Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη 31 Μαρτίου, είναι 102 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.314, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. Από τα 102 περιστατικά, τα 20 εντοπίζονται στο πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 85 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ έξι έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τους νέους θανάτους από κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 49. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη, ενώ 37 από αυτούς είναι άντρες και πάνω από το 96% είχαν υποκείμενο νόσημα.

Σήμερα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων (συνολικά 7) και τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση ασθενών σε ΜΕΘ (+13).

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς, το 57%, έχουν υποκείμενο νόσημα. Οι 17 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα έχουν γίνει συνολικά 16.732 επιδημιολογικά τεστ.

Η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα σε διάστημα ενός μήνα να καταγραφούν μισοί θάνατοι από τον κορωνοϊό σε σχέση με τους αντίστοιχους από τη γρίπη που έχουν σημειωθεί εφέτος. 

Κάνοντας λόγο για τη μεταδοτικότητα του ιού, είπε ότι φαίνεται πως σε κάθε συμπτωματικό αντιστοιχεί κι ένας ασυμπτωματικός φορέας του ιού που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει. «10-50% των μεταδόσεων εκτιμούμε ότι οφείλονται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Βρέθηκαν 20 κρούσματα στο πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εντοπίστηκαν 20 περιστατικά που αφορούν την έξαρση της επιδημίας στο πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου. Tα 383 άτομα που βρίσκονταν στο πλοίο ελέγχθηκαν από ομάδα του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την πολιτική προστασία. 

Πρόκειται για το ελληνόκτητο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ, 383 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων και 36 Έλληνες.

Το πλοίο βρίσκεται αρόδου στο λιμάνι του Πειραιά και δεν μπορεί να καταπλεύσει, λόγω του ότι έχει τεθεί από 21/03 σε ισχύ υπουργική απόφαση με περιοριστικά μέτρα για τον κατάπλου των σκαφών και των πλοίων στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από εταιρεία της Μάλτας και Τούρκο ιδιοκτήτη να μεταφέρει στην Ισπανία τα συγκεκριμένα πληρώματα προκειμένου να επανδρώσουν άλλo πλοίo εκεί.

Ωστόσο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν μπόρεσε να καταπλεύσει λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από τις αρχές της Ισπανίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Έτσι το πλοίο πήρε εντολή από τη ναυλώτρια εταιρεία να μεταφέρει τα πληρώματα στην Τουρκία, αλλά οι τουρκικές αρχές επιτρέπουν μόνο στους Τούρκους υπηκόους να αποβιβαστούν στο τουρκικό έδαφος.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας

Ο κ. Τσιόδρας έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση μασκών. Σύμφωνα με τον ίδιο, δηλαδή, ότι δεν προστατεύουν απόλυτα, και θα πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα για να προστατευτούμε. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε τα πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ που αναφέρουν ότι πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας από άτομα που νοσούν, αλλά και όσους φροντίζουν ασθενείς. 

Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί το μέτρο αποστασιοποίησης, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού.

Όσον αφορά τη γυναίκα που διαμένει σε δομή φιλοξενίας και βρέθηκε θετική στον ιό μετά τη γέννηση του παιδιού της, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Επισημαίνεται ότι εξετάστηκε και φιλικό πρόσωπο υψηλού κινδύνου έκθεσης που συγκατοικούσε με τη γυναίκα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δεν είναι φορέας του ιού.

«Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά για τις παραλίες. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό. 

Αύξηση θερμοκρασίας και διασπορά του ιού

Σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και την επίδρασή της στη διασπορά του ιού, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως υπάρχουν βασικά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, κάτι που ισχύει και για την οικογένεια των κορωνοϊών. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα του πως θα συμβεί το ίδιο με τον νέο κορωνοϊό, και θα μειωθεί η διασπορά και η επιβίωσή του στο περιβάλλον της πατρίδας μας, αν και δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα γιατί δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία. 

Επίσης, πάνω στο ίδιο θέμα ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως ένα άλλο στοιχείο που δεν υπολογίζεται είναι ότι ο ιός κυκλοφορεί σε άλλες χώρες που χαρακτηρίζονται από διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, και μπορεί να εισάγεται στην Ελλάδα από εκείνες. 

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα: 

 

 

Αυστηρά μέτρα σε πέντε δήμους – Σε ολική καραντίνα η Μεσοποταμία Καστοριάς

 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας τρεις δήμοι της Καστοριάς και δύο της Ξάνθης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, από σήμερα 8 η ώρα το βράδυ μέχρι την ίδια ώρα της 14ης Απριλίου, η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς θα μπει σε αυστηρή καραντίνα και η είσοδος και έξοδος των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τροφοδοσία. 

Επίσης, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από σήμερα στις 8 το βράδυ στη μετακίνηση των πολιτών θα εφαρμοστούν για 14 ημέρες στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Σε αυτές τις περιοχές θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το επόμενο πρωί. 

Επίσης, ενημέρωσε πως ανεστάλη προληπτικά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ηλίου.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειες τους.

Τόνισε πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ότι ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Παράλληλα, αναστέλλονται στους πέντε αυτούς δήμους:

  • Η μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που χρήζουν βοηθείας. Η βοήθεια θα παρέχεται από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Η μετάβαση σε τελετές. Εξαιρούνται οι κηδείες, στις οποίες μπορούν να μεταβούν μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού.
  • Η σύντομη μετακίνηση για σωματική άσκηση ή βόλτα κατοικίδιου. Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα πάνε βόλτα για μόλις 15 λεπτά πέριξ της κατοικίας τους.

Ακούστε όσα δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς: 
 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης