Στις κάλπες θα προσέλθουν οι δικηγόροι της Αθήνας στις 5, 6, 7, 8 και 11 του Ιουνίου για να αποφασίσουν, δια δημοψηφίσματος, τη στάση τους απέναντι στην πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας με τη δημιουργία δύο ακόμη Πρωτοδικείων στην Αττική. Η εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Ευελπίδων προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στο δικηγορικό κλάδο που προχωρεί σε δημοψήφισμα για να τοποθετηθούν οι δικηγόροι και να αποφασίσουν με την ψήφο τους για το θέμα αυτό.

O πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατηγόρησε τον κ. Κοντονή για αιφνιδιασμό των δικηγόρων αλλά και μία κίνηση που θα εξυπηρετήσει μόνο τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, καταστρέφοντας τα μικρά που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Σε μία εποχή μάλιστα που αφαιρείται δικαστική ύλη από το Πρωτοδικείο είτε λόγω οικονομικής κρίσης είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρονται στα Ειρηνοδικεία, ενώ μειώνεται συνεχώς ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Βερβεσός διερωτήθηκε ποια η σκοπιμότητα της ταυτόχρονης λειτουργίας τριών Πρωτοδικείων. « Που θα τα κάνει, ποσό κοστίζουν, που θα βρει τα κονδύλια. Πως θα τα κάνει με τους ίδιους δικαστές; Εδώ δεν έχουν φωτοτυπικό χαρτί… Αυτήν τη στιγμή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών ενώ συνολικά, εάν συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά φθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα Πρωτοδικεία;». Ενδεικτικά των ελλείψεων που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στο Πρωτοδικείο είναι το γεγονός, ο γιατρός που βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί από τον ΔΣΑ, όπως τόνισε ο κ. Βερβεσός, ενώ ο σύλλογος είναι αυτός που με δικά του χρήματα αναβαθμίζει το Ίντερνετ στο Πρωτοδικείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2016-2017 η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έδωσε 6.400 ευρώ για την αγορά κλιματιστικών και εκτυπωτών, ενώ τα τελευταία χρόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει δαπανήσει περισσότερα από 300.000 ερυώ για αγορά και συντήρηση μηχανημάτων, έπιπλα γραφείου, συντήρηση ασανσέρ, εγκατάσταση και λειτουργία wi-fi.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι η επίμαχη εξαγγελία συνδέεται με τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η διάσπαση του Πρωτοδικείου θα βοηθήσει τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία ενώ θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους δικηγόρους που δουλεύουν μόνοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης