Έξι χρόνια μετά το άγριο έγκλημα στην Κυψέλη με θύμα τον συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του, ρουμανικής καταγωγής, ηλικίας σήμερα 30 και 33 ετών, κάθισαν εκ νέου στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας. Και οι δύο, πρωτοδίκως έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και 4ετή φυλάκιση, ο καθένας για απόπειρα ληστείας.

Ήταν Δεκέμβριος του 2014, όταν φίλος του συγγραφέα που είχε ανησυχήσει, μπήκε με συγγενικό πρόσωπο του θύματος, μέσα  διαμέρισμα  στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη, όπου ζούσε ο Μένης Κουμανταρέας και τον είδε, μέσα σε μία λίμνη αίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Είχαμε συναντηθεί στις 8 το βράδυ για φαγητό κοντά στο σπίτι του. Εκεί ο Μένης μου είπε ότι είχε κάποια συνάντηση μετά, έλαβε τηλεφώνημα αλλά δεν ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος. Μου είπε ότι θα ανέβαινε για λίγο στο σπίτι του για να πάρει τα φάρμακά του, ήταν άρρωστος έπασχε από καρκίνο. Την επόμενη εβδομάδα θα έμπαινε στο νοσοκομείο και δεν ήξερε αν θα έβγαινε ….Ανέβηκε αλλά καθυστερούσε και εγώ ανησύχησα. Του τηλεφωνούσα αλλά δεν απαντούσε..», κατέθεσε ο μάρτυρας, φίλος και συνεργάτης του συγγραφέα ο οποίος υποστήριξε πως χρειάστηκε να ψάξει για να βρει τα κλειδιά του διαμερίσματος  από συγγενικά του πρόσωπα. Καταθέτοντας  περιέγραψε όσα είδε όταν ο ίδιος με ένα συγγενή του θύματος μπήκαν στο σπίτι της οδού Ζακύνθου: «Μόλις ανοίξαμε την πόρτα καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή ότι κάτι είχε γίνει. Οι ντουλάπες ήταν ανοιχτές. Ο Μένης ήταν στο κρεβάτι νεκρός ανάσκελα, είχε αίματα στο πρόσωπο, στα χέρια»

Ο  μάρτυρας ανέφερε πως ο άτυχος συγγραφέας γνώριζε τον πρώτο κατηγορούμενο για δέκα ίσως και περισσότερα χρόνια ενώ και οι τρεις μαζί συχνά γευμάτιζαν ή έπιναν καφέ.

Περιγράφοντας το είδος της σχέσης που είχαν οι δυο άνδρες – θύμα και κατηγορούμενος – δεδομένης της διαφοράς ηλικίας, ο μάρτυρας κατέθεσε: «Ο Κουμανταρέας ήταν γκέυ. Είχαν σχέση όχι μόνο σεξουαλική – ερωτική αλλά και πνευματική. Του έδινε χρήματα όταν τον συναντούσε. Ο κατηγορούμενος εξομολογούνταν στο Μένη τα προβλήματά του. Νομίζω ότι είχε γνωρίσει και την αδελφή του. Ο Μένης το 2010 είχε χάσει τη γυναίκα του….».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος: Πήγαιναν καλά τα πράγματα σε αυτή τη σχέση μέχρι τέλους;

Μάρτυρας: Όχι υπήρχαν κάποιοι διαξιφισμοί, κάποιες εντάσεις δεν ξέρω που οφείλονταν. Ο Μένης μου είχε πει ότι του τηλεφωνούσε ο κατηγορούμενος συνέχεια και του ζητούσε χρήματα και πως δεν ήξερε τι να κάνει. Του είπα να σταματήσει να τον συναντά.

 Εισαγγελέας: Ο κατηγορούμενος ήξερε ότι το θύμα έβλεπε εν ζωή κι άλλους αλλοδαπούς;

Μάρτυρας: Ναι το γνώριζε ότι έδινε και σε άλλους χρήματα. Γνώριζα πως είχε χρήματα στο σπίτι αλλά δεν ξέρω πόσα, τα χρειάζονταν για τις θεραπείες του.

Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας είπε πως δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο πρώτος κατηγορούμενος θα έφτανε σε ένα τέτοιο σημείο, όχι να σκοτώσει, όπως είπε, αλλά ακόμη και να σπρώξει έναν 83χρονο  άνθρωπο ο οποίος τον είχε βοηθήσει τόσες πολλές φορές. «Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα. Περίμενε με το συγκατηγορούμενό του τέσσερις ώρες στο ισόγειο της πολυκατοικίας για να γυρίσει ο Μένης. Πράγμα που σημαίνει ότι το είχαν υπολογίσει. Οι δυο κατηγορούμενοι συναντήθηκαν και σχεδίασαν πως θα επιτεθούν….».

Την κατάθεση, ωστόσο, αμφισβήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ο συγκεκριμένος μάρτυρας έχει πέσει σε αντιφάσεις.

Η δίκη συνεχιστεί στις 5 Οκτωβρίου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης