Από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας οι συζητήσεις ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επίλυση ενός πολύ σοβαρού ζητήματος που απασχολεί από το 1974 τον λαό της Κύπρου.

Ορόσημο για την ανακοίνωση ή μη ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό είναι η Παρασκευή, τελευταία ημέρα των συνομιλιών στην Ελβετία για το εδαφικό και τα εκκρεμή ζητήματα Το θέμα της παράνομης κατοχής εδαφών από τους Τούρκους έχει απασχολήσει όλες τις κυπριακές και ελληνικές κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορόσημο για την ανακοίνωση ή μη ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό είναι η Παρασκευή (11/11/2016), τελευταία ημέρα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν για το εδαφικό και τα εκκρεμή ζητήματα που είναι αλληλένδετα.

Συγκεκριμένα, εάν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό, που οι δύο πλευρές θα αντιλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο και τα οποία θα αποτυπώσουν σε χάρτη, τότε την ημέρα αυτή θα ανακοινωθεί, όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, και η ημερομηνία για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Το τελευταίο διάστημα οι επαφές του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί βρίσκονται σε καλό δρόμο, αφού οι αντιπαραθέσεις του παρελθόντος δείχνουν να έχουν αμβλυνθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειώσουμε εδώ πως η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (όπως αποκαλούν οι Τούρκοι το ψευδοκράτος) αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, από την οποία και εξαρτάται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια του νησιού και έχουν ανακηρύξει με δεκάδες ψηφίσματά τους την προσπάθεια απόσχισης ως παράνομη.

Για τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στο θέρετρο της Ελβετίας, ενώ υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία από τις δύο πλευρές, ας κρατάμε «μικρό καλάθι» όσον αφορά στο θέμα της παράνομης κατοχής.

Άλλωστε, η ελληνοκυπριακή πλευρά διαψεύδει τα περί γραπτής συμφωνίας που δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στους ηγέτες και η οποία θα χαλάσει σε περίπτωση που δεν καθοριστεί ημερομηνία για «πενταμερή διάσκεψη», σύμφωνα με την τουρκική πλευρά.

Σήμερα ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση επί του ενοποιημένου εγγράφου, στο οποίο οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να καταγραφούν με μπλε χρώμα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινο  της τουρκοκυπριακής, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία και την αποτύπωση των κριτηρίων που θα συμφωνηθούν σε χάρτη Πάντως, οι διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά στα κριτήρια του εδαφικού παραμένουν. Σήμερα, Πέμπτη, ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση επί του ενοποιημένου εγγράφου στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να καταγραφούν με μπλε χρώμα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινο της τουρκοκυπριακής, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία και την αποτύπωση των κριτηρίων που θα συμφωνηθούν σε χάρτη.

Τα κριτήρια της ελληνοκυπριακής πλευράς αφορούν στο ποσοστό εδάφους υπό επιστροφή, τον αριθμό των προσφύγων, την ακτογραμμή και τα ιστορικά/πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία χωρίς να γίνονται αναφορές σε περιοχές. Αυτό θα γίνει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εάν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων που θα πρέπει να αποτυπωθούν σε έναν χάρτη.

Πάντως, την Τετάρτη, το κλίμα στη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί περιγράφεται από τις ίδιες πηγές ως καλό, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στο θέμα των κριτηρίων.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν σε επίπεδο διαπραγματευτών τα έγγραφά τους για τα κριτήρια.

Όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το έγγραφο της ελληνοκυπριακής πλευράς έτυχε προηγουμένως επεξεργασίας και έγινε πιο δομημένο και με επεξηγηματικές παραγράφους μετά και την ενημέρωση που είχαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας από τον πρόεδρο Αναστασιάδη έπειτα από την πρωινή συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα των τεσσάρων κεφαλαίων που συνδέονται με το εδαφικό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως κατά κύριο λόγο πρόοδος καταγράφεται σε θέματα Ε.Ε. και οικονομίας καθώς και στο περιουσιακό, αφού για πρώτη φορά συζητήθηκε το ζήτημα των υπό εδαφικές αναπροσαρμογές περιοχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης