατασκευή.

Ταυτόχρονα και όπως παρουσιάζει αποκλειστικά το zougla.gr υπάρχει μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία όπου το 2010 όπου αποδεικνύεται «η καταλληλότητα του εδαφικού υλικού για τα κοιμητήρια»

Δείτε τα έγγραφα του ΑΠΘ:

Άμεση η αντίδραση της Εκκλησίας

Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές του zougla.gr, η αντίδραση της εκκλησίας ήταν άμεση και στη συνάντηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο ήταν και ο πάτερ των κοιμητηρίων. Κι εκείνος από τη μεριά του, ζήτησε από την κυρία Ρανέλα να αρθεί άμεσα: «αν γίνεται σήμερα ή αύριο να αρθεί η αναστολή της λειτουργία των κοιμητηρίων».

Η κ. Ρανέλα συμφώνησε πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει άμεσα η αναστολή της λειτουργίας τους. Το αρχικό σκεπτικό της δημοτικής αρχής ήταν πως υπάρχει κορεσμός στο έδαφος. Αυτό δεν ισχύει και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αντιπολίτευση του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η δημοτική ομάδα Καλαφάτη, υπάρχει και σχετικό ΦΕΚ με αριθμό 79 – 9 Απριλίου 2012 όπου στα σημεία α)-β)-γ)-δ) και ε) αποδεικνύεται πως πληρεί τις σχετικές προϋποθέσεις και το οποίο παρουσιάσει αποκλειστικά το zougla.gr. Δηλαδή υπάρχει νομιμοποίηση και έχει την έγκριση του σχεδίου πόλης.

Δείτε το ΦΕΚ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης