Πόλεμος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την ψήφο όσων έχουν γεννηθεί το 1997, δεδομένου ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου, ενώ οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται μετά την 1η Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που συμπληρώνουν τα 18 έτη από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015Τη στιγμή που οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων -επισήμως- εκφράζουν «τις ευχές τους να βρεθεί λύση», σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Μιχάλη Θεοχαρίδη, κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι έχουν ήδη αποσταλεί οι δισκέτες με τα ονόματα των ψηφοφόρων στα 18.700 εκλογικά τμήματα και στα 500 εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι ούτε στις εκλογές του 2004 είχαν ψηφίσει οι 18αρηδες.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που συμπληρώνουν τα 18 έτη από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Πρωτοβουλίες από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δια ταύτα της υπόθεσης, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κατρούγκαλο και τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου προέβησαν σε διάβημα, προς τον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας την άμεση ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας τροποποίησης του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για τις εκλογές, προκειμένου να μην στερηθούν για τεχνικούς ή τυπικούς λόγους το δικαίωμα ψήφου οι νέοι και νέες εκλογείς.

Παράλληλα, το ΚΚΕ μέσω ανακοίνωσής του ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να βρει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ψήφο των νέων εκλογέων, δηλαδή αυτών που έχουν γεννηθεί από 1/1/1997 μέχρι 31/12/1997 και που αφορά περίπου 100.000 νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα έχουν μείνει εκτός εκλογικών καταλόγων».

«Λύσεις υπάρχουν, είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων είτε ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται για τους «παραλειφθέντες» εκλογείς. Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα ψήφου των νέων ανθρώπων πρέπει να εξασφαλιστεί» κατέληξε.

Βουλή των Εφήβων: «Πρωτοφανές να μας στερείτε το δικαίωμα ψήφου»

Από την πλευρά τους, οι αντιπρόσωποι της Βουλής των Εφήβων, με επιστολές τους τόσο προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, όσο και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, κάνοντας λόγο για «στέρηση του δικαιώματος του “εκλέγειν”».

«Σας παρακαλούμε, να αναλάβετε την ευθύνη σας ως θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, του Συντάγματος και των νόμων και να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση αυτού του απίστευτου ατοπήματος, που θέτει πολλά ερωτήματα ακόμα και για την νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, απευθυνόμενοι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι «σύμφωνα με τις ισχύουσες συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες φυσικά και υπερισχύουν κάθε εγκυκλίου, οι γεννηθέντες το έτος 1997 μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους είτε όχι».

Καταλήγοντας, οι Έφηβοι Βουλευτές χαρακτηρίζουν ως «ακατανόητη» την αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν την καταγραφή των νέων ψηφοφόρων στους σχετικούς καταλόγους, προτείνοντας, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή, να δοθεί η δυνατότητα για επί τόπου εγγραφή στο εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης