Πανελλήνιες 2021: Στο ΣτΕ για την ελάχιστη βάση εισαγωγής προσέφυγαν 49 γονείς μαθητών Eσπερινών Λυκείων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 18:43
Πανελλήνιες 2021: Στο ΣτΕ για την ελάχιστη βάση εισαγωγής προσέφυγαν 49 γονείς μαθητών Eσπερινών Λυκείων

Την ημέρα της πρεμιέρας των Πανελλαδικών Eξετάσεων κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που υπογράφουν 49 γονείς μαθητών Eσπερινών Λυκείων, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος ο πρόσφατος νόμος 4777/2021 του υπουργείου Παιδείας, με τον οποίο  θεσμοθετήθηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Παράλληλα, οι γονείς ζητούν να ακυρωθεί η από 13.5.2021 υπουργική απόφαση που καθορίζει τους συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι γονείς αναφέρουν ότι το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο σε όσους φοιτούσαν σε Εσπερινά Λύκεια και ήταν υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, έδινε μπόνους, έτσι ώστε να εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% του γενικού συνόλου των εισακτέων. Με την κατάργηση του μπόνους και τις υπόλοιπες διατάξεις του νέου νομοθετικού πλαισίου, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημειώνουν οι γονείς. Επιπλέον, οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ήδη συμπληρώσει τις δηλώσεις προτιμήσεώς τους στις Σχολές, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος 4777/2021.

Σύμφωνα με την προσφυγή, παραβιάζεται  το συνταγματικά  κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση (άρθρο 16 Συντάγματος), καθώς η Πολιτεία με την κατάργηση του μπόνους, κάθε άλλο παρά προστατεύει και ενισχύει την εκπαίδευση, αφού δεν αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών που χρήζει ειδικής ρύθμισης εξομοιώνεται με τους άλλους υποψηφίους. Ακόμη, οι γονείς σημειώνουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική διάταξη περί ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), καθώς η εξομοίωση των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων με τους υπόλοιπους μαθητές είναι ανεπίτρεπτη.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας, καθώς ο επίμαχος νόμος δεν προβλέπει την έκδοση οποιασδήποτε εκτελεστής ή κανονιστικής ατομικής διοικητικής πράξης, έτσι ώστε να μπορεί να προσβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 18:44