«Στο σφυρί» ακίνητα γνωστών μεγαλοοφειλετών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013, 13:24
«Στο σφυρί» ακίνητα γνωστών μεγαλοοφειλετών
Σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Το Δημόσιο «βάζει χέρι» σε γνωστά και μη πρόσωπα και σε επιχειρήσεις που χρωστούν πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα έξι ακίνητα που ήδη έχουν βγει στο «σφυρί» αφορούν οφειλέτες, γνωστούς επιχειρηματίες, οι οποίοι συνολικά χρωστούν 95,1 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική αξία της ακίνητης περιουσίας τους και τα έσοδα που προσδοκά το Δημόσιο ανέρχονται σε τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους εξής οφειλέτες:

1 Παναγιώτης Κουτσίκος, ως διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας ΑΡΓΩ ΑΕ. Το αρχικό κεφάλαιο που χρωστούσε ήταν 11,3 εκατ. ευρώ και η συνολική οφειλή μετά τις προσαυξήσεις έφτασε τα 20,7 εκατ. Ο κ. Κούτσικος είναι πρώην σύζυγος της Μαρ. Γιαννάκου, ευρωβουλευτού της ΝΔ και πρώην υπουργού Παιδείας. Το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση και στον πλειστηριασμό μιας διατηρητέας διώροφης οικοδομής στην οδό Μακρή 9Α στην περιοχή Μακρυγιάννη που έχει έκταση 302 τ.μ. Η πρώτη προσφορά για το ακίνητο ήταν 800.000 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκαν 3 αποθήκες στην Αθήνα με αρχική τιμή 106.600 ευρώ. Ο πλειστηριασμός κρίθηκε άγονος, αφού δεν υπήρξαν πλειοδότες, και κατακυρώθηκε προσωρινά στο Δημόσιο. Ωστόσο δεν έγινε κατακύρωση των πλειστηριασθέντων ακινήτων στο Δημόσιο από τον γενικό γραμματέα Εσόδων.

2 Γαβαλάς Απόστολος, διευθύνων σύμβουλος της «Λάκης Γαβαλάς ΑΕ». Ο γνωστός σχεδιαστής, χρωστούσε 10,2 εκατ. ευρώ και με τις προσαυξήσεις η οφειλή έφτασε τα 12,6 εκατ. Το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση της εξοχικής βίλας του στη Μύκονο με αρχική τιμή προσφοράς... μόλις 960.000 ευρώ. Ωστόσο ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε διότι υπήρξε απαγόρευση εκποίησης από την Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος.) Ο Λ. Γαβαλάς προσπάθησε να πουλήσει τη βίλα του πέρυσι με ένα ποσό της τάξης των 8 εκατ. ευρώ! Είναι απορίας άξιον ποιος εκτίμησε το εν λόγω ακίνητο μόλις για το 1/10 της εμπορικής αξίας του. Προφανώς πρόκειται για την αντικειμενική αξία, ωστόσο το κράτος θα χάσει πολλά αν το πουλήσει στην τιμή των 960.000 ευρώ.

3 Ι. Λάζαρης - Μανιάτης ΟΕ. Η εν λόγω εταιρεία χρωστούσε στο Δημόσιο αρχικά 14,9 εκατ. και με τις προσαυξήσεις η οφειλή έφτασε τα 28,2 εκατ. ευρώ. Η κατάσχεση που έγινε αφορούσε πολυτελές σπίτι στο Λαγονήσι με αρχική τιμή 684.871 ευρώ. Και πάλι δεν υπήρξε πλειοδότης στον πλειστηριασμό, ενώ εκκρεμεί απόφαση για την κατακύρωση ή μη του ακινήτου στη Γενική Γραμματεία Εσόδων.

4 ΠΟΛΥΦΟΡΜ ΜΑΝΙΟΥΦΑΚΤΟΡΙΝΓΚ ΜΟΝ/ΠΗ. Η εταιρεία χρωστούσε 6,8 εκατ. και με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 16,1 εκατ. Το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση του εργοστασίου Φορμαλδεΰδης και Πολυμερισμού στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Η αρχική τιμή ήταν 4 εκατ. ευρώ, αλλά δεν βρέθηκαν πλειοδότες.

5 Προοδευτική ΑΤΕ. Η γνωστή κατασκευαστική εταιρεία, που αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, είχε αρχικά ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,4 εκατ. ευρώ Δημόσιο (με τις προσαυξήσεις 3,3 εκατ. ευρώ).

6 ΒΙΛΚΟ Π. ΒΗΛΑΡΑΣ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων και χρωστούσε αρχικά 7,5 εκατ. ευρώ (συνολικό ποσό 13,8 εκατ.). Το 2009 έγινε κατάσχεση του εργοστασίου της στο Ηράκλειο Αττικής με αρχική τιμή τα 2 εκατ. ευρώ, αλλά ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε κατόπιν απόφασης δικαστηρίου.

Από τις έξι υποθέσεις από τις οποίες το Δημόσιο ήθελε να εισπράξει 11 εκατ. ευρώ για χρέη 95 εκατ. ευρώ (σχεδόν το 10% δηλαδή), τελικά δεν εισέρρευσε στα ταμεία ούτε ένα ευρώ, αλλά τουλάχιστον το υπουργείο Οικονομικών έκανε τις πρώτες κατασχέσεις σε επωνύμους και έβαλε κάποια ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό του.

Στο μεταξύ, νέο, διευρυμένο πρόγραμμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ξεκινά τους επόμενους μήνες η Γενική Γραμματεία Εσόδων. Υπάρχει σχεδιασμός για 21 «σφυράκια» από τα οποία το Δημόσιο φιλοδοξεί να εισπράξει τουλάχιστον 30,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα ακίνητα που έχουν ήδη κατασχεθεί προέρχονται από γνωστές και μη εταιρείες, οι οποίες χρωστούν το ποσό των 466 εκατ. ευρώ, κυρίως από μη καταβολή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι περιπτώσεις που ξεχωρίζουν:

Ταγταλίδης Παναγιώτης: Πρόκειται για τον πρώτο πολίτη που καταδικάστηκε σε ισόβια για εικονικά τιμολόγια και είναι στη φυλακή. Φέρεται να χρωστά το αστρονομικό ποσό των 197 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο δεν θα πρέπει να ελπίζει σε πολλά έσοδα, παρά τις κατασχέσεις ακινήτων που έχει κάνει.

Συγκεκριμένα έχει κατασχεθεί διώροφο κτίσμα, βιομηχανοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και στον πλειστηριασμό που θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου η αρχική τιμή θα είναι 2,4 εκατ. Ο Ταγταλίδης ήταν έμπορος ρούχων και είχε την εταιρεία «Theo Textil».

Αφοί Σταύρου: Η εταιρεία χρωστά στο Δημόσιο πάνω από 70 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει κατασχέσεις 5 αγρών και δύο οικοπέδων, καθώς και έτερου οικοπέδου με γραφεία και αποθήκες. Τα πρώτα ακίνητα εκπλειστηριάζονται στις 18 Δεκεμβρίου με πρώτη προσφορά περί τα 780.000 ευρώ συνολικά. Για το οικόπεδο με γραφεία, ωστόσο, η αρχική τιμή που ζητείται είναι 1,2 εκατ. ευρώ.

Karouzos Real Estate: Είναι η εταιρεία του έγκλειστου στον Κορυδαλλό Γιάννη Καρούζου, ο οποίος χρωστά περί τα 14 εκατ. ευρώ και του έχουν γίνει κατασχέσεις ακινήτων που θα εκπλειστηριασθούν στις 27 Νοεμβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κατασχέσεις έγιναν το 2010, πριν δηλαδή ξεσπάσει το σκάνδαλο, επομένως φαίνεται ότι χρωστούσε στο Δημόσιο εδώ και χρόνια.

Τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί είναι δύο διαμερίσματα στη Γλυφάδα (πρώτη προσφορά 464.000 ευρώ), κατάστημα ισογείου (700.000 ευρώ), άλλη οικοδομή στη Γλυφάδα (304.000 ευρώ) και δύο αποθήκες (6.400 και 48.000 ευρώ).

Μπαλάφας Κων/νος, διευθύνων σύμβουλος της «Αθηναϊκή Τεχνική».Η εταιρεία ανενεργή, χρωστά 8,7 εκατ. ευρώ κι έχουν γίνει κατασχέσεις σε 7 διαμερίσματα. Alapis.

Η εταιρεία του έγκλειστου επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη χρωστά στο Δημόσιο 7,2 εκατ. ευρώ και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει κατασχέσεις σε ισόγειο κατάστημα στο Π. Φάληρο και τρεις ορόφους στην οδό Μιχαλακοπούλου 35-37. Η πρώτη τιμή στον πλειστηριασμό είναι συνολικά 2,2 εκατ. ευρώ.

Ανδρέας Κορασίδης: Ο γνωστός επιχειρηματίας βρίσκεται στη λίστα ως διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΚΟΡ. Χρωστά 17,2 εκατ. ευρώ και του έχει κατασχεθεί το ½ οικοπέδου 676 τ.μ. στο Πανόραμα Βούλας με αρχική τιμή 240.000 ευρώ που θα εκπλειστηριασθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Παπαθανασίου Θωμάς, διευθύνων σύμβουλος της YZATIS: Χρωστά 2,3 εκατ. ευρώ και του κατασχέθηκε κτίριο στη Νέα Ερυθραία που εκπλειστηριάζεται έναντι 1.040.000 εκατ. ευρώ.

ALFA KERAMICA: Πρόκειται για κεραμοποιία της οικογένειας Σαπουνά, η οποία χρωστά 1,9 εκατ. ευρώ. Η κατάσχεση αφορά γήπεδο με κτίριο στη Λάρισα και η αρχική τιμή στον πλειστηριασμό είναι 8 εκατ.

Γασπαρινάτος Ιωάννης. Οι ατομικές οφειλές του από κληρονομιά και ΦΑΠ ανέρχονται σε 2,1 εκατ. και κατασχέθηκαν οικόπεδο με οικοδομή στην Πάτρα. Η αρχική τιμή στον πλειστηριασμό είναι 1,1 εκατ. ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013, 14:34