Στάση αναμονής τηρεί η Ελλάδα προκειμένου να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τον δρόμο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της Astrazeneca.

Αρκετές χώρες της Ε.Ε., έπειτα και από τις αναφορές για παρενέργειες, μεταξύ των οποίων και θρόμβων στο αίμα, έχουν προχωρήσει σε αρχική αναστολή της χρήσης του, ενώ άλλες χώρες περιμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για να αποφασίσουν πώς θα πράξουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μία επιτροπή ειδικών θα μελετήσει τα δεδομένα και θα ερευνήσει αν υπάρχουν όντως παρενέργειες, με τον επικεφαλής του οργανισμού ωστόσο να εμφανίζεται καθησυχαστικός.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ακολούθως, ο ΕΜΑ θα εξετάσει σήμερα τα δεδομένα και θα πραγματοποιήσει «έκτακτη σύσκεψη» την Πέμπτη μετά την απόφαση αρκετών χωρών να σταματήσουν τη χρήση του εμβολίου έως ότου έχουν περισσότερα δεδομένα για τυχόν παρενέργειες. Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει επίσης πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων του εμβολίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στη χώρα μας, οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τι συμβαίνει γύρω από το εμβόλιο της Astrazeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων και σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να συζητήσει για την υπόθεση.

Χθες κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, αναμένοντας τις αποφάσεις της νέας συνεδρίασης του Οργανισμού, που θα γίνουν την Πέμπτη. Ως τότε θα συνεχιστεί κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca στους πολίτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης