Έπειτα από πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών».

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, που απευθύνεται σε εταιρείες οι οποίες είναι βιώσιμες, θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν σε μόνο μία διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή τόσο του Δημοσίου όσο και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ως πιστωτών με τους ίδιους όρους που συμμετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές, γεγονός που επιτρέπει μια ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, προσαρμοσμένη στη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης.

Εκτιμάται πως ο μηχανισμός θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε ατομικές επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θα έχει, δηλαδή, την ευκαιρία ο επιχειρηματίας να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και να επιτύχει μια συμφωνία με όλους που θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης.

Εισάγονται, επίσης, προϋποθέσεις οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, λαμβάνεται πρόνοια ώστε, εάν υπάρχει συμφωνία οφειλέτη με τους πιστωτές που έχουν το 60% των χρεών του, να υπογράφεται σύμβαση αναδιάρθρωσης η οποία ισχύει άμεσα από τον χρόνο της υπογραφής της. Η σύμβαση αυτή δεσμεύει και τους μειοψηφήσαντες καθώς και τους μη συμμετέχοντες πιστωτές, με την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί με δικαστική απόφαση, αν χρειαστεί. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να επιτύχει μειώσεις επιτοκίου, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών.

Το Δημόσιο ως πιστωτής συμμετέχει στη διαπραγμάτευση προσφέροντας κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης έως 120 δόσεις. Στόχος είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε καλύτερες βάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια όσο και τα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Στον μηχανισμό θα μπορεί να ενταχθεί μια επιχείρηση μόνο εφόσον κάλυπτε τα τρέχοντα έξοδά της, σε τουλάχιστον μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις, παρουσιάζοντας θετικά καθαρά αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων.

Προβλέπεται, επίσης, ότι στον μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις που έχουν συνολικές οφειλές σε καθυστέρηση που υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ μέχρι 31/12/2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης