Στις 12 το μεσημέρι αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιαγκών σταθμών. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, εντός της ημέρας, χιλιάδες οικογένειες θα ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.

Μετά το κλείσιμο των γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα, οι ειδικοί εξέτασαν όλα τα σενάρια για το κλείσιμο ή όχι των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις των ειδικών, τα παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία, δεν είναι μεταδότες του ιού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου, κ. Στέλιο Πέτσα, «η πρόταση των ειδικών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, γίνεται όχι γιατί τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι μεταδότες του ιού, αλλά για να αποφευχθεί ο συνωστισμός των γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία».

Στην ενημέρωση θα συμμετάσχουν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η συνεδρίαση που αφορά την εισήγηση των λοιμοξιολόγων για το κλείσιμο ή όχι όλων των σχολικών μονάδων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, με τους ειδικούς να καταλήγουν στην πρόταση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά. Ωστόσο, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown. Το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ισχύσει και για τους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τρία σενάρια για το κλείσιμο των σχολείων

 – Να κλείσουν δημοτικά και βρεφονηπιακοί στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

 – Να κλείσουν τα σχολεία σε όλες τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές

 – Να κλείσουν όλα τα σχολεία, πανελλαδικά

Τελικώς, επικράτησε η τρίτη, πιο δραστική λύση για να αντιμετωπιστεί η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η τηλεργασία, ενώ και πάλι θα λειτουργήσει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού. ‘Ηδη, οι εκπαιδευτικοί έχουν ενημερώσει τους γονείς των μαθητών τους για εγγραφή των παιδιών στις πλατφόρμες της τηλεκπαίδευσης.

Άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς

Νέα εγκύκλιο με μέτρα και ρυθμίσεις για τον κορωνοϊό και το κλείσιμο των σχολείων, εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στην εγκύκλιο αυτή συμπεριλαμβάνονται όλα τα νέα μέτρα για την τηλεργασία – όπως η έκθεση που πρέπει να έχει κάθε υπηρεσία για να δικαιολογεί ότι απασχολεί το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, και αναλυτικές οδηγίες για τις διευκολύνσεις γονέων.

Αναφορικά με τους γονείς μαθητών, στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ επισημαίνεται:

«Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας και συνεπεία αυτής της πλήρους αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης και περιορισμού της διασποράς του COVID-19, για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου. Επιπλέον, στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον την χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι υπάλληλοι αυτοί δύνανται να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το παγίως προβλεπόμενο εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της δημόσιας υπηρεσίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης