Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, αφού και χθες ανακοινώθηκαν 315 νέοι ασθενείς εκ των οποίων οι 165 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο αριθμός αυτός, ανησυχεί τους ειδικούς οι οποίοι ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου φοβούνται τον … συνωστισμό στα νοσοκομεία όχι μόνο λόγω Covid-19 αλλά και λόγω των άλλων ιώσεων που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο.

Εάν δεν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων το επόμενο 15ήμερο τότε ο μήνας Οκτώβριος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για το ΕΣΥ καθώς φαίνεται πως ο αριθμός των αρρώστων θα αυξηθεί και λόγω των λοιπών ιώσεων με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί «ασφυξία» στα νοσοκομεία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι πολίτες που θα αρρωσταίνουν θα τρέχουν κυριολεκτικά στα νοσοκομεία υπό το φόβο ότι έχουν κορωνοϊό αφού τα συμπτώματα μιας κοινής ίωσης με εκείνα του Covid -19 είναι ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, προς το τέλος Οκτωβρίου οι υγειονομικές αρχές υπολογίζουν ότι τα πολλαπλά περιστατικά είναι πιθανό να προκαλέσουν ασφυξία στο ΕΣΥ. Γι’ αυτό και βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για το υπουργείο Υγείας, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, είναι να προετοιμασθούν τα νοσοκομεία τόσο με νέες κλίνες ΜΕΘ, όσο και με απλές κλίνες covid-19.

Επίσης, κύριος στόχος είναι να προετοιμασθούν ορισμένα Κέντρα Υγείας τα οποία θα υποδέχονται τους πολίτες με συμπτώματα. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού σε πολλές νοσοκομειακές μονάδες ενδεχομένως να δυσκολέψει την κατάσταση των αρχών γι’ αυτό το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να περιορίσει με τα αυστηρά μέτρα, την εξάπλωση του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι, από χθες και για τις επόμενες δυο εβδομάδες τα νέα μέτρα αφορούν στον περιορισμό της κυκλοφορίας έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών στα κέντρα διασκέδασης αλλά και τις πλατείες. Ωστόσο, παρά την απαγόρευση του συνωστισμού, το μέτρο δεν εφαρμόζεται απ’ όλους με αποτέλεσμα να επιβάλλεται επιβολή προστίμων τόσο στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων όσο και τους πολίτες.

Για την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ αποφασίστηκε:

– Μεγάφωνα περιπολικών για αποσυμφόρηση σε πλατείες με ηχητικά μηνύματα

– Αυτόφωρο και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες

– Πρόστιμο 150 ευρώ για συγχρωτισμό πέραν των 9 ατόμων

– Έλεγχοι «ποτοαπαγόρευσης», που θα ισχύει και για ποτά που μπορεί να φέρνουν από το σπίτι τους όσοι συγχρωτίζονται στις πλατείες

Ποιοί καλούνται να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης

Ήδη από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης. Οι ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες κ.λ.π.) καθώς και οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιαστούν, αφού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό της γρίπης.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εμβολιαστική περίοδο ο αριθμός των υγειονομικών που εμβολιάστηκε έσπασε κάθε ρεκόρ, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 10%.

Συγκεκριμένα τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, 5 στους 10 γιατρούς και νοσηλευτές εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο της γρίπης. Γεγονός που ενισχύει πάντα την προστασία της χώρας από τον ιό της γρίπης, αλλά καταδεικνύει και την ανησυχία που υπάρχει και στο υγειονομικό προσωπικό. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας γιατροί και νοσηλευτές για πρώτη φορά εμβολιάσθηκαν με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης