Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο πρώην Δήμαρχος του Βουκουρεστίου, Σορίν Οπρέσκου, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης στη Γλυφάδα, καθώς έκανε τη βόλτα του στην παραλιακή.

Ο 71χρονος Ρουμάνος, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των ρουμανικών Αρχών για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της σύστασης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος, είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται όσον αφορά το σπίτι στο οποίο διέμενε, το οποίο ακόμη δεν είχε εντοπιστεί, ενώ επικεντρώνονται στο αν νοίκιαζε ή τον φιλοξενούσε κάποιο δεύτερο πρόσωπο, ενώ πάνω του δεν βρέθηκε κάποιο πλαστό έγγραφο, που σημαίνει ότι κυκλοφορούσε με τα πραγματικά.

Πλέον, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες προκειμένου ο Ρουμάνος να εκδοθεί στη χώρα του.

Ο Οπρέσκου είχε καταδικαστεί την Παρασκευή 13 Μαΐου, από το Εφετείο του Βουκουρεστίου σε 10 χρόνια και 8 μήνες φυλάκιση για δωροδοκία, σύσταση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας και κατάχρηση εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι έλαβε, τον Σεπτέμβριο του 2015, στο σπίτι του στο Τσιολπάνι, το ποσό των 25.000 ευρώ από τον υφιστάμενό του Μπόγκνταν Πόπα, πρώην διευθυντή της Διοίκησης Κοιμητηρίων, χρήματα που φέρονται να προέρχονται από παράνομες ενέργειες.

Αρχικά, το Δικαστήριο του Βουκουρεστίου (πρωτοδικείο) καταδίκασε τον Oπρέσκου, τον Μάιο του 2019, σε φυλάκιση 5 ετών και 4 μηνών. Μία ποινή που ωστόσο αυξήθηκε από το Εφετείο του Βουκουρεστίου σε 10 χρόνια και 8 μήνες, αφού οι δικαστές τον έκριναν ένοχο και για το αδίκημα της σύστασης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας.

Έτσι, το δικαστήριο απεφάνθη στην καταδίκη 6 χρόνων και 6 μηνών του Οπρέσκου για τη διάπραξη του εγκλήματος της σύστασης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, 6 χρόνια για δωροδοκία, 3 χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και 3 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι ποινές συγχωνεύτηκαν.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης την κατάσχεση από τον Οπρέσκου των ποσών των 25.000 ευρώ, 102.400 λέι (21.000 ευρώ) και 9.500 ευρώ.

Οι δικαστές αποφάσισαν επίσης την εκτεταμένη κατάσχεση ενός κτιρίου που βρίσκεται στο Βουκουρέστι, στην οδό Herastrau, που αγόρασε ο πρώην δήμαρχος μέσω της φίλης του Aντριάνα-Eλενα Νίκα αλλά και ενός κτηρίου ιδιοκτησίας Οπρέσκου στο χωριό Τσιολπάνι.

Ο πρώην δήμαρχος πρέπει επίσης να πληρώσει 50.000 λέι (10.000 ευρώ) σε δικαστικά έξοδα στο κράτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης