H τραγωδία στο Μάτι ξαναζωντανεύει αυτή τη φορά μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια τα δραματικά γεγονότα εκείνης της Δευτέρας και μέσα από εξιστορήσεις παθόντων επισημαίνει την παντελή απουσία κάθε πρόληψης και οργανωμένης αντιμετώπισης μιας από τις χειρότερες πυρκαγιές των 100 τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη.

«Η καταστροφή μετά την καταστροφή»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«92 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολλές περιοχές ερημώθηκαν, αλλά οι φλόγες κατέστρεψαν κάτι περισσότερο, την εμπιστοσύνη των Ελλήνων σε ένα κράτος που δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους πολίτες του» επισημαίνεται στην εισαγωγή του άρθρου. «Εάν οι αρχές είναι συνυπεύθυνες, γίνεται αντικείμενο έρευνας από την Εισαγγελία, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση».  Στάχτη και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος

Η αρθρογράφος κάνει εκτενείς περιγραφές δίνοντας εικόνες πλήρους καταστροφής των σπιτιών και της φύσης, την παρουσία του στρατού, «σαν να ήταν η Χρυσή Ακτή πεδίο μάχης μόλις μια ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας». Και συνεχίζει: «Η Εισαγγελία θέλει να ενημερωθεί, γιατί αυτή η ολοκληρωτική αποτυχία του οργανωμένου κράτους, γιατί, για παράδειγμα, ένας πυρόσβεσης ισχυρίστηκε ότι το βράδυ της μοιραίας εκείνης ημέρας αισθάνθηκε ότι οι προϊστάμενοί του τον εγκατελείψαν.

Αποτέλεσμα των ερευνών δεν υπάρχει ακόμη, αλλά οι μαρτυρίες παθόντων είναι ήδη πολύ σοκαριστικές: «Λεπτά μετά την πυρκαγιά το ηλεκτρικό και οι αντλίες νερού, ακόμη και αυτές για την πυροσβεστική, δεν λειτούργησαν στο Μάτι, οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους πιλότους των ελικοπτέρων, η αστυνομία οδηγούσε τους ανθρώπους προς την κατεύθυνση της φωτιάς, σύστημα συναγερμού με SMS δεν βρίσκονταν σε λειτουργία. Αλλά υπάρχουν κι άλλα πολλά που έχουν εξοργίσει τους ανθρώπους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άρθρο περιγράφονται επίσης πτυχές «της καταστροφής μετά την καταστροφή», για τις επιπτώσεις των καμένων υλικών, όπως μπαταρίες, αμιάντος ή άλλα επικίνδυνα οικοδομικά υλικά. Και γίνεται αναφορά στην αυθαίρετη δόμηση «σε ένα κομμάτι γης που θεωρείται επίσημα ακόμη δάσος και όπου από τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε η άναρχη δόμηση πρώτα σπιτιών και μετά δρόμων με δαιδάλους που βγάζουν στο πουθενά».

«Μεγάλη, ανεξίτηλη ουλή» από τα μνημόνια

Απολογισμό των οκτώ χρόνων ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας κάνει με άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο ευρωβουλευτής και καθηγητής Οικονομικών Μπερντ Λούκε, ιδρυτής του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, από το οποίο αποχώρησε στη συνέχεια.

Ο πολέμιος της ευρωδιάσωσης της Ελλάδας αναλύει τρία σημεία που κατά την άποψή του η πολιτική αυτή απέτυχε. «Στόχος της πολιτικής διάσωσης ήταν μεταξύ άλλων η μείωση του χρέους που τότε κυμαινόταν στο 146% αλλά σε αυτό δεν επέτυχε. Παρά του κούρεμα χρέους το 2012, το 2017 βρίσκονταν στο 179%, τριπλάσιο από το επιτρεπόμενο στην ΕΕ» επισημαίνει στο άρθρο του. «Η πολιτική διάσωσης επέτυχε το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε. Η πορεία είχε προδιαγραφεί διότι, αφενός, η Ελλάδα πήρε στο μεταξύ δάνειο ύψους 176 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χρέος, και αφετέρου, η χώρα έπρεπε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους με αποτέλεσμα να πέσει δραματικά το ΑΕΠ. Και όταν το δημόσιο χρέος ανεβαίνει και η οικονομική ανάπτυξη πέφτει με βάση το ΑΕΠ, ανεβαίνει συνολικά το ποσοστό χρέους».Ο Μπερντ Λούκε ίδρυσε το AfD από διαμαρτυρίας στην πολιτική των διασώσεων

Το καταληκτικό συμπέρασμα του αρθρογράφου είναι ότι ελάχιστα επετεύχθησαν κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τα εισοδήματα των Ελλήνων συρρικνώθηκαν δραματικά, η ανεργία ξετινάχτηκε στα ύψη και μαζί τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. «Σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες η Ελλάδα μένει πίσω. Σε κανένα τομέα δεν διαφαίνεται εισοδηματική ανάκαμψη μέσω μιας άνω του μέσου όρου ανάπτυξης. Η πολιτική διάσωσης άφησε μια μεγάλη, ανεξίτηλη ουλή» καταλήγει ο Μπερντ Λούκε.

Ανταλλάγματα για τη διμερή συμφωνία επαναπροώθησης;

Για την προσφυγική κρίση που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις των δύο αδελφών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, γίνεται εκτενής λόγος στον γερμανικό τύπο με αφορμή την υπογραφή της πρώτης διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στη Γερμανία και την Ισπανία για επαναπροωθήσες στην χώρα πρώτης υποδοχής. Παρόμοιες συμφωνίες επίκεινται με την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο Παρασκευή από την Passauer Neue Presseο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, αποκαλύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βρίσκονται εν εξελίξει και εκφράζει την αισιοδοξία του για την έκβασή τους. «Κυρίως με την Ελλάδα η ολοκλήρωση αναμένεται στο πολύ εγγύς μέλλον, η συμφωνία με την Ισπανία αποτελεί σημαντική πολιτική επιτυχία και δίνει μήνυμα προς τις άλλες δύο χώρες» επισημαίνει.Υπεγράφη η πρώτη διμερής συμφωνίας Γερμανίας-Ισπανίας για επαναπροώθηση των προσφύγων

Σε σχόλιό της με τον τίτλο «Ανταλλάγματα» η Frankfurter Allgemeine Zeitung δεν συμμερίζεται την ευφορία του πολιτικού αξιωματούχου. «Δεν αποτελεί το μεγάλο βήμα προς τα μπρος που υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όταν μιλούσε για στροφή στην πολιτική ασύλου» σημειώνει ο αρθρογράφος.

Σε σχέση με τυχόν ανταλλάγματα η εφημερίδα εικάζει ότι αν και δεν δόθηκαν όπως αναφέρθηκε από επίσημα χείλη, η Γερμανία δεν άφησε τίποτα που να μην χρησιμοποιήσει για να πείσει την Ισπανία να καταγράφει τους νέους πρόσφυγες. «Διότι ποια θα ήταν η σημασία της διαδικασίας του Δουβλίνου, εάν η Μαδρίτη σταματούσε την ταυτοποίηση ή την αφαιρούσε γνωρίζοντας κάποια στιγμή ο πρόσφυγας φεύγοντας προς το βορρά, θα επιστρέψει και πάλι στη χώρα. «Γι αυτό η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θα επιμείνουν για μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων μέσα στην ΕΕ. Λόγω χωρών σαν την Ουγγαρία, σημασία στις διμερείς διαπραγματεύσεις παίζει η διασφάλιση της Γερμανίας ότι θα πάρει ένα κομμάτι βάρους από αυτές τις μεθοριακές χώρες της ΕΕ. Δεν θα δυσκολευτεί να σταθμίσει την κατάσταση, γιατί ως μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ θα πρέπει να φέρει και το μεγαλύτερο βάρος και δεν θα έχει κανένα συμφέρον να αφήσει την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα στα ερείπια του Κανονισμού του Δουβλίνου. Στην Ιταλία βλέπουμε τα αποτελέσματα».

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης