Τι προβλέπει το σχέδιο ενοποίησης των εφοριών στα νησιά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012, 16:22
Τι προβλέπει το σχέδιο ενοποίησης των εφοριών στα νησιά
Το σχέδιο ενοποίησης των ΔΟΥ παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, χθες, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Εργασίας, καθώς και των βουλευτών και δημάρχων των νησιών του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ στα νησιά του Αιγαίου:

• 1 ΔΟΥ στο Νομό Λέσβου

• 1 ΔΟΥ στο Νομό Σάμου

• 1 ΔΟΥ στο Νομό Χίου

• 2 ΔΟΥ στο Νομό Δωδεκανήσων

• 2 ΔΟΥ στο Νομό Κυκλάδων

Αντίστοιχα, προβλέπεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ στα νησιά του Ιονίου:

• 1 ΔΟΥ στο Νομό Ζακύνθου

• 1 ΔΟΥ στο Νομό Κέρκυρας

• 1 ΔΟΥ στο Νομό Κεφαλληνίας

• 1 ΔΟΥ στο Νομό Λευκάδας

Η επιλογή των ΔΟΥ έγινε σύμφωνα με οικονομικά και διοικητικά κριτήρια που παρουσιάστηκαν στο πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα Φορολογικά ΚΕΠ θα στεγάζονται σε κτίρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα Γραφεία αυτά οι πολίτες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν στο παρελθόν στις ΔΟΥ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει σύντομα και λοιπές ενέργειες που προωθεί, μέσω των οποίων οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να προσέρχονται στις ΔΟΥ, όπως η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών μέσω TAXISnet, η κατάργηση πληρωμών στις ΔΟΥ με την πληρωμή στις τράπεζες, η κατάργηση του ΚΒΣ κ.λπ.

Στόχος των ενοποιήσεων είναι η μεγιστοποίηση της συλλογής δημοσίων εσόδων. Αυτό απαιτεί πολλούς ελέγχους, ενώ η πλειονότητα των ελέγχων γίνεται ηλεκτρονικά (με διασταυρώσεις κ.ά.) και όχι επιτόπια.
Η αύξηση των ελέγχων απαιτεί συγκέντρωση του κατακερματισμένου προσωπικού σε λίγα σημεία (στις ΔΟΥ), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Στουρνάρας δήλωσε:

«Έγινε διεξοδική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των ΔΟΥ, ώστε από 90 ΔΟΥ που είχε δεσμευτεί η χώρα το 2011, να παραμείνουν τελικά 120 ΔΟΥ εν λειτουργία εντός του 2013. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι καταφέραμε να παραμένει ένα Φορολογικό ΚΕΠ σε κάθε ΔΟΥ που ενοποιείται στα νησιά, έτσι ώστε να μην μειωθεί στο ελάχιστο το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών. Αυτό που διαβεβαιώνω είναι ότι με τις νέες δομές που δημιουργούνται, σε όλους οι νησιώτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη μετακίνησης τους».

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε:

«Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα νησιωτικότητα λήφθηκε σοβαρά υπόψη. Η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι στηρίζει τα νησιά, όπως αποδεικνύεται εξάλλου και από την επιτυχή διεκδίκηση για χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά το οποίο διατηρείται ως έχει».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012, 16:29