Την ώρα που η πανδημία του Covid-19 πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, με τις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο να έχουν ήδη κηρύξει νέο lockdown, προειδοποιώντας τους πολίτες να περιορίσουν όσο γίνεται τις επαφές τους αλλά και τις μετακινήσεις τους, ένα κρίσιμο ερώτημα που παραμένει αδιευκρίνιστο για τους περισσότερους πολίτες είναι τι ισχύει με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ανά χώρα.

Το zougla.gr έκανε την έρευνά του βάσει των επίσημων διατάξεων και της νομοθεσίας της κάθε χώρας, και παραθέτει με λεπτομέρειες τι ισχύει έως αυτή τη στιγμή με βάση τα επίσημα υγειονομικά πρωτόκολλα εν μέσω του lockdown που θα διαρκέσει μέχρι και 30 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά που παραθέτουμε παρακάτω μπορούν να αλλάξουν μέσα στα επόμενα 24ωρα αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας και των νέων πρωτοκόλλων που μπορεί να ανακοινώσει η κάθε χώρα. Επίσης διευκρινίζεται ότι, από τη στιγμή που ένας ταξιδιώτης μεταβεί στο εξωτερικό, θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Σημειώνεται πως στις περισσότερες χώρες τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε Αμερική, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παρουσιάζουν κατά την είσοδό τους μέσω αεροδρομίων αρνητικό τεστ Covid-19 (PCR) το οποίο έχει διενεργηθεί έως και 48 ώρες πριν την άφιξή τους, ενώ επιβάλλεται η συμπλήρωση των στοιχείων τους μέσω μιας ειδικής φόρμας στην οποία θα επιβεβαιώνουν μεταξύ άλλων ότι δεν είχαν συμπτώματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες και πως δεν είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Νέα Υόρκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι ταξιδεύουν από Ελλάδα με προορισμό τη Νέα Υόρκη θα πρέπει να συμπληρώσουν κατά την είσοδό τους μια συγκεκριμένη φόρμα (Health Department Traveler Form). Έπειτα θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid που έχει διενεργηθεί έως και 72 ώρες πριν την άφιξή τους και θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα υποχρεωτικά για τρεις ημέρες. Ένα δεύτερο τεστ είναι υποχρεωτικό να γίνει την τέταρτη ημέρα, προκειμένου ο ταξιδιώτης να βγει από την καραντίνα. Όποιος δεν πραγματοποιήσει εκ νέου το τεστ είναι υποχρεωμένος να παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες, βάσει των επίσημων πρωτοκόλλων.

Καναδάς

Όποιος θέλει να ταξιδέψει στον Καναδά θα πρέπει να ακολουθήσει ιδιαίτερα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, διαφορετικά δεν πρόκειται να του επιτραπεί η είσοδος σε καμία περίπτωση. Η καραντίνα 14 ημερών είναι υποχρεωτική ασχέτως αρνητικού τεστ Covid και μάλιστα το πρόστιμο για όποιον σπάσει την καραντίνα ισούται με 6 μήνες φυλάκιση, συμπεριλαμβανομένου μάλιστα ενός υπέρογκου χρηματικού ποσού.

Aυστραλία

Ιδιαίτερα αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν και για την Αυστραλία. Η καραντίνα 14 ημερών είναι υποχρεωτική ανεξαρτήτως αρνητικού τεστ Covid, όπως ακριβώς ισχύει και για τον Καναδά.

Γερμανία

Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στη Γερμανία, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, είναι υποχρεωμένοι κατά την είσοδό τους να έχουν αρνητικό τεστ Covid που έχει διενεργηθεί έως 48 ώρες πριν την άφιξή τους, διαφορετικά θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Ωστόσο, ακόμα και με αρνητικό τεστ (PCR), οι ταξιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα για 5 ημέρες. Επιπλέον, από τις 8 Νοεμβρίου και μετά, η καραντίνα κατά την είσοδο μειώνεται από 14 σε 10 ημέρες βάσει των τελευταίων ανανεωμένων πρωτοκόλλων.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Για τους ταξιδιώτες από Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά.) απαραίτητη προϋπόθεση εισόδου αποτελεί το αρνητικό τεστ Covid που έχει διενεργηθεί έως και 48 ώρες πριν την άφιξή τους. Eπιπλέον, σε πολλά αεροδρόμια πραγματοποιούνται επιτόπου τεστ για να διαπιστωθεί εκ νέου αν κάποιος είναι θετικός ή όχι στον Covid-19. Η καραντίνα των 14 ημερών ισχύει μόνο για όποιον δεν έχει τεστ ή δεν μπορεί να αποδείξει ότι τις τελευταίες 10 ημέρες δεν ταξίδεψε σε χώρα αυξημένου κινδύνου (βάσει των διατάξεων που ισχύουν για την κάθε χώρα). Σημειώνεται επίσης ότι, αν κάποιος βρεθεί θετικός στον Covid-19 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην εκάστοτε χώρα, η καραντίνα μπορεί να διαρκέσει από 10 ημέρες έως και τρεις εβδομάδες.

Τι ισχύει για την είσοδο στην Ελλάδα

Αρνητικό τεστ Covid-19 θα πρέπει να παρουσιάζουν όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, τόσο μέσω των αεροδρομίων, όσο και μέσω λιμανιών και χερσαίων συνόρων. Συγκεκριμένα, όσοι εισέρχονται στη χώρα μέσω αεροδρομίων θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ Covid το οποίο έχει διενεργηθεί έως και 48 ώρες πριν την άφιξη, ενώ όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων θα πρέπει να εμφανίζουν αρνητικό τεστ Covid που έχει πραγματοποιηθεί έως και 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης