Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αγελάδα με το… γάλα έχουν βρει στην οικονομικά παρακμάζουσα και υπό παραχώρηση εταιρεία του Δημοσίου ΛΑΡΚΟ αρκετά από τα διευθυντικά στελέχη της.

Όπως προκύπτει από στοιχεία τα οποία δημοσιεύει σήμερα η zougla.gr, οι διοικήσεις των τελευταίων ετών της Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Εταιρείας εμφανίζονται να ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε εκδηλώσεις καθώς και να διορίζουν «φίλους» και «γνωστούς», οδηγώντας το άλλοτε κερδοφόρο εργοστάσιο μεταλλευμάτων σε αδιέξοδο.

Εξαιτίας των διαχρονικών φαινομένων «ασυδοσίας» οι απλοί εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σήμερα στα «κάγκελα», καταγγέλλοντας ότι όλα αυτά τα φαινόμενα συνετέλεσαν στην απαξίωση της εταιρείας, η οποία πλέον κινδυνεύει να πουληθεί, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αντί πινακίου φακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ασυδοσία που κυριαρχεί εδώ μέσα είναι τόσο μεγάλη, που φανταστείτε ότι κάποτε η εταιρεία είχε 52 (!) διευθυντές. Όσες διοικήσεις έχουν περάσει κατά καιρούς, όλες διόριζαν συνεχώς φίλους και γνωστούς. Μιλάμε για πάρτι πολλών εκατομμυρίων, το οποίο σκοπεύει στην απαξίωση της εταιρείας και στην ιδιωτικοποίησή της με πολύ μικρό αντίτιμο» αναφέρει εργαζόμενος.

Η δικηγόρος με τα «χρυσά» μπόνους

Από το ρεπορτάζ εντοπίζονται αρκετές περιπτώσεις «χρυσών» συμβολαίων που δόθηκαν σε πρόσωπα τα οποία κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύμβαση που υπεγράφη στις 3 Σεπτεμβρίου του 2012 μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και της δικηγόρου Χ.Τ. (τα πλήρη της στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας). Η συγκεκριμένη δικηγόρος εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο του κ. Λυκουρέζου, ενώ υπήρξε και υπεύθυνη της νομικής υπηρεσίας της Αλουμίνιο Ελλάς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σύμβαση που υπέγραψε η εν λόγω δικηγόρος, η ΛΑΡΚΟ -σε περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης- δεσμεύτηκε να της καταβάλλει 3.500 ευρώ μηνιαίως. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Το σημείο της σύμβασης που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτό που αφορά στις αμοιβές επιτυχίας, τα αποκαλούμενα μπόνους.

Από τη σύμβαση προκύπτει ότι η δικηγόρος θεωρείται «ειδικός» σε ό,τι αφορά στα θέματα της ενέργειας. Αποφασίζεται, λοιπόν, να αμειφθεί καλύτερα, εάν καταφέρει να πετύχει συμφωνία (εξωδικαστική ή μη) για χαμηλότερη προσωρινή τιμή ρεύματος, κάτω των 50 ευρώ.

Όπως αναγράφεται στη σύμβαση, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, η νομικός προβλέπεται να εισπράξει 15.000 ευρώ!

Σε περίπτωση, δε, που η μείωση στην τιμή από προσωρινή γίνει οριστική, τότε η αμοιβή επιτυχίας εκτοξεύεται στα 80.000 ευρώ!

Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, το θέμα του ρεύματος είχε αρχίσει να επιλύεται πολύ πριν από την έλευση της συγκεκριμένης δικηγόρου!

«Πριν από την πρόσληψη της δικηγόρου η εταιρεία είχε ήδη καταφύγει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για μικρότερη τιμή ρεύματος. Στέλναμε στοιχεία, αναλύσεις και πολλά ακόμα. Ξαφνικά προσελήφθη η δικηγόρος και της είπαν να συνεχίσει τη διαδικασία, την ώρα που η νομική υπηρεσία την είχε προχωρήσει αρκετά. Ήδη είχε δώσει φθηνότερη τιμή στην Αλουμίνιο Ελλάς, έτσι λογικό ήταν να δώσει και σε εμάς. Από τη μια πήρε όλα τα στοιχεία της νομικής υπηρεσίας, από την άλλη όμως καρπώθηκε μόνη της το bonus των 15.000 ευρώ» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αποκαλούμενες αμοιβές επιτυχίας δεν σχετίζονται καθόλου με τον μισθό της Χ. Τ., ο οποίος ανέρχεται στα 3.500 ευρώ.  

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

Δείτε τη σύμβαση

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης