Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Δημήτρης Πανόπουλος 

Τέλος στην «προνομιακή» μεταχείριση των συνταξιούχων υπαλλήλων της Βουλής βάζει σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί στις 27 Δεκεμβρίου. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει πλέον την εξίσωσή τους με τους υπαλλήλους των υπουργείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, μάλιστα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γνωμοδότησε θετικά (κατά πλειοψηφία), και άναψε το «πράσινο φως» για τις τροποποιήσεις στη συνταξιοδοτική διάταξη των υπαλλήλων του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο Νόμου αλλά και την αιτιολογική έκθεση την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας και παραδόθηκε προς γνωμοδότηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, οι διατάξεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Βάσει του νομοσχεδίου, για τον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Βουλής θα ισχύουν οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση όπως ισχύουν και για τους υπαλλήλους των υπουργείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης των υπαλλήλων της Βουλής θα «νοείται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου Υπουργείου , αντίστοιχης κατηγορίας, με τα ίδια έτη υπηρεσίας, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις».

Σύμφωνα μάλιστα με την αιτιολογική έκθεση του κ. Σταϊκούρα η οποία παρεδόθη στους δικαστές του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας, έναυσμα για τη συγκεκριμένη ρύθμιση  αποτέλεσε η γνώμη που εξέφρασε ο Γενικός Επίτροπος της επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κ. Λασκαράτος, ενώ συντρέχουν και λόγοι ισότητας μεταξύ των υπαλλήλων του Δημοσίου με τα ίδια τυπικά προσόντα.

Τι προβλέπεται

Επιπλέον με το νέο σχέδιο νόμου τροποποιούνται σημεία της σημερινής ισχύουσας συνταξιοδοτικής διάταξης των υπαλλήλων της Βουλής, προκειμένου να εναρμονιστεί το Δημόσιο με τους ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης.

Έτσι, αν το ποσό των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών, υπερβαίνει  τα 2.000 ευρώ και μέχρι 3.000 ευρώ, θα μειώνεται κατά 15%. Εάν το ποσό υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, τότε η μείωση θα ανέρχεται στο 20%.

Από τις παραπάνω μειώσεις εξαιρούνται όπως αναφέρεται στο σχετικό νομοσχέδιο, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου(πολιτικοί, στρατιωτικοί κλπ), οι οποίοι είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό 80% και άνω.

Επιπλέον, τα άτομα αυτά, θα λάβουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα όπως και το επίδομα αδείας, τα οποία καταργήθηκαν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου, με την μόνη διαφορά ότι το ποσό του δώρου, θα μοιράζεται σε 12 δόσεις και θα καταβάλλεται κατά μήνα μαζί με την σύνταξη.

Δείτε το σχέδιο Νόμου και την αιτιολογική έκθεση

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπήρχαν δικαστές (επτά μέλη) οι οποίοι μειοψήφησαν καθώς έκριναν ότι το σχέδιο Νόμου αντίκειται στο άρθρο 9 του συνταξιοδοτικού κώδικα ο οποίος προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει σύνδεση του μισθού που λαμβάνουν οι εν ενεργεία υπάλληλοι με τις συντάξιμες αποδοχές τους.  

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης