Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και την Κακαβιά. Σημειώνεται πως τα νέα αυτά μέτρα αναμένεται να περιληφθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά o κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε τα εξής: 

-Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.Σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλλονται κυρώσεις.

– Περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF από 48 στις 24 ώρες πριν την άφιξή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα.

– Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.

-Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020.

-Ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης