Περικοπές στις κύριες συντάξεις, με αντιστάθμισμα την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, προβλέπει -μεταξύ άλλων- το νέο ασφαλιστικό, σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου, το οποίο ενέκρινε την Τετάρτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αλλάξει πλήρως τον σημερινό χάρτη των συντάξεων για όλους τους δικαιούχουςΤο νέο νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου και πριν από τα Χριστούγεννα, για να αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του 2016.

Η εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αλλάξει πλήρως τον σημερινό χάρτη των συντάξεων για όλους τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτον: Κανόνας για τις συντάξεις θα είναι τα ποσά και ο τρόπος υπολογισμού που ισχύουν στο ΙΚΑ. Στο κείμενο που συζητήθηκε και εγκρίθηκε την Τετάρτη -και μάλιστα ομόφωνα- από το ΚΥΣΚΟΙΠ, ο κορμός του νέου ασφαλιστικού θα στηριχθεί στην ενοποίηση όλων των Ταμείων κάτω από το ΙΚΑ.

Αυτό, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» σημαίνει de facto κατάργηση δεκάδων -αν όχι εκατοντάδων- διαφορετικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στα Ταμεία του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ και του ΕΤΑΑ, και αυτόματη «εξίσωση» του υπολογισμού και του ύψους όλων των συντάξεων σε επίπεδα αντίστοιχα με το ΙΚΑ.

Το «μοντέλο ΙΚΑ» θα εφαρμοστεί και στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Όσοι αποχώρησαν με σύνταξη κοντά στο 80% ή 90% του μισθού που ελάμβαναν θα «προσγειωθούν» με την ενοποίηση των Ταμείων τους και τον επανυπολογισμό των συντάξεων στα ποσοστά αναπλήρωσης που δίνει το ΙΚΑ για τα ίδια χρόνια ασφάλισης και δεν ξεπερνούν σήμερα το 60% για τα 40 έτη. Σε ένα Ταμείο θα ενοποιηθούν όλοι οι φορείς που χορηγούν εφάπαξ, με ταυτόχρονη μείωση του βοηθήματος κατά 10% έως 20%.

Δεύτερον: Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης που θα ξεκινά από 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα ανέρχεται στο 1,2% στην καλύτερη περίπτωση για 40 χρόνια ασφάλισης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 35 έτη εισφορών που είχε μισθό 1.800 ευρώ και παίρνει σήμερα τελικό ποσό μετά τις μειώσεις 1.180 ευρώ, με τον επανυπολογισμό θα λάβει 693 ευρώ που είναι η σύνταξη βάσει μισθού και ετών ασφάλισης, και 384 ευρώ από την εθνική σύνταξη, δηλαδή τελικό ποσό 1.077 ευρώ, με τη μείωση στις αποδοχές του να ανέρχεται στο 8,8%.

Τρίτον: η βάση των παροχών θα είναι η λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και πάνω σε αυτή θα «χτίζεται» το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τον μισθό όλου του εργασιακού βίου, τα έτη ασφάλισης και την ηλικία αποχώρησης.

Η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ εξετάζεται, με παραίνεση των δανειστών, να μην καταβάλλεται σε καμία περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, παρά μόνο όταν οι συνταξιούχοι θα συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στο 62ο έτος, αν έχουν συμπληρώσει και 40 χρόνια ασφάλισης.

Στην πράξη, ένας ασφαλισμένος που θα βγει σήμερα στη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών δεν θα πάρει τα 384 ευρώ της σύνταξης, αν δεν έχει 40 χρόνια ασφάλισης, αλλά θα μείνει μόνο με το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του.

Τέταρτον: το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να καταβάλλεται σε περίπου 60.000 δικαιούχους που ανήκουν στην υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης