Εντός 20 λεπτών και πατώντας λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορείτε πλέον να λαμβάνετε την αστυνομική σας ταυτότητα, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση του νέου συστήματος έκδοσής της που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία (σ.σ.: Προστασίας του Πολίτη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης), λειτουργεί με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τη μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς και την εξοικονόμηση πόρων και εργατικού δυναμικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Η διαδικασία

Στη διαδικασία έκδοσης νέας αστυνομικής ταυτότητας θα συμμετέχει ενεργά ο πολίτης μέσω διαδικτύου.

Σε μία φόρμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. ο πολίτης θα πρέπει να αναγράφει το ονοματεπώνυμό του, το ονοματεπώνυμο του πατρός του, το όνομα της μητρός του, ημερομηνία γέννησης και τον δήμο στον οποίο ανήκει. Εν συνεχεία, στο κάτω μέρος της φόρμας θα πρέπει να «κλικάρει» στην αναζήτηση όπου και «εντοπίζεται» με τη βοήθεια του Δημοτολογίου. Από εκεί και πέρα ακολουθεί κάποια εύκολα βήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά προκειμένου να υποβάλει σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την έκδοση της ταυτότητάς του. Ουσιαστικά, η αστυνομία θα συγκεντρώνει τις πληροφορίες, όχι από τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος, αλλά μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Να σημειωθεί ότι ο αιτών/η αιτούσα θα απαντούν σε τρεις τυχαίες ερωτήσεις για λόγους ασφαλείας και τις απαντήσεις θα τις γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι.

Στη συνέχεια, αφού προσκομίσουν φωτογραφίες τους, οι αιτούντες θα περιμένουν μόλις 20 λεπτά για να λάβουν στα χέρια τους την αστυνομική τους ταυτότητα.



Εξασφάλιση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με το νέο σύστημα κερδίζονται κάθε έτος περί τις 59.000 εργατοώρες σε αστυνομικές υπηρεσίες και 74.000 εργατοώρες σε ΚΕΠ και δήμους.

Αναφορικά με τους πόρους, εκτιμάται ότι η αλλαγή στο σύστημα έκδοσης ταυτοτήτων «μεταφράζεται» ως εξοικονόμηση 3.000.000 φύλλων από την ανταλλαγή φαξ καθώς και 128.000 ευρώ από την κατάργηση εντύπων.



Πιλοτική εφαρμογή

Κατά την παρουσίαση απαριθμήθηκαν οι 24 δήμοι στους οποίους από την 8η Σεπτεμβρίου εφαρμόζεται πιλοτικά το νέο σύστημα. Οι δήμοι αυτοί είναι οι εξής:



Δείτε αποσπάσματα της παρουσίασης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης