Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι με το “σήμα” λήξης της ανάκρισης που δίνει ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθ. Μαρνέρης. Πρόκειται για τον άνθρωπου που αξιολογεί και τα τελευταία στοιχεία για να ολοκληρωθεί η έρευνα για τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε 102 ανθρώπινες ζωές. 

Την ώρα που ο κ. Μαρνέρης ετοιμάζεται να αποστείλει την ογκώδη δικογραφία – που αριθμεί 400.000 σελίδες – στο δικαστικό συμβούλιο για να αποφανθεί πόσοι και ποιοι κατηγορούμενοι θα δικαστούν, έρχονται στο φως νέα ηχητικά ντοκουμέντα που καταδεικνύουν το χάος αλλά και το γεγονός ότι έγινε γνωστό από νωρίς ότι υπήρχαν νεκροί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων έκλεισε ενώ έχουν προηγηθεί τα τρία αιτήματα του δικαστικού λειτουργού για αναβάθμιση της κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ.ά. τα οποία, ωστόσο, δεν υιοθετήθηκαν από την Εισαγγελία.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και το αποκαλυπτικό απομαγνητοφωνημένο υλικό, που προέκυψε μετά την κατάσχεση του καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ). Σε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν την ύπαρξη των πρώτων νεκρών πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος αξιωματικού υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής  την ώρα της επίμαχης σύσκεψης όπου ζητείται ενημέρωση για τους νεκρούς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

«Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες».

«Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο. Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς …Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει  ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο».

Σε άλλο σημείο γίνεται η ερώτηση «Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για  τους νεκρούς»;

Και η απάντηση: «Όχι. Ξέρω αυτή τη στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή».

«Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα. Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε … Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε… Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες».

Σε άλλη συνομιλία, μεταξύ ενός πυροσβέστη και της μητέρας του, καταδεικνύεται ο πανικός που επικρατούσε την ώρα της πύρινης λαίλαπας. 

«Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς….»

Ανατριχίλα προκαλούν τα λόγια ενός πυροσβέστη ο οποίος συνομιλεί με τη μητέρα του και της περιγράφει πόσο τραγική είναι η κατάσταση και πως δεν αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν νεκροί. Ο ίδιος ακούγεται να λέει στη μητέρα του που του μεταφέρει τους φόβους για νεκρούς, όπως ακούσει στην τηλεόραση:

«Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς….Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» της απαντά ο πυροσβέστης. 

Πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, σε συνομιλία τους, που επίσης περιλαμβάνεται στην δικογραφία, ακούγονται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους λέγοντας: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία καταγράφονται επικοινωνίες από τους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων από τις οποίες προκύπτει πως το διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 της 23ης Ιουλίου 2018, δυο ελικόπτερα έλαβαν εντολή από τη διοίκηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας να μείνουν ακινητοποιημένα με σκοπό την παραλαβή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης