Στο «σφυρί» γνωστή επιστολή του Κολοκοτρώνη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013, 15:41
Στο «σφυρί» γνωστή επιστολή του Κολοκοτρώνη

Σε δημοπρασία πρόκειται να βγει αύριο Τετάρτη η ιστορική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τη θρυλική φράση «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η τιμή του ιστορικού κειμένου που συντάχθηκε από τον Θ. Κολοκοτρώνη στις 15 Ιουνίου του 1822, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει πολύ τα 4 χιλιάδες ευρώ, λόγω της κρίσης, διαφορετικά εκτιμάται ότι η επιστολή μπορεί να έφθανε και τις 8 χιλιάδες ευρώ. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί από τον οίκο «Πέτρος Βέργος». 

«Το έγγραφο βρισκόταν για χρόνια στο συρτάρι και έως τώρα ήταν αθέατο στο ευρύ κοινό και άγνωστο στην επιστημονική κοινότητα, σε αντίθεση με την επιστολή του 1826, η οποία δημοπρατήθηκε στο παρελθόν» αναφέρει ο κ. Πέτρος Βέργος.

Με το κείμενο αυτό, ο Κολοκοτρώνης απευθύνθηκε στους κατοίκους χωριών προκειμένου να τους παροτρύνει να βοηθήσουν στην πολιορκία της Πάτρας. Είναι μία από τις σπάνιες επιστολές που φέρουν τη σφραγίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ανήκει σε ιδιωτική συλλογή μαζί με 8 ακόμη επιστολές. Οι δύο βγαίνουν σε δημοπρασία με τη δεύτερη να εκτιμάται ότι θα πωληθεί σε τιμή κατά 500 ευρώ χαμηλότερη.

 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη:

«Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας. Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ' ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον. 15 Ιουνίου 1822, Σαραβάλι εκ της πολιορκίας Πατρών, Ο Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013, 15:42